Kırkpınar kırk yamalı bohça mı?

A -
A +

652. Kırkpınar Güreşleri 5 Temmuz cuma günü başlayacak. Ama kaşı gözü yarılmış, aslından uzaklaşmış, tanınmaz bir halde...

Kırkpınar, ne yazık ki kırk yamalı bohçaya döndü. Her yeni yönetim, Kırkpınar ile ilgili yeni kararlar aldı ama bu kararlarının arkasında duramadı. Geçen seneki Kırkpınar'da yönetimin hâli tam bir komediydi. Çok kısa bir zaman içinde üst üste kararlar alındı ve hepsi bozuldu. En acısı da başa güreşecek pehlivanlarla ilgili karar, pehlivanların karşı çıkmasıyla aynı gün bozuldu.
Kısacası Kırkpınar panayır gösterisine döndü, geleneğinden koparıldı, kırk yamalı bohçaya benzedi.
Şimdi güreşin içinden gelen bir başkan var, efsane şampiyon Hamza Yerlikaya... Yağlı güreşten de başka bir efsane olan Ahmet Taşçı sorumlu.
Her ikisinden de güzel şeyler beklemek hakkımız. Fakat Yerlikaya'nın yağlı konusunda ilk çıkışları beni hayal kırıklığına uğrattı. Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı'nın tuzağına düştü, çözüm değil de, şunu yaptırmam, bunu yaptırmam kavgası yapıyor görüntüsü verdi.
Gelelim yağlı güreşin efsane ismi Ahmet Taşçı pehlivana... O dobra dobra, "Bu sene Kırkpınar'da eski kurallar geçerli olacak. Ama 2014 ve sonrası köklü değişikler yapacağız, Kırkpınar'ı aslına döndüreceğiz" dedi. Bekleyeceğiz ve göreceğiz.
Türkiye'nin dört bir yanında yapılan yağlı güreşlerde son zamanlarda pehlivanların en büyük sıkıntısı, kuralların çok sık değiştirilmesi. Er meydanına çıkan pehlivanlar, her yıl değiştirilen yağlı güreş kurallarından oldukça rahatsız. Yüz yıllardan beri yapılan bu sporun özelliğini yitirmeye başlandığını söylüyorlar.
Hüseyin Çokal, yağlı güreşin bir ata sporu olduğunu vurgulayarak, "Yağlı güreşin kurallarıyla çok oynanıyor. Bu iyi bir şey değil, yani belirli bir yerde sabitlenmesi lazım. Seyircisi de bundan çok rahatsız" dedi.
Başpehlivan Mustafa Kemal Karaboğa da, "Yeni gelen federasyon başkanımız içimizden biri ama ben şu an onu da eleştiriyorum. Yağlı güreş adına bence doğru olmayan şeyler yapılıyor. Önüne gelen, bir dilekçe veren başpehlivanlığa çıkıyor. Böyle olmaması lazım... Öyle veya böyle bir yerde patlak verecek. Devlet büyüklerime sesleniyorum, yağlı güreşte kesin düzenlemeler yapmak lazım" açıklamasında bulundu.
Kırkpınar'ı kırk yamadan kurtarmak çok zor gibi. Hiç olmazsa yamalar arasında bir uyum olsun, birbirini tamamlasın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.