Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlama aldı

Düzenleyen:
Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlama aldı

POLİTİKA Haberleri

Muharrem İnce ve Umut Oran vazgeçti, Mustafa Balbay da yeterli imzayı toplayamadı. Hal böyle olunca Kılıçdaroğlu, kurultayın tek adayı olarak seçildi.

Gökhan Kaya ANKARA - Kasım seçim yenilgisinden 2.5 ay sonra toplanan CHP 35. Olağan Kurultayı beklenen liderlik yarışına sahne olmadı. Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan olarak 5’inci yılında 4’ncü kurultayını da geride bıraktı. Kılıçdaroğlu’nun önceki kurultayda yarıştığı Muharrem İnce bu kurultayda aday olmazken, Umut Oran da hafta içinde yaptığı açıklamada aday olmayacağını duyurmuştu. Kulislere sızan bilgiye göre ise Kılıçdaroğlu önceki akşam Muharrem İnce ile bir araya gelip kendisine ‘CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ görevini teklif etti. Öneriyi reddeden İnce “MYK’da 5 yıl bulundum. Bu anlayışla başarılı olunamaz” dedi. İnce genel başkanlık hedefinden vazgeçmediğini söyledi. 

DELEGEYE BASKI MI YAPILDI?
Kongre salonunda tek aday adayı olarak İzmir Milletvekili Mustafa Balbay olması beklenirken o da gerekli imzaya ulaşamayınca Kılıçdaroğlu, tek genel başkan adayı oldu. 92 imzada kalan Balbay, tepkisini katıldığı bir televizyon programında dile getirdi. Balbay, “Delegeler imza toplama aşamasında baskı gördü” dedi. Daha sonra katıldığı bir başka yayında bu sözlerini düzelten Balbay “Ben, Genel Merkez’in tavrının ‘tek adaylı bir kongre olması yönünde olduğunu’ söyledim” ifadelerini kullandı.
Kayıtlı 1275 delegeden 990’ının oyunu alarak yeniden genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, kurultayda  özetle şu mesajları verdi: “Nasıl oluyor da akademisyenlerin kapılarına polisleri gönderip gözaltına alıyorsunuz? İçeriğine katılmayabilir, desteklemeyebilirsin, bizim de katılmadığımız yönleri var ama insanlar düşüncelerini özgürce dile getirmeliler. Doğudaki, batıdaki Kürt kökenli kardeşlerime sesleniyorum; bizler hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Seni kandırdılar, sana yalancı baharı yaşattılar, ‘Barışı getiriyoruz’ dediler ve ülkeyi kan gölüne çevirdiler. 
Anayasa’nın ilk 4 maddesi, bizim kırmızı çizgilerimizdir. Türkiye’de parlamenter sistem sağlıklı çalışması için 12 Eylül darbe hukukunun ve Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi gerekiyor. Darbe hukukundan biri de yüzde 10 seçim barajı. Bu kaldırılmalı. Onların niyeti, darbe hukukunu tahkim etmek. ‘Bu yetmiyor bize, başkanlık sistemini getireceğiz’ diyorlar. Patronlu başkanlık sistemi istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz.”
Oy birliği ile kabul edilen kurultay sonuç bildirgesinde ise, "Darbe hukuku ve onu tahkim eden tüm düzenlemeler kaldırılmalı. Siyasi Partiler Yasası ve seçim yasaları milli iradenin kusursuz temsilini sağlamak üzere değiştirilmeli. Parti devleti düzenine son verilmeli, saydam ve hesap verebilir bir hukuk devleti kurulmalı" ifadeleri yer aldı.

AK PARTİLİLER TERK ETTİ
Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın başkanlığındaki AK Parti heyeti, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik ‘diktatör bozuntusu’ ifadesine tepki olarak CHP kurultay salonunu terk etti. 
Kılıçdaroğlu, koltuğunu sağlama aldı
Karayalçın Divan Başkanı
- Divan Başkanlığı’na, eski İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın seçildi. Karayalçın, tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün mektubunu da kürsüden okudu.
- Salona CHP’nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen’in fotoğrafları asıldı. 
- Bir süre önce PKK’lı teröristler tarafından silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin kurultaya gönderdiği mesaj okundu. 
- Aday olmadıklarını açıklayan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski milletvekili Umut Oran salonda yerlerini aldı. Deniz Baykal’ın ise salonda Kılıçdaroğlu ve diğer eski başkanlarla birlikte oturmaması dikkat çekti.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...