HDP'den CHP'ye tezkere eleştirisi

/ Kaynak: AA
HDP'den CHP'ye tezkere eleştirisi

POLİTİKA Haberleri  / AA

HDP'li Baluken, "CHP'nin, AK Parti ve MHP'nin savaş bloğuna dahil olması tarihi bir hatadır, CHP bu hatadan bir an önce dönmelidir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Irak-Suriye tezkeresiyle ilgili, "CHP'nin, AK Parti ve MHP'nin savaş bloğuna dahil olması tarihi bir hatadır, CHP bu hatadan bir an önce dönmelidir" dedi.
Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, toplumda, Meclisin barış gündemiyle toplanması ve politika geliştirmesi beklentisi varken bugün "tarihe büyük bir ayıp olarak geçecek savaş tezkeresinin" olağanüstü toplantıda ele alınacağını ifade etti.
Tezkerenin Meclis'e korsan bir şekilde geldiğini, yeni kurulmuş kabinenin iradesinin gasp edildiğini öne süren Baluken, "AK Parti ve MHP'nin savaş ortaklığı bütün kamuoyu tarafından biliniyordu ama CHP'nin 'evet' oyunu vereceğini açıklaması, CHP'nin de bu savaşa ortaklığına dahil olması anlamına geliyor" diye konuştu.
"CHP'nin, AK Parti ve MHP'nin savaş bloğuna dahil olması tarihi bir hatadır, CHP bu hatadan bir an önce dönmelidir" görüşünü savunan Baluken, CHP içindeki rahatsız milletvekillerini tezkereye "hayır" oyu kullanmaya çağırdı.
Tezkerenin, "DEAŞ ile mücadele değil DEAŞ ile mücadele yürütenleri güçsüzleştirme tezkeresi" olduğunu iddia eden Baluken, tezkereye "hayır" oy kullanacaklarını kaydetti.
Baluken, HDP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla bugün, Toplumsal Barışın İnşası İçin Müzakere Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına verdiklerini bildirdi. Tezkere yerine 15 maddelik bu teklifin ele alınması gerektiğini ifade eden Baluken, "Bu teklifin kabulü halinde akan kan bir saat içinde durur, kalıcı barış bir hafta içinde sağlanır" dedi.
İdris Baluken, teklifin, Türkiye'nin demokratikleşmesini, Kürt sorunun demokratik çözümünü, çatışmasızlığı içerdiğini bildirdi.
- "Sağlıklı bir seçimin koşulları yok"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baluken, şu anda bütün bölgede sağlıklı bir seçimin yapılabilmesinin koşullarının bulunmadığını söyledi.
"Yüzlerce yerin güvenli bölge ilan edildiğini, birçok kent merkezinin baskıya maruz bırakıldığını, gençlerin infaz edildiğini, fiili bir olağanüstü halin uygulamaya konulduğunu, köylerin, ormanların yakıldığını" ileri süren Baluken, "Bu ortamda sağlıklı bir seçimin yapılabilmesinin koşulları şu an için mümkün değil" ifadesini kullandı.
Baluken, "Yürütülen bu savaşla PKK'nın tasfiye edilmeyeceğini onlar da çok iyi biliyor. Bu savaş, 1 Kasım tarihi göz önünde bulundurularak yürütülen bir savaştır" iddiasında bulundu.

POLİTİKA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...