Sigara DNA'yı tahrip ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Sigara DNA'yı tahrip ediyor

SAĞLIK Haberleri  / DHA

Kendisine Nobel ödülünü kazandıran 'DNA onarım mekanizmasını' anlatan Aziz Sancar, sigaranın DNA'ya büyük zarar verdiğini söyledi

Yaptığı “DNA onarım mekanizması” çalışmasıyla Nobel Kimya ödülüne sahip olan Türk Bilim İnsanı Prof.Dr. Aziz Sancar araştırmasının ayrıntılarını anlattı.

Çalışmalarının hem kanser yapan etkenleri hem de kanser tedavisi için kullanılan ilaçların yaptığı DNA hasarlarını ortaya çıkardığını anlatan Sancar “Kanserlerin en tehlikelisi akciğer kanseri. Sigara içindeki kimyasal maddelerle DNA'yı tahrip ediyor. Bu da kanser yapıyor. Benim çalıştığım DNA onarım mekanizması, sigara dumanının yaptığı tahribatı tamir ediyor. Tamir ediyor da; durmadan sigara içerse buna DNA onarım mekanizması yetişemiyor. O bakımdan kanseri önlemek için en iyisi sigara içmemek'' dedi.

TEDAVİ SAĞLANIYOR

“DNA onarımı birde kanser tedavisi için önemli. Kanser ilaçlarının çoğu DNA'yı tahrip ediyor” diyen Sancar, sözlerine şöyle devam etti: “Kanser hücresi de yapılan bu tahribi tamir edip ürüyor. Biz kanser ilacını DNA onarımının düşük olduğu zamanı bulup o zaman versek veya DNA onarımını kanser hücrelerinde önlesek kanser ilaçlarının etkisini arttırmış oluruz. Normal dokulara zarar vermemiş oluruz. Biliyorsunuz kanser tedavisinde en büyük sorun saçın dökülmesi, mide bulantısı. Ama biz kanser hücrelerini daha hassas yaparsak DNA onarımını azaltıp o yönden onun etkinliğini arttırabiliriz.''

TÜRKİYE'YE GELECEK

Öte yandan Aziz Sancar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine bugün Türkiye'ye gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat davet ettiği Aziz Sancar, Türkiye'ye gelmek için programında değişiklik yaptı.

Ömrü uzatmıyor

Aziz Sancar yaptıkları buluşların insan yaşamını uzatması anlamında bir etkisinin bulunduğunu sanmadığını belirterek, “Onarım mekanizmalarını çok ayrıntılı inceledik ve anlıyoruz. Onları hedef yapıp kanser hücrelerinde düşürmeye çalışıyoruz. Onu yükseltmek için de bir ilaç bulmak lazım. Tedavi yönünden, kimyasal yönden o ilaçların geliştirilmesi, bulunması lazım. Normal insanın hayatının uzatılması konusunda, bizim yaptığımız buluşların şu anda bir etkisi olacağını sanmıyorum” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...