Çocuklarda kalpten ani ölüm önlenebilir

Düzenleyen:
Çocuklarda kalpten ani ölüm önlenebilir

SAĞLIK Haberleri

Aile bireylerinden birinde genç yaşta kalp krizinden ani ölüm meydana geldiyse, çocuklar da dahil olmak üzere ailedeki herkese ileri tetkikler yaptırılması gerekir

Ziyneti Kocabıyık - Ülkemizde dünyaya gelen her 100 çocuktan ikisinde çeşitli düzeylerde kalp hastalıkları olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle çocukluk ve ilk gençlik yaşlarında ortaya çıkan ani kalp ölümü vakalarının sebebinin genetik yatkınlık olduğunu bildiriyorlar. Akraba evlilikleri sebebiyle çocuk kalp hastalıklarının Batılı ülkelere göre ülkemizde daha fazla görüldüğünü belirten İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, özellikle aile büyüklerinden birinin genç yaşta kalp krizinden kaybedilmesi durumunda ailedeki küçük çocuklar da dâhil olmak üzere kalp kontrollerinin yapılması gerektiğini söyledi. Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği tarafından düzenlenen 15.Ulusal Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Kongresi’nde çocuk kalp hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ömeroğlu, toplumda kalp hastalıklarının yaşlılara özgü bir hastalık olduğunu fikrinin yaygın olduğunu belirterek, “Bu yanlış düşünce herhangi bir şikayet durumunda çocukların kalp kontrolüne götürülmesini engelliyor” dedi. 

GRİPLİ ÇOCUĞU BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE SOKMAYIN
Çocuklardaki ve gençlerdeki ani kalp ölümlerinin bir başka sebebi ise virüs hastalıkları olduğunu söyleyen Türk Pediatrik Kadiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, “Gribal enfeksiyon ya da üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında Subklinik Miyorakd olarak adlandırdığımız bir kalp kası tutulması olabiliyor. Bu durum herhangi bir şekilde belirti vermiyor ancak virüs, kalp kasına yerleşiyor ve ani ölümlere yol açabiliyor.  Kendinizi azıcık halsiz hissettiğinizde, fazla efor yaparsanız ritim bozukluğu ya da ani bir bayılma tehlikesi yaşayabilirsiniz.  Bu sebeple aileleri gribal enfeksiyon ya da üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında, çocuklarını beden eğitimi derslerine sokmamalarını ya da fazla efor sarf etmelerini engellemeleri konusunda uyarmamız gerekiyor” diye konuştu.
 “Halk arasında yanlış bilinen noktalardan birinin de ‘kalp hastası çocuk moraran çocuk demektir’ bilgisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömeroğlu, “Aileye ‘çocuğunuzda kalp hastalığı var’ denildiğinde insanların ilk tepkisi ‘ama benim çocuğum morarmıyor ki’ şeklinde oluyor. Oysa kalbi delik olan çocukların büyük bölümünde bu morarma belirtisini görmeyebiliyorsunuz” dedi.

RİTİM BOZUKLUĞUNU ÖNEMSEYİN
Çocukta ani ölümlerin önemli bir bölümünün sebebinin kalpteki ritim bozukluğu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ömeroğlu, “Bu hastalığın büyük kısmı genetiktir ve hiç belirti vermez. Çocuk zaman zaman çarpıntı, göğüs ağrısı hissetse de dikkate alınmaz. Kalp en fazla 100 atması gerekirken 200 atar ya da 100 atması gerekirken 30 atar ve bu ritim bozuklukları sonucunda çocuk kaybedilir. Ailede sebepsiz, ani ölümler meydana gelmişse çocuklar için mutlaka ileri tetkikler yapılması şarttır” dedi. 

Bebek emerken alnından soğuk terliyorsa dikkat!
Bebeklerde kalp yetersizliğinin çeşitli belirtileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Kalp yetersizliğinin de en önemli belirtisi, bebeğin emerken çok iştahlı başladığı hâlde bir süre sonra yorulmasıdır.  Bu bebeklerin kalbine yeterli kan gitmediği için renkleri de soluktur. Bir kısmı morarır. Kalp yetersizliği olan bebekler alınlarından soğuk terlerler. Bu çocuklarda akciğere fazla kan gittiği için gördüğümüz bir başka problem de sık akciğer enfeksiyonları geçirmeleridir. Çünkü akciğer sürekli kanla ıslak kaldığı için vücudu koruyan beyaz kan hücreleri mikroplarla mücadele edemez. Sık sık öksürük problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu çocukların zaman zaman oksijensizlik atakları da olabilir. Uzun uykudan, beslenmeden sonra bu çocukların nefes alışverişleri değişebilir” dedi. Prof. Dr. Ömeroğlu, “Büyük çocuklarda da bu tür göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma,  bayılır gibi olma şikayetlerinin dikkate alınması gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...