Başbakan 7 maddelik ikinci eylem planını açıkladı

Başbakan 7 maddelik ikinci eylem planını açıkladı

Politika Haberleri

Başbakan, 7 maddelik 2. eylem planını açıkladı. Davutoğlu konuşmasında lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacaklarını açıkladı.

İşte o konuşmadan satır başları

İlkeli tutumumuz şimdiye kadar olduğu gibi devam edecek. 2008'den beri tüm dünya ülkeleri kriz yönetimi ile ilgileniyor. Türkiye bir yandan krizlerle ilgili önlemini alıyor bir yandan da yapısal reformlarını hayata geçiriyor. O yüzden Türkiye ekonomik krizden etkilenmeden krizi yönetiyor.
"PETROL EKONOMİMİZ OLUMLU ETKİLEYECEK"
Kamu maliyesinde istikrar ve kontrollü bir şekilde devam etmesi önemli. 2013 yılında bür düşüş yaşandı ve bu düşüş devam edecek. nbsp;Tek parti yönetimi de yaşanan istikrar açısından çok büyük fayda sağlıyor. Kamu özel sektör ilişkisi he zamankinden çok daha etkin bir şekilde sürüyor. Büyüme verilerimiz beklentimizin altında ama dünya geneline bakıldığında takdir gören bir performans.
Burada bir önemli bir boyutu vurgulmak da isterim dönüşüm programları temelde özel sektörlerin de olduğu bir alandır. Petrol nbsp;fiyatlarında düşüşler yaşandı. Petrol fiyatları tahmin ediyorum ki ekonomimize olumlu etki yapacaktır. Kesinlikle disiplinden kopuş söz konusu olmayacak.
"AMAÇ VERİMİ ARTTIRMAK"
Petrol fiyatlarının düşmesi bizim cari açığımızı olumlu etkiler.Biz muhtemel engelleri çok önceden gördük. Ve arkadaşlarla temas halinde olduk. Bugün piyasalarımız son dönemlerde çok daha istikrarlı hale geldi. Aynı zamanda ileri etki programlarıyla devam edeceğiz. Üretimde verileri artırılması, israfın önlenmesi, kamu gelirlerinin arttırılması, istatistik programlarının programı gibi programları bir reform paketi olarak ele alacağız. Alacağımız programların verimleri artırılmasına dikkat edeceğiz.

