Felce iğneli müdahele

Düzenleyen:
Felce iğneli müdahele

SAĞLIK Haberleri

Zamanında hastaneye ulaşan hastalarda, beyine giden damarları tıkayan pıhtının, bir iğne yardımı ile emilmesi ya da ilacın direkt olarak pıhtının içine verilmesi, ölüm ve sakat kalma riskini azaltıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

En çok ölüme yol açan hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan felç durumunda pıhtıya iğne ile yapılan direkt müdahalenin, ilaç tedavisinden daha iyi sonuçlar verdiği bildirildi. Felcin beyne giden damarların pıhtıyla tıkanması sebebiyle beyin hücrelerinin ölümü sonucu meydana geldiğini söyleyen Türk Girişimsel Radyoloji Derneği, Eğitim Birimi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Erol Akgül,  hücre ölümünün 3 ila 5 dakika içinde başladığını belirterek acil müdahalenin gerekliliğine dikkat çekti. 
İLK 6-8 SAAT İÇİNDE MÜDAHALE EDİLMELİ
Türk Girişimsel Radyoloji Derneği’nin Antalya’da düzenlenen 11. Yıllık toplantısında konuşan Prof. Dr. Akgül, klasik yöntemde pıhtı eritici ilaçların ağızdan ya da toplardamardan verildiğini ifade ederek, felç tedavisindeki yeni yaklaşımla ilgili olarak şunları söyledi:  “Yakın zamandaki veriler, ağızdan ya da damar yoluyla verilen ilaçlar yerine, damara iğne ile girilerek ilacın direkt pıhtının içine verilmesi ya da pıhtının çeşitli cihazlarla çıkarılması veya çekilmesinin ölüm ve sakat kalma oranlarını düşürdüğünü ortaya koydu.  Ancak bu işlemin uygulanabilmesi için zamanlama çok önemlidir. Hastanın ilk 3-4 saat içinde hastaneye ulaştırılması ve pıhtıya 6-8 saat içinde tecrübeli girişimsel nöroradyologlar tarafından müdahale edilmesi gerekir. Çünkü bu süreyi geçirdiğiniz zaman beyindeki doku hasarı kalıcı olmakta ve yapılan işlemin hastaya herhangi bir faydası olmamaktadır” dedi. 
Akciğer kanserine yakarak tedavi
Ameliyat edilemeyen akciğer kanseri hastalarında tümör ablasyon adı verilen yakarak tedavinin ciddi bir tedavi alternatifi olduğu bildirildi. Yakarak tedavinin en sık olarak karaciğer, akciğer, böbrek, kemik, böbreküstü bezi tümörlerinde kullanıldığını belirten Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Devrim Akıncı “Bu hastaların sadece yüzde 20-30’nda ameliyat yapılabilir. Ancak tümörün boyutu, yaygınlığı, kişinin yandaş hastalıkları sebebiyle cerrahi yapılamaması durumunda, ultrason, bilgisayarlı tomografi ya da MR görüntüleme yardımıyla özel iğnelerle girilerek, tümör yakılarak ortadan kaldırılır” dedi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...