Cumhurbaşkanı Erdoğan müthiş rakamı açıkladı

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan müthiş rakamı açıkladı

POLİTİKA Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİKA projeleri tanıtım töreninde konuştu

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

TİKA'nın ayrı coğrafylarda aynı imza sloganıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını yakından takip ediyorum. Bugün tanıtım töreni için biraraya geldiğimiz projelerin arasında Avusturya, Filistin, Myammar, Sri Lanka, İspanya'daki çok önemli çalışmalar yer alıyor. Bu hizmetlerin bulundukları ülkelere ve oradaki kardeşlerimizin kazandırılmasında emeği geçen TİKA Başkanımız ve emeği geçen mimar, mühendis, işçi ve yüklenici firmalarına kadar tebrik ediyorum. TİKA dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği projelerle ülke ve milletimizin göğsünü kabartan bir kuruluştur. TİKA'nın hizmetleri, listelenmesi, anlatılması oldukça zor bir seviyeye ulaştı. Bugün Türkiye kalkınma yardımlarında dünyanın ilk sıralarında yer alıyorsa bunda TİKA'nın çok büyük katkısı vardır.

DÜNYADA BİRİNCİ ÜLKEYİZ

Bizim çalışmalarımız Allah rızası için mazlumlara ve mağdurlara yardım etmektir. Yardım faaliyetlerimizin uluslararası kriterlere uygun şekilde istatistik tutuldu. Mesela 2014 yılında devlet ve sivil toplum kuruluşlarımız, yurt dışındaki özel sektörle 6,5 milyar dolar kalkınma yardımı yapan bir ülke olduğumuzu görüyoruz. Bu rakamın 2,5 milyar dolardan fazlası yurtdışına yaptığımız insani yardımlardan oluşuyor. Suriye'den ve diğer ülkelerden gelen misafirlerimize yaptığımız harcamalar bu rakamın dışındadır. Bu rakamlar milli gelire değerlendirildinde dünyada birinciyiz. TİKA'nın yardımları ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, içme ve kullanma suyu alanlarında yoğunlaşıyor. Bu sayede TİKA Orta Asya'dan Balkanlar'a, Latin Amerika'dan Pasifik'e, Afrika'dan Güney Asya'ya kadar milyonlarca insanın gönlünde taht kurmuştur.

Türk tipi Anayasa, Türk tipi başkanlık diyorum ya; TİKA'nın çalışmalarıyla Türk tipi kalkınma modelini ortaya koyduğumuza inanıyorum. Bizim kalkınma yardımı anlayışımızda asla karşımızdakini küçük görme, ona dikte etme, ajandalar dayatma tarzı sözkonusu değildir. Bizde sağ elin verdiği sol elin görmediği bir anlayış geçerlidir. Biz samimiyetimizle bu çalışmaları birlütuf olarak değil; bir ikram olarak sunuyoruz. TİKA mensuplarının her biri çalışma tarzları profesyonel ama ilişkileri samimi arkadaşlarımızdan oluşuyor. TİKA çalışanları görev yaptıkları ülkelerde Türkiye'nin tarihi, medeniyeti, kültürü, değerlerinin de taşıyıcı çağdaş bir alperen olarak bulunduklarının bilincinde olmalıdırlar.

PEK ÇOK ÜLKE TÜRKİYE'NİN PES ETMESİNİ İSTİYOR!

Paralel örgüt Türkiye'nin imkanlarını sülük gibi emerek bize zaman kaybettirdi. Bunu telafi edeceğiz. Türkiye'de geride kalan tortuların kısa zamanda temizleneceğine inanıyoruz. Yurtdışında yerli ve milli duruş sahibi insanlarımıza büyük görevler düşüyor. Yoğun bir çalışma ortaya koymak zorundayız. Geçenlerde 4 Afrika ülkesine gittik. Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Gine. Oradaki tabloyu, yaşamı görünce dedim ki, bizim sorumluluğumuz çok daha fazla. TİKA Başkanı da bizimle bu ziyarette birlikteydi. Sahanın ne kadar münbit olduğunu kendi gözlerimizle görme imkanı bulduk. Gittiğimiz her yerde proje ve hizmetleriyle TİKA'yı görmenin memnuniyeti içindeydik. Ama yapmamız gereken daha çok iş var. Pek çok güç, pek çok ülke adeta Türkiye'nin dizleri üzerine çökmesini, pes etmesini bekliyor. Tüm bu terör olaylarının arkasında yatan gerçek budur. Milletimiz bin yıldır gerektiğinde Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi ailedeki tüm fertlerin şehit olması, gazi olması sayesinde bu hesapları bozmayı başarmıştır. Bugün de aynı kararlılık ve azimle bir büyük mücadele veriyoruz.

