Erdoğan Esenler'e müjde verdi, 'Yükseova ve Cizre il olmalı' dedi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Erdoğan Esenler'e müjde verdi, 'Yükseova ve Cizre il olmalı' dedi

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Cumhurbaşkanı, Esenler'e müjde verdi; "Önümüzdeki ay anahtarlar teslim edilecek" dedi. 'Cizre ve Yüksekova il olmalı' diyen Erdoğan ekledi: Kanal İstanbul'u yapacağız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi’nde bugün düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’na katıldı.Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye'da ciddi bir kentleşme sorunu yaşandığını söyleyerek, " İstanbul Ankara, İzmir gibi nüfusu hızla artan şehirlerimizin çevrelerini saran, adeta bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapılar dönemin plansızlığının, vizyonsuzluğunun ürünü olmuştur. Kimsenin bu imarsız yapıları yapan insanları suçlamaya hakkı yoktur. Sorgulanması gereken bu insanları sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerilerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticileridir. Ben İBB Başkanı seçildiğimde şehrin neredeyse 4’te 3’ü imar tekniği anlamında kaçaktı. Çıktığım televizyon programında İstanbul gerçeklerini bir bir anlattım. Kendi sırça köşklerinde bihaber olanlar için bunlar alışıldık ifadeler değildi. 1994 yılından beri Belediye Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ve İstanbul sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz. İstanbul'un eski silueti ile yenisi arasındaki farkı bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilirler. Elbette hala çözülememiş sıkıntılar var. Nitekim bunları her fırsatta dile getiriyorum. Ama özellikle konut bakımından İstanbul çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasının önüne geçemiyorsunuz. Ben belediye başkanlığımda nakil ilmuhabiri verilmesi gerekir dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer o zaman bunu kabul etselerdi İstanbul 15 milyona ulaşmazdı" dedi.


İstanbullulara müjde de veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir müjdeyi İstanbullularla paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için 5 ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesi’nde ilk kazmayı vurmuştuk. Çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı. Böylece kentsel dönüşümü bir hayal olmaktan çıkartıp fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz. Ülkemizde bu çerçevede yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var. 48 ilimizde 179 alan riskli ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunuyor. 21 ilimizde 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda. Valilik ve belediyelerimiz de riskli bina tespitinde görev alıyor. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 93 binanın 312 bin bağımsız biriminde riskli yapı tespiti gerçekleştirildi. Korkunç bir şey. Kentsel dönüşüm uygulamaları için kira yardımı dahil kullanılan kaynak 2 milyar TL’yi vurdu. Esenlerde ilk kazma vurulduğunda da ifade etmiştim. Amacımız yuva yıkmak değil, vatandaşları güvenlik yuvalara kavuşturmak. Bu anlayışla kentsel dönüşüm çalışmalarının hedeflediğimiz sonuca ulaşacağına inanıyorum" dedi.
 

ERDOĞAN, YÜKSEKOVA VE CİZRE'NİN İL OLACAĞINI DUYURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda Cizre ve Yüksekova'nın şehir olması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuştu. Erdoğan, teröristlerden temizlenen ilçelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması gerektiğini vurguladı.

"SUR YENİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞACAK"
Cumhurbaşkanı "İnşallah hem Sur'u tarihi görünümüne kavuşturacak hem vatandaşları huzur içinde yaşayacağı konutlara kavuşturacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Yüksekova ve Cizre'nin il olması gerektiğini kaydetti:

Buralardaki malum düşüncenin temsilcisi belediyeler altyapı diye bir şey yapmamıştır. Bütün pislik caddelerde, sokaklarda akar. Biliyorsunuz Hakkari'yi yer değiştirelim, Yüksekova olarak değişsin.

"HAKKARİ NASIL ŞEHİR OLMUŞ ANLAMADIM"
"Hakkari şehir değil nasıl yapmışlar anlamadım. Yüksekova ama öyle değil. Yüksekova'nın şehir olması doğru karara olacaktır.  Havalimanını yaptık, kaçakçılığın en yoğun olduğu bölge orası. Bütün bunları engelleme ve huzurlu bir şehir oluşturma açısından önemli.

"CİZRE İL OLMALI"
Cizre tarihi itibariyle ildir. Bu hak elinden alındı. Cizre'nin yeniden il olması gerekiyor. Şırnak'a il demek mümkün değil. Cizre medeniyet, tarih kültür olarak bu yapıya müsait. Bu bölgeye yeni bir kimlik kazandırmak bizim görevimizdir.

Şerafettin Elçi Havalimanı'nı yaptık. O da var. Hemen dönüşümünü yapabileceğimiz bir yer. Orayı da teröristler mafetti.

Devletin görevi sadece yapıları değil, gönülleri de imar etmektir. Arzum cumhurun başı olarak burada ağır, orta, az hasarlı dinlemeden sadece tarihi eserleri bir kenarı koyarak çalışmalarımızı yapmalıyız. 

710 BİN KONUT
1994'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğumdan beri konut projelerine önem veriyorum. KİPTAŞ dönemimizde kurulmuştur. Ardından hükümete geldik, rahmetli Özal döneminde kurulan TOKİ'yi attığımız adımlarla 2002 sonuna kadar 43 bin konut yapmışken, şu anda 710 bine ulaşmış durumda.

Bölünmüş yol neydi, biliyorsunuz. Devraldığımı 6 bin 100 kilometre bölünmüş yola, yeni bölünmüş yollar ilave ettik. Toplu konutta artık özgün, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içindeyiz. 2023'e kadar 500 bin konut hedefimiz var.

KANAL İSTANBUL
Toplamda inşallah 1 milyon değil, 1 milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim. Kanal İstanbul yapıldığı anda her iki tarafında İstanbul'un şanına yakışan konutlar yapılmalı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...