HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kurban Bayramı'nda 'hidatik kist' hastalığına dikkat

/ Kaynak: AA
Kurban Bayramı'nda 'hidatik kist' hastalığına dikkat

SAĞLIK Haberleri  / AA

Prof. Dr. Kurban Bayramı'nda hayvandan insana geçebilen parazitten kaynaklanan "hidatik kist" hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Hayvandan insana geçebilen "hidatik kist" hastalığının önlenebilmesi için, kurbanlıkların kist bulunan karaciğer, akciğer gibi sakatatlarının kesinlikle yenilmemesi ve bunların hayvanlar tarafından tüketilmemesi için toprağa gömülmesi ya da yakılması gerektiği belirtildi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, özellikle et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda hayvandan insana geçebilen parazitten kaynaklanan "hidatik kist" hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.


Bilir, bu sakatatların sokak köpekleri tarafından yenilebileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:


"Kistli etin hayvanlar tarafından yenilmesi halinde, kist içinde canlı durumda olan etken, köpeğe geçer. Hastalık etkeni de köpeğin dışkısı ile çevreye yayılır. Otlar üzerine bulaşmış olan etken, koyun ve sığırlar tarafından otlarla birlikte alınır ve hayvanın ciğerine yerleşen etken orada kist oluşumuna neden olur.


Bu şekilde otobur hayvanlar ve köpek arasında bir hastalık zinciri oluşur. Hastalık etkeni köpeğin dışkısından köpeğin vücudunun çeşitli yerlerine ve tüylerine bulaşabilir. Bu yolla köpeklerle oynayan çocuk ve yetişkinlere de bulaşabilir. İnsanda da aynı şekilde karaciğer ve akciğerde kist oluşumuna neden olur."


"Hastalıklı organlar imha edilmeli"


Kurban Bayramı'nda mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıkların alınması gerektiğinin altını çizen Bilir, "Veteriner kontrolü olmaksızın yapılan hayvanların bazılarında kist hastalığı olabilir. Hastalıklı ciğer ve diğer organlar, uygun şekilde yok edilmez ve köpeklerin ulaşabileceği şekilde ortalığa atılırsa, bu durum kist hastalığının yayılması bakımından tehlike yaşatır" dedi.


Bilir, hidatik kist hastalığını önlemek için kistli organların derin çukur kazılarak toprağa gömülmesi gerektiğini belirterek, bu şekilde köpeklerin organlara ulaşmasının engellenebileceğini kaydetti.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...