Prostat tümörüne 3 boyutlu teşhis

Düzenleyen:
Prostat tümörüne 3 boyutlu teşhis

SAĞLIK Haberleri

MR teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinde kötü huylu hücrelerin artık görüntülenebildiği bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

4. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen, prostat kanserinin ülkemizde 12 erkekten birinde görüldüğünü söyleyerek “Yakın zamana kadar prostat kanseri görüntülenemiyordu. Artık kötü hücreleri MR’da görüntüleyerek biyopsi almak mümkün oluyor” dedi. Prostat kanserinin kandan bakılan PSA ve fiziki muayene ile tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Sinan Sözen, “Daha önce şüpheli vakalarda, prostattan iğne ile rastlantısal şekilde örnekler alınarak biyopsi yapılıyordu. Bu yöntemle kanser yüzde 80 oranında atlanıyordu. Yeni teknikte MR görüntüleri, ultrason görüntüleri ile eşleştirilerek 3 boyutlu görüntüler ortaya çıkıyor. Bu görüntüler üzerinden herhangi bir yerden değil, direkt şüpheli lezyonlardan parçalar alınıyor. Böylece kanser atlanmadan yakalanmış oluyor” dedi. Prof. Dr. Sözen, bu tanı yönteminin özellikle yüksek riskli gruplarda daha iyi sonuç verdiğini söyledi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...