Türklerin reflüsü kansere dönüşmüyor

Türklerin reflüsü kansere dönüşmüyor

SAĞLIK Haberleri

Türk Gastroenteroloji Derneği, ülkemizde 4 kişiden 1'inde görülen hastalık olan reflünün Türk milletine özgü farklılıkları bulunduğunu ortaya koydu.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Yemekten sonra midenin üst kısmında hissedilen yanma, ekşime, hazımsızlık, ağıza acı su gelmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan reflü hastalığının Türklere özgü özellikleri olduğu ortaya çıktı. Türk Gastroenteroloji Derneği'nin önderliğinde Nobel İlaç'ın koşulsuz desteği ile 17 mide ve bağırsak hastalıkları uzmanın 2 yıl çalışması sonucu ortaya çıkarılan rapor, her 4 kişiden birinde görülen reflü hastalığının Türk insanında Avrupalılardan daha farklı belirtiler gösterdiğini ortaya koydu. Reflünün Türkiye'de 13 milyon kişiyi etkileyen en yaygın hastalık olduğunu söyleyen Reflü Konsensus Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, "Bugüne kadar hep Batı literatüründen hareketle reflüde tanı ve tedavi yöntemlerini uyguladık. Oysaki bizim reflü profilimiz Batı'dan daha farklı. Bu nedenle bizlere özgü tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Örneğin, reflü hastalığında Batı ülkelerinde esas yakınma göğüs kemiği arkasında yanma iken ülkemizde ağza acı-ekşi su ve yemeklerin gelmesi şeklinde görülür. Benzer şekilde reflünün kanserle ilişkili bir alt grubu olan ve batı ülkelerinde %10 sıklıkta görülen Barrett sorunu ülkemizde yok denecek kadar azdır. Ayrıca endoskopik diğer bulgular da daha hafiftir. Farklı yapımızdan ötürü Türkiye'de reflünün kanser olma ihtimali çok az. Bu nedenle her hastaya endoskopi yapmak ve sık sık tekrarlamak yanlış. Uzun bir çalışma sonucu hazırladığımız bu rapor reflüde Türklere özgü tanı ve tedavi standartları geliştirdik" dedi.
En çok Marmara'da görülüyor
Reflü ile nbsp;ilgili bölgesel sonuçlar oldukça ilginç. Reflü en çok Marmara bölgesinde yaşayanlarda görülüyor. Zengin mutfağı ile nam yapmış Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde ise reflü daha az görülüyor. Reflünün bölgelere göre görülme sıklığı ise sırasıyla şöyle: Marmara bölgesi %27.3, Karadeniz bölgesi % 23.7, İçanadolu bölgesi % 20.4, Ege bölgesi % 19.5, Akdeniz bölgesi % 18.3, Doğu Anadolu bölgesi nbsp;%17, Güneydoğu Anadolu bölgesi %17.


HELİCOBAKTER PİLORİ
BU BAKTERİYE DOKUNMAYIN!
Reflü'de kansere neden olduğu gerekçesiyle uzun yıllardır tartışılan helikobakter pilori bakterisinin aslında bilinenin aksine reflüyle ilişkili yemek borusu kanserinden koruyabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bor, "Gastroentologlar uzun yıllar helikobakter piloriyi yok edip etmeme konusunda tartıştı. Oysaki Batı'da olmayan fakat bizlere özgü olan bu bakteri, bilinenin aksine reflü kaynaklı kanser hastalıklarından koruyor. Bu yüzden reflüde helikobakter piloriyi yok etmek için ilaç kullanmayı önermiyoruz. Türkiye'de reflü hastaları kanser riski ile bugüne kadar çok korkutuldu ancak reflüden korkmayın" mesajını verdi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...