İŞTE O PROGRAMLAR..
ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASI PROGRAMI: Bu başlık altında 59 eylem planlıyoruz. İşletmeler arası etkileşimi yükselteceğiz.
-Kobilerimizin kurumsallaşmasına büyük önem vereceğiz. G20 başkanlığımız boyunca kobileri hep ilk sırada tutacağız
-Sanayi bölgelerine destekler sağlayacağız
-imalat sanayinde kaynak verimli uygulamaları yaygınlaştıracağız.
-Kobilerin finansman kaynaklarına ulaşımını kolaylaştıracağız
-Dış pazarlardaki kaynaklara doğrudan ulaşım için yabancı markaların satın alınmasını destekleyeceğiz
YURTİÇİ TASARRUFLARIN ARTIRILMASI PROGRAMI:Bu programla israfı azaltmaya çalışacağız.
-Gayrimenkullerin elden çıkarılmasına yönelik çalışmalar yapacağız
-İmalat sanayinde kapasite ve verimlilik için banka ve sigorta vergisi istisnası getireceğiz
-Sanayilere destek verirken dışarıdan gelecek lüks mallar için caydırıcı vergiler yapacağız.
-Altın bankacılığını geliştirecek ve destekleyeceğiz
-Bireysel emeklilik sisteminde kesintiyi uluslararası düzeye yaklaştıracağız
-İsrafın mal guruplarını tespit edip önlenmesi için çalışmalar yapacağız
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ PROGRAMI:Şeffaf bir piyasa oluşturmayı amaçlıyoruz bu programlar. Türkiye'nin finansal gelişmişlik olarak ilk 30 ülke içinde olması da diğer bir amacımız.
-İstanbul Finans Merkezi faaliyeti için özel sektörün daha çok katılacağı bir yapı oluşturacağız.
-İstanbul Tahkim Merkezi'ni en kısa zamanda kuracağız.
-Raylı sistemler başta olmak üzere ulaşım teknolojilerini geliştireceğiz
-Kamu ve özel sektörde uzman sayısını artıracağız
-Faizsiz finans alanında ürün ve hizmet çeşitliliğini artıracağız.
KAMU HARCAMALARININ RASYONELLEŞTİRİLMESİ PROGRAMI:Kamu faiz harcamalarını belli bir büyüklükte tutacağız.
-Kamu faiz harcamalarını belli bir büyüklükte tutacağız.
-Sosyal yardımlarda suistimali engelleyeceğiz. Sosyal yardımlar için veri tabanı oluşturacağız.
-Tarımsal desteklerin çevresel etkilerini değerlendireceğiz. nbsp;
-Saydamlığın arttırılması için bütün ihale sonuçlarının yayınlanması konusunu elden geçireceğiz. nbsp;
-Hizmet alımlarında fayda maliyete bakacağız.
-Akıllı ilaç hizmetlerini yaygınlaştıracağız.
KAMU GELİRLERİNİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI PROGRAMI: Kamu gelirlerini sağlıklı kaynaklardan elde etmeyi planlıyoruz. Burada tüm sürecin kalitesinin artılması planlanıyor.
-Vergilemede hizmet sunumu kalitesi artırılacak ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi sağlanacak.
-Sadeleştirilmiş bir vergi sistemi getireceğiz
-Vergi mevzuatına ilişkin düzenlemeleri toplumunda katıldığı bir süreç haline getireceğiz.
-Yatırımların üretken alanlara yöneltilmesi için çalışmalar yapacağız. nbsp;
-Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için çalışma yapacağız.
-Vergileme alanında teknolojiden daha fazla yararlanacağız.
-Vergi idaresinin beşeri ve fiziki yapısını arttıracağız.
İŞ VE YATIRIM ORTAMININ GELİŞTİRİLMESİ PAKETİ: Özel sektör yatırımlarının GSYH'ya oranı 2018 yılı sonunda yüzde 19,3'e çıkartılacak ve gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarının 93,9 milyar dolara ulaşması hedeflenecek. nbsp;
-İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında Türkiye'nin ilk 40 ülke arasına girilmesi sağlanacak.
-Ülke ekonomisi için önem arz eden yatırımlar için bürokratik engeller kaldırılacak.
-İşyeri açma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulamA birliği sağlayacağız.
-Hukuki süreçleri kısaltacağız.
İSTATİSTİKİ BİLGİ ALTYAPISINI GELİŞTİRME PAKETİ
-Bilgi ve veri ihtiyaçlarını karşılayan istatistik portalı kurulacak. nbsp;
-Uluslararası standartlarda üretilmiş istatistik sayıları arttırılacak. nbsp;
-Ulusal ve ulusalararası kullanıcılar dikkate alınarak uluslararası istatistik üreteceğiz. nbsp;
-Tüm istatistikleri tek çatı altında toplayacağız. TÜİK'i kurumların kullanımına açacağız. nbsp;
-Kurumlarda istatiksel veriler çıkartabilen birimler kuracağız.
"PLAKET YERİNE FİDAN"
Kamuda süslü plaketler tarzında hediyeler artık sona erecek. Bunun yerine bir ağaç dikimi tarzında bir şey olacak. Gereksiz hediyeleşmelere son vermek lazım. En güzel hediye fidan dikimidir. Onlar büyüdükçe de kendi hediyesini topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar. Kamuda tanıtım kitaplarını lüks şekilde hazırlamaya gerek yok. Bunun için flash disklere atmak gerekir.Bütün kurumlar buna özel önem göstermeli.
"425 EYLEM PLANINI AÇIKLADIK"
