Akdeniz ateşi böbreği vuruyor

Düzenleyen:
Akdeniz ateşi böbreği vuruyor

SAĞLIK Haberleri

Akdeniz bölgesi ülkelerini etkileyen hastalık, tekrarlayan ateş yüzünden çocukluk çağı hastalıklarıyla karıştırılıyor ve teşhisi gecikiyor.

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığının, çocukluk dönemi hastalıklarının en fazla görülen belirtisi olan ateşle ortaya çıkması yüzünden çok geç teşhis edilebildiği belirtildi. Ailevi Akdeniz Ateşi’nin ülkemizde sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Romatoloji BD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seza Özen, “Çocukluk dönemimde başlayan ve yaklaşık 1-3 gün süren, vücudun belirli yerlerinde oluşan iltihap ve ateşle seyreden ataklara neden olur. Bu ateşli ataklar değişen sıklıkta tekrarlar. Bu sebeple çocukta tekrarlayan ateşi önemsemek gerekir” dedi.
TEDAVİ GECİKİYOR
Ailevi Akdeniz Ateşinin genellikle ortalama 7-10 yıllık bir gecikme ile teşhis edilebildiğini tedavi kararında problemler olduğunu belirten Prof. Dr. Özen, “Vücutta kendiliğinden tekrarlayan ataklar tedavi edilmediğinde amiloidoz denen bir proteinin böbrekler, karaciğer, damarlar, bağırsaklar, kalp  gibi organlarda birikmesi, bu organların normal işlevlerinin bozulmasına sebep olur. En sık olarak gözlenen sonuç böbrek yetersizliğidir. Önce idrarla protein kaçağı, ardından diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar”dedi.
Prof. Dr. Özen, ataklar sırasında ortaya çıkan şikâyetleri şöyle sıraladı:
∂ Ateş; 38-40 derece arasındadır
∂ Karın zarı iltihabı sonucu karın ağrısı, akciğer zarı iltihabı sonucu göğüs bölgesinde yan ağrıları
∂ Eklemlerde özellikle diz ve ayak bileklerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık
∂ Atak sırasında diz altında oluşan ağrılı kırmızı şişlikler hastalığın belirtisidir.
∂ Daha nadiren kalp zarı iltihabı sonucu göğüs ağrısı
∂ Özellikle egzersiz sonrası kas iltihabı ve ağrısı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...