Türkeş 15 gün içinde savunmasını yapacak

/ Kaynak: AA
Türkeş 15 gün içinde savunmasını yapacak

POLİTİKA Haberleri  / AA

MHP'den tebdirli olarak kesin ihracı istenen Türkeş, 15 gün içinde Merkez Disiplin Kurulu'na sözlü veya yazılı savunmasını yapacak.

MHP'den tebdirli olarak kesin ihracı istenen Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, 15 gün içinde Merkez Disiplin Kurulu'na (MDK) sözlü veya yazılı savunmasını yapacak.


MHP'li Türkeş, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici hükümette kabine üyesi olması teklifini kabul etmesinin ardından "tedbirli olarak kesin çıkarma cezası ile cezalandırılması" için MDK'ya sevk edilmişti.


MHP tüzüğüne göre MDK, Tuğrul Türkeş'in partiden ihraç edilmesi talebiyle ilgili en geç 15 gün içinde takibat başlatacak ve konuyu en geç iki ay içinde görüşerek karara bağlayacak. Aksi halde konu, Türkeş'in lehinde kesinleşmiş sayılacak. MDK, partiden kesin çıkarma kararları için üye tam sayısının çoğunluğu ile karar almak zorunda.


Sözlü ya da yazılı savunma verecek 


Türkeş, savunmaya davet yazısının tebliğinden itibaren 15 gün içinde MDK'da kendisini sözlü veya yazılı savunabilecek. Ancak seçimlerde ve herkesin gözü önünde veya yayın yoluyla işlenen disiplin suçlarında bu süre 7 gün olarak belirleniyor.


Sözlü yapması durumunda Türkeş'in savunması tutanakla tespit edilecek. Türkeş, süresi içinde savunma yapmazsa bu hakkından vazgeçmiş sayılacak. Savunmaya çağrı, Disiplin Kurulu Başkanlığınca yazılı olarak yapılacak. 


Disiplin organınca verilen cezalara ilişkin kararlar, gerekçeleri ile beraber en geç 30 gün içinde Türkeş'e tebliğ edilecek. MDK kesin çıkarma kararı verirse Türkeş, bir daha partinin üyesi ve adayı olamayacak ve partinin hiçbir organında görev alamayacak. 


30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz 


Tuğrul Türkeş, MDK tarafından verilecek karara tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. MDK, itirazı en geç 15 gün içinde sonuçlandırmak zorunda. Türkeş, hakkında partiden kesin çıkarma cezası verilmesi durumunda, parti itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karar niteliğindeki son karara karşı 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz edebilecek.


Türkeş, partideki görevinden alındı


Partiden tedbirli olarak kesin çıkarma talebiyle MDK'ya sevk edilen Türkeş, parti tüzüğüne göre, partideki görevinden alınarak derhal görevinden uzaklaştırıldı. Türkeş, hakkında verilen tedbir kararına 3 gün içinde itiraz edebilecek. Türkeş'in bu talebi, MDK tarafından 7 gün içinde karara bağlanacak. MDK'nın tedbiri kaldırması veya tedbiri kaldırma isteğinin reddedilmesi kararı kesin olacak. MDK kararını verinceye kadar Türkeş, partideki görevine devam edemeyecek.


MDK'nın partiden kesin çıkarma kararı alması durumunda Türkeş'in ismi parti kayıtlarından kayıtlı bulunduğu il ve ilçe başkanlığı tarafından silinecek. 


İhraç edilen eski milletvekili İrbeç, mahkeme kararı ile dönmüştü 


Eski MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, 22 Ekim 2011'de tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle MDK'ya sevk edilmiş ve Disiplin Kurulu, 17 Aralık 2011'de yaptığı toplantıda İrbeç'in partiden ihracına karar vermişti. İrbeç'in ihraç kararının iptali için Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın reddedilmesinin ardından, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 9 Temmuz 2012'de ihraç kararını bozmuştu. 


Eski MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmemesinin ardından parti disiplinine aykırı açıklamaları nedeniyle ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. Oğan hakkında işlem başlatan Iğdır İl Disiplin Kurulu, yapılan incelemelerin ardından Oğan'ı çağırarak hem yazılı hem sözlü ifadesini almıştı. Oğan'ın ihracını gerektirecek herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı kanaatine varan İl Disiplin Kurulu, kararı noter aracılığıyla MHP Iğdır İl Başkanlığına göndermişti. Iğdır İl Disiplin Kurulu'nun aldığı kararın ardından Oğan'ın dosyası, MHP Merkez Disiplin Kurulu'nda ele alınmış ve 25 Ağustos'ta Oğan'ın kesin ihracına karar verilmişti.


"Türkeş'in partiden ihracı sadece partiyle olan bağını etkiler"


Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekillerine bakanlık teklifi götürmesinin hukuki açıdan sorun olmadığını belirtti.


Hakyemez, "Türkeş'in partiden ihraç edilmesi sadece partiyle olan bağını etkiler. Milletvekilliğini veya bakanlığını etkilemez. Bağımsız milletvekili olarak görevini sürdürür veya başka bir partiye geçer. Bu andan sonra teklif götürülen kişinin partisinden ihraç edilmesi o partiden bir başka kişiye teklif götürülmesi zorunluluğu doğurmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...