HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Sıcak çarpmalarının devası ayranda

Düzenleyen:
Sıcak çarpmalarının devası ayranda
Ayran, Bayram, Ramazan, Sağlık, Haber

SAĞLIK Haberleri

Erciyes Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nurullah Günay, sıcak çarpmalarına karşı uyararak, ''Geleneksel içeceğimiz olan ayran ideal bir tedavi ve korunma olurken, ayran yerine tüketilen rafine meyve suyu/gazlı içecekler sıcak acillerinde tabloyu daha da kötüleştirebilir. Soğuk meşrubatlar ayranın kesinlikle alternatifi değillerdir'' dedi.

Prof.Dr. Nurulullah Günay, vücudun iç sıcaklığı normalde 36-38 derece civarında seyrederken, sıcağa maruz kalmanın hafif belirtilerden ölüme kadar geniş bir yelpazede sonuçlara yolaçabileceğine dikkat çekti. Nurullah Günay ''Tablonun oluşmasında kişinin sıcak stresine vereceği bünyesel cevap ve iklime uyum önem arz etmektedir. İlerleyici bir özelliği de bulunan sıcak acilleri özellikle su ve tuz (sodyum) kaybı belirgin olduğunda ya da bilinç bozulduğunda acil müdahale gerektirecektir. Hafif şekillerinde geleneksel içeceğimiz olan ayran ideal bir tedavi ve korunma olurken, tüm sıcak yaralanmalarında öncelikle sıcak ortamdan uzaklaşılması ve mümkün olduğunca serin bir yere intikal ilk uygulanacak tedbirler arasında olmalıdır'' diye konuştu. Günay,hafif sıcak çarpmalarında ayran tercih edilmesini isteyerek, şunları söyledi:

MEŞRUBAT YERİNE AYRAN

''Ayran yerine tüketilen rafine meyve suyu veya gazlı içecekler sıcak acillerinde tabloyu daha da kötüleştirebilecektir. Rafine ürünlerin hem içeriğinde bulunan glikoz şurubundan üretilme şekerin zararı hem de su ve tuz kaybeden vücutta yapay gıdaların kaybı karşılayamaması belli başlı yanlış tercih nedenleri olarak vurgulanmaktadır. Soğuk meşrubatlar ayranın kesinlikle alternatifi değillerdir."

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...