Gürbüz-Kara rekabeti

A -
A +
651 yıllık Kırkpınar tarihinde nice yiğitler gelip geçti. Aliço'nun 26 yıl üst üste başpehlivanlık kazandığı ve onu 18 yıl ile çırağı Adalı Halil takip söylenmektedir. Ancak hem Aliço'nun hem de Adalı Halil'in birincilikleri kesin ve kitabi değildir. Her ikisinin de güreş yaptığı devirler dikkate alındığında (Aliço 1865-1895, Adalı Halil 1890-1910) gerek savaşlar gerekse o zamanlarda yaşayan pehlivanlar sebebiyle kesintisiz bu kadar sene birinci olmaları imkânsız gibi gözükmektedir.
Kırkpınar'ın unutulmaz güreşçilerinden Koca Yusuf'un hayatını "Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf: Yalnızca Güle Yenildi", 1899 Cihan Şampiyonu Kara Ahmet'in hayatını "Cihan Şampiyonu Kara Ahmet: Güreşle Kızılelmayı Aradı" isimleriyle roman şeklinde yazdık her ikisi de basıldı. Mümin Hoca'nın hayatını da "Sultanın Aslanı Mümin Pehlivan/Galibiyette Mağlubiyeti Aradı" ismiyle yine roman olarak hazırladık ve o da 2012'de basıldı. Kırkpınar'ın tarihçesini, neyi ifade ettiğini, peşrevin ne söylediğini, bir kitap çalışması içinde topladık. Bunlara yüzlerce makalemizden kırk tanesini seçip ekledik ve "Kırkpınar-Türklerde Spor Anlayışı ve Kırkpınar Ruhu" dedik.
Cumhuriyet döneminde en fazla birinciliği 9'ar defa ile Tekirdağlı Hüseyin ve Ahmet Taşçı kazanmışlardır. Cumhuriyet döneminin 3 ve yukarı şampiyonluğa ulaşan diğer pehlivanları şunlardır: İbrahim Karabacak 4, İrfan Atan 4, Ali Acar 3, Mustafa Bük 3, Aydın Demir 3, Hüseyin Çokal 3, Mehmet Ali Yağcı 3, Recep Kara 3...
Ahmet Taşçı, cumhuriyet döneminde kırılması zor bir rekorun sahibi. İlk defa 1988'de başta güreşti. 9'u birincilik, 5'i ikincilik, 1'i üçüncülük olmak üzere tam 15 defa kürsüye çıktı. Taşçı, hayattayken efsane oldu. "Aliço 55 yaşına kadar güreşmiş, ben de güreşeceğim" diyerek kendisini zorlamasına gerek yok. Çünkü Aliço, Yusuf'la güreştiğinde en fazla 45 yaşındaydı, çırağı Adali Halil meydan okuduğunda da 50... Ayrıca Aliço, Koca Yusuf'la güreştiğinde kıran kırana saatlerce güreş yaptı.
Recep Kara, Ali Gürbüz denen Toros Dağı'nı aşabilirse efsane olma yolunda... Başa güreştiği 2004-2012 arasındaki 9 yılda (2005'te sakat olduğu için güreşmedi) 2010 hariç (üçüncü turda Mehmet Yeşil Yeşil'e diskalifiye ile yenildi) hep finale kaldı, 4 defa finalde kaybetti. 3 defa birinci ve dört defa ikinci olarak yedi defa kürsüye çıktı.
Son dört yılda birincilik Antalyalı pehlivanların (2009 ve 2010 Mehmet Yeşil Yeşil, 2011, 2012 Ali Gürbüz) oldu. Antalyalıların Kırkpınar'da esmesi Recep Gürbüz'ün 1988 Kırkpınar şampiyonluğu ile başladı ve 2011 ve 2012 de oğul Ali Gürbüz'ün birinciliğiyle devam ediyor. Bakalım bu sene Antalya fırtınası devam edecek mi? Görünen o ki Kırkpınar'da Yörük fırtınası uzun yıllar devam edecek, Antalyalılar yazın yaylalara göç ettiği müddetçe...
Son iki yılın final güreşleri Ali Gürbüz ile Recep Kara arasında yapıldı. Bu sene de ilk turlarda birbirlerine düşmezlerse aynı şey olabilir. İbre çok hafif de olsa Gürbüz'den yana gibi.
Ve Gürbüz bu sene altın kemerin daimi sahibi olmak için güreşecek. Mehmet Yeşil Yeşil ve Recep Kara, üçüncü senelerinde kaybettiler ve altın kemeri evlerine götüremediler. Bakalım Ali Gürbüz ne yapacak?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.