Sağlam bir iç tasarruf yoksa dışarıdan gelecek tasarruflarla yapılan yatırım dışarıdan gelecek en ufak dalgalanmalarla fay hattı ortaya çıkarabilir. Önümüzdeki dönemdeki en önemli makro hedeflerden biri budur. ugün 7 program çerçevesinde 425 eylem açıklamış oldu. Kayıt dışıyla mücadele programını ayrıca açıklayacağız. Her bir eylemin başlangıç ve bitiş tarihi var. Dünya ekonomisinde kırılganlığa karşı tedbirlerimizi alırken bir yandan kendi içimizdeki yapısal dönüşümü gerçekleştireceğiz. nbsp;
SORU-CEVAP
Çalkantının uzun sürmesi durumunda reel sektörün adım atmasını planlıyor musunuz? Lüks ithalatında caydırıcı vergiden bahsettiniz, bunları detaylandırmanızı rica ediyorum? Gayrimenkul vergilerinde yöntem ne olacak?
Dünya ekonomisinde kırılganlık devam ediyor. Dolayısıyla G20 içinde farklı ülkelerin görüş ayrılıkları işaretler sağlıyordu. Olası riskleri değerlendirdik. Önemli olan ekonominin istikrarda kalıcılığı temin ederek genel dengeleri muhafaza etmek. Kriz durumunda ek tedbirleri planlamak. Salı günü ruble yüzde 12, ertesi gün yüzde 10 değer kaybetti. Böylesi bir dalgalanma bütün dünya ekonomilerini etkiler. Ama Türk ekonomisi finans sisteminin sağlam yapısı dolayısıyla herhangi bir şok etkisi yaşamadan bunu atlatabildi. İlk tedbirleri gözden geçirdik. İlk tedbir olarak enerji ödemelerin merkez bankası'nın sağladığı kaynak üğerinden yapılandırılmasıyla etkin politika aracı geliştirdik. Ertesi gün dolar TL karşısında dengeye oturdu. Bir denge haline döndük. Bu kısa süreli ani şoklar karşsıında finansal sistemin gücünü, hemen tedbir alabildiğimizi ortaya koyuyor. Reel sektörün dış borcu uzun vadeli. kısa vadede risk görmüyoruzz. reel sektörün dış borcunun milli geliri yüzde 15 oranında bu son derece makul. Kısa vadeli şoklardan hemen etkilenecek karakterde değil. Elimizde krizlere yönelik tedbirlerimiz var. Hiçbir konuda ekonomi yönetimimiz bir panik halinde değildir. Develetin döviz fazlası var.
'KİMSE OLUMSUZ GELİŞME BEKLEMEMELİDİR'
En temel hedefimiz petrol fiyatlarındaki düşüşten gelen karımızı maksimize etmek, bu fiyatların finansal piyasalar vasıtasıyla getirdiği riskleri minimize etmek. Pozitif unsurlar doğrudandır. Petrol fiyatı düşünce anında cari açığımız düşer. Diğeri son olayda gördüğümüz gibi dolaylı etki. Dolaylı etkiler konusunda aşılıyız. Hiç kimse ekonomide olumsuz bir gelişme beklememelidir. Kendimizden eminiz, istikrarımızdan eminiz.
Nihat Zeybekçi: Cari nbsp;açığın daralmasında en önemli katkı ihracattan. 6.2 milyar dolarlık kısım ithalatta daralmadan kaynaklandı. İçerideki sanayiyi haksız rekabetle zarar veren ithalat ürünlerine destekleri engelleyici çalışma yapıyoruz. Anti-damping vergileeriyle gümrük vergisi olarak yansıyor. Önümüzdeki dönemde gerek elektrik-elektronik ürünlerinde gerek diğer alanda bu çalışmalar devam edecek.
Ali Babacan: İnşaat sektörü yeni imar planlarıyla bir anda rantların oluştuğu alan. Burada fırsat eşitliği oluşturacak bir çalışmayı yakında hayata geçireceğiz. Burada önemli olan adaleti sağlayabilmek. İnşaat wsektörü Türkiye için önemli bir sektör. Milli gelirde payı yüzde 5. İnşaat sektörünün payı artacak. Ama bu sektör gelişirken dengenin kurulması, haksız kazançların engellenmesi ve adil bir şekilde vergilenmesi, bakış açımız bu. Bankalarımız sanayi ve üretime daha fazla kredi versin istiyoruz.
Davutoğlu: Ekonomi bir bütün, inşaat sektörü ve imalat sektörünü büyük resimde görüyoruz. İnşaat sektörü imalat sektörünün gelişmesiyle kendi gücünü koruyabilir. Gelir adaleti konusunda da kamu payı itibariyle doğru değerlendirilmesi icap eder.
Genel tasarruf çağrısı yapacağınızı söylediniz. Vatandaş cephesinden nasıl tasarruf yapılması gerekir? Yeni tasarruf tedbirleri söz konusu olacak mı?
Davutoğlu: Tasarruf seviyeleri istediğimiz seviyede değil. Bizim vatandaşımız psikolojik olarak yeniliklere çok çabuk adapte olur. Her vatandaşımızın planlamalarını yaparken gelir ile tüketim arasındaki dengeyi de göz önüne alması lazım. Mobil cep telefonunun kullanımında çok çabuk intibak ediyoruz. İç talebin uyanması yönünde bu olumlu ama iç tasarrufu olumsuz etkilediği yanlar var. Açıklayacağımız kampanya ile toplumsal duyarlılık uyandırmak istiyoruz. Genel tassarruf düzeyimizi yükseltmek durumundayız. Yeni bir kredi tedbiri gündemimizde yok. Tüketici kredilerini frenlemek amacıyla herhangi bir adım atmayacağız. Genel bilinçlenmeyle tasarruf tüketim dengesini bireysel düzeyde oluşturmak istiyoruz. Tasarruflar yatırıma dönüşerek daha fazla istihdam oluşturulacak. Plaket meselesini sadece örnek olarak verdim. Bu sembolik bir adım değil.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...