Prof.Dr. Nurulullah Günay, vücudun iç sıcaklığı normalde 36-38 derece civarında seyrederken, sıcağa maruz kalmanın hafif belirtilerden ölüme kadar geniş bir yelpazede sonuçlara yolaçabileceğine dikkat çekti. Nurullah Günay ''Tablonun oluşmasında kişinin sıcak stresine vereceği bünyesel cevