İran coğrafyasında 35 milyon Türk var

İran coğrafyasında 35 milyon Türk var

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Orta Doğu uzmanı merhum Dr. Recep Albayrak'ın 'Türklerin İranı-Yakın Gelecek' isimli araştırması 2 cilt hâlinde Berikan Yayınevi'nden çıktı.

Orta Doğu uzmanı merhum Dr. Recep Albayrak'ın "Türklerin İranı-Yakın Gelecek" isimli araştırması 2 cilt hâlinde Berikan Yayınevi'nden çıktı. Albayrak, eserin girişinde, "İran, Türkiye'den sonra en fazla Türk nüfusu yaşayan ülkelerden biridir. Bu dost ve kardeş ülkede yaklaşık 30-35 milyon Türk yaşamaktadır" diyor. Birinci cildin 28. sahifesinde ise şu bilgilere yer veriyor: "İran'da etnik yapı çok karışıktır. Resmî dil Farsçadır. İran'daki Türk nüfusu 31-35 milyon civarında olduğuna göre, anadili Türkçe olanların genel nüfusa oranı yüzde 43'tür. İran'da yaşayan etnik grupların yaşadığı coğrafya, şehir, kasaba ve köyler bellidir. Bu şehir ve kasabaların nüfusları 2006 nüfus sayımı esas alınarak alt alta yazıldığında, Farslar dahil hiçbir etnik grubun Türklerin nüfusuna ulaşması söz konusu değildir. İran'da nüfusu en kalabalık etnik grup Türklerdir. Türkler bu ülkede çoğunluğu teşkil eden nisbî azınlık durumundadır. Türk nüfusu her ne kadar yüzde 43 ise de, Türkçe bilenlerin sayısı yüzde 55-60'ları geçmektedir. Eğitim imkânsızlıklarına rağmen Türkçe, hâlâ İran'da pazarı, yani ticaret hayatını yönlendiren dil olma özelliğini korumaktadır. Eserin, "Sunuş" yazısında ise Can Özsoy, şu tespitleri yapmaktadır: "Merkezi ve yerel yönetimlerin uyguladığı ötekileştirme politikaları Türk dili konuşan halkları kaynaştırmış, Türkiye sınırından başlayan ve Tahran'ı da içine alan bölgede kendini Türk olarak iade eden, nüfusu 35 milyonu aşkın yeni bir ulus doğurmuştur. Tahran bugün İstanbul'dan sonra en fazla Türk nüfusu barındıran şehir olmuştur. Azerbaycan, Halac, Türkmen, Horasan, Kaşkayı Türklerinin kendi iç dinamikleriyle oluşturduğuyeni Türk ulusu, Anadolu'yu Fırat'ın doğusundan bölerek Turan ve İran'ı parçalamayı amaçlayan 150 yıllık emperyalist politikalara en iyi cevap olmuş, oyun bozulmuştur." Memleketi Balıkesir'de esrarengiz bir şekilde intihar ettiği belirtilen merhum Dr. Recep Albayrak'ın, "Türklerin İranı-Yakın Gelecek" isimli iki ciltlik eserinin arka kapak yazısında da şu bilgiler yer alıyor:

"İran, antik çağdan bugüne insanlık tarihinin en önemli medeniyet coğrafyasıdır.Kadim diller ve halklardan günümüze gelenler yarını da belirler.Etnonim,toponim, demografi, sosyoloji,antropoloji, folklor, biyografi,nümizmatik, dinler arası ilişkiler,filoloji, epigrafya, çoğrafya,tarih ve diplomasi temelinde geçmişten günümüze gelen yazar zoru başarmıştır.Eserde, Aryaistlerin nbsp;totaliter kimlik inşasının İran kültür coğrafyasında neden başarısızlığa mahkum olduğunu görüyoruz.

nbsp;Türklerin İranı, özgün içeriği, kaynakçaların doğu ve İran kaynaklı olması, çok sayıda saha çalışmasına dayanması, akademik çalışmalar için sayısız tez konusu sağlamaktadır.Ermeni sorununun kaynağı olan 14 Mayıs 1805 tarihli Kürekçayı,12 Ekim 1813 tarihli Gülüstan ve 10 Şubat 1828 tarihli Türkmençay antlaşmaları orijinal metin halinde ilk defa yayınlanmaktadır. nbsp;

Türkiye Türkçesinde bir ilk olan bu eseri okurken adeta bir simorğ gibi İran üzerinde uçacaksınız. Uyduların göremediğini görecek,kendinizi büyük bir serüven içerisinde bulacaksınız.Türklerin İranı, kapsamlı bir referans kitabı olarak pek çok ilki bizlere sunarak bilinmeyenlere ve geleceğe cevap vermektedir." www.berikanyayinevi.com.tr
Sefa KOYUNCU-İSTANBUL

##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...