HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Asalet ve merhametin simgesi sadaka taşı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Asalet ve merhametin simgesi sadaka taşı
Sadaka Taşı, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Osmanlı döneminde, ihtiyaç sahibi kişilere yardım amacıyla oluşturulan tarihi "sadaka taşları"ndan birisi, Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde sergileniyor.

Bigalı Muhtarı Burhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadaka taşı geleneğinin çok eski dönemlere dayandığını, ekonomik sıkıntısı olan, bunu kimseye söyleyemeyen kişilere destek amacıyla bu taşların oluşturulduğunu söyledi.

Bu taşlardan birisini köy kahvehanesinin girişinde sergilediklerini aktaran Çetin, "Silindir şeklinde yapılan taşın üzerinde metal paranın atılabileceği bir kovuk bulunuyor. Eskiden varlıklı kişiler, ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla bu kovuğa para atarmış. Ekonomik durumu iyi olmayan kişiler de buradan ihtiyacı kadar para alırlarmış. Parayı aldıktan sonra dua eder ve ayrılırmış." dedi.

Çetin, sadakayı alanın da verenin de görülmemesi için tenha yerlere konulan taşa, o dönemlerde "asalet" ve "merhamet"in simgesi olarak bakıldığını dile getirdi. 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...