BATI DÜNYASI TERÖR ÖRGÜTLERİNE YATAKLIK YAPIYOR

Askerimiz, polisimiz, korucularımız terör örgütüne karşı büyük mücadele veriyor. Türkmen, Arap ve Kürt kardeşlerimizin bizimle aynı duygular içerisinde olduklarını biliyorum. PKK, PYD, YPG Suriye'deki Kürt kardeşlerimizin küçük bir bölümden destek alıyor. Bu terör örgütlerinin elindeki silahları gördüğümüz zaman burada batıyı görüyoruz. Dostlar alışverişte görsün kabilinden yaptığı açıklamalar bizi ikna etmiyor. Ofisler oralarda açılıyor. Terör örgütünün temsilcisi oralarda besleniyor. Batı dünyası bunlara yataklık yapıyor. Ciddi bir mücadele verdikleri falan yok. Filanca örgütü terör örgütü ilan etmen benim için geçerli değil. Onlara karşı ne tür mücadele veriyorsun, ne tür baskınlar yapıyorsun. Yakaladıklarınızı tutukluyor musunuz, bunları Türkiye'ye teslim ediyor musunuz? Bunlar parasal kaynakları nereden buluyorlar? Bunları biliyoruz ve belgeleriyle bunları gösteriyoruz. Bunların yaptığı ne biliyor musunuz: Baban öldü başın sağolsun. Babasız başı ben ne yapayım yahu! Bize samimi yaklaşım gösterin. Eğer terör ortak mücadele vereceğimiz bir vaka ise burada samimi olun. Bugün bize yarın size. Fransa'da bir terör eylemi oluyor kıyametler kopuyor değil mi? İspanya'da bir meydanda Feyenord takımının izleyicileri Atletico Madrid'deki maça gelip oradaki mültecileri afedersiniz oynatıyorlar. Şınav çektiyor, bozuk para atıyorlar. Şimdi söylemek istemiyor eskiden bir şeyleri oynatıp para atarlardı. Aynısını batı yapıyor.

DELİKLİ KURUŞA MUHTAÇ OLDUĞUMUZ BİR TÜRKİYE'Yİ TESLİM ALDIK

Bu batıda vardır, biz de yoktur. Kandil'in tepesindekiler, 'ancak Erdoğan giderse Türkiye'ye istikrar gelir' diyorlar. Türkiye'yi ne kadar düşünüyorlar. Bazı köşe yazarları aynı şeyi söylüyorlar. Erdoğan geldiği zaman Türkiye'nin hali neydi, bugün Türkiye'nin hali nerede? 2002'nin Türkiyesi ortada. Delikli kuruşa muhtaç olduğumuz bir Türkiye'yi teslim aldık. O zaman dilenen bir Türkiye vardı. Şimdi alan el değil, veren el olan bir Türkiye var, farkımız burada. Ama bunlar Kandil'in ağzıyla konuşuyorlar. Bunların birbirinden farkı yok. Ülkemizde ve coğrafyamızda mücadele adeta yeni bir kurtuluş mücadelesidir. 100 yıl önce bu coğrafyanın bedenini paramparçe ettikleri, ruhunun bütünlüğünü bozamadıkları için çırpınanlar bugün bunu başarmanın peşindeler. Bugün gönül birliğimizin paramparça edilmesine razı olmayacağız.

TÜRKİYE OLARAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Biz de uluslararası topluma diyoruz ki, bu savaşı durduramazsanız dünya tepemize yıkılıcak. Türkiye olarak zalimlere karşı sonuna kadar mücadele edecek mazlumların yanında olmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu coğrafya bizim coğrafyamız. Bu insanlar bizim kardeşlerimiz. Vicdani görevlerimizin olduğu insanlar. Bizi bekleyen gelecek, hepimizin ortak geleceğiz. Biliyoruz ki, bu bir imtihan. Rabbim bize bu imtihandan alnımızın akıyla çıkmayı nasip eylesin. Türkiye kazanırsa TİKA'nın hizmet verdiği dünyanın dört bir yanındaki 140 ülke kazanacak. Mazlumlar, mağdurlar, insanlık kazanacak. Kardeşlerimizin kalplerinin ve dualarının bizimle olduğunu biliyoruz. Sorumluluğumuz gerçekten büyük. Her birimizin kendi alanında daha çok çalışması gerekiyor. 

Burada sizlere TİKA mensuplarının yaşadığı bir hadiseyi nakletmek istiyorum. Letonya'dan TİKA'ya bir mektup gelir. Mektubun sahibi Demir Abuladze, Stalin zamanında zorla göç ettirilen Ahıska Türkleri'nden bir kardeşimiz. Hayatını vatandaşlık haklarını yaşamını sürdürmek zorunda kalmıştır. Tek arzusu ölmeden Türkiye'yi görmek. Mümkünse bu topraklarda ölmek ve buraya gömülmek. TİKA bu arkadaşı bulur ve kendisine ulaşır. Bu soydaşımız Türkiye'ye gelince toprağa kapanarak 'vatanım, vatanım' der. Hayatına ülkemizde devam etmesi sağlanır. Bugün 79. yaşında olan bu soydaşımız TİKA'ya gönderdiği mektupta 'Beni vatansız ölmekten kurtardınız' diyor. İşte TİKA bu. Bu söz herşeyi anlatıyor. Vatanımıza sahip çıkmak zorundayız. Bizlerin gidecek başka hiçbir yer yok. Rahmetli Cemil Meriç, vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını yaşanmazlaştıranlardır, diyor. Vatanımızı daha güçlü, güvenli, müreffeh haline getirmek için çalışmaktır. 

"SİZİN DERDİNİZ BU ÜLKEYİ BÖLMEK"

Pazar günü yaşadığımız olayda ebediyete göçen, şehit olan kardeşlerime bu vesile ile tekrar Rabbimden rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerime şifalar diliyorum. ama bir vaka ortada. Aydın müsvettelerinin bu olayda bile olaylara nasıl yaklaştıklarını gördük değil mi? Bazı paçavraların nasıl yayınlar yaptığını gördünüz değil mi? Atıyor başlığı; batsın senin başkanlığı vs. Bizim böyle bir derdimiz yok. Biz ülkemizin geleceğini çok daha güçlü hale getirmek için bunun çalışmalarını yapıyoruz. Sizin derdiniz bu ülkeyi bölmek, parçalamak. Ama parçalayamayacaksınız, böldürtmeyeceğiz. Şu anda Cudi'de, Gabar'da bu işin mücadelesini veren askerimiz, polisimiz, köy korucumuz bir şey için mücadele veriyor. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda. diyenler bugün Cudi'de Gabar'da bunun mücadelesini veriyor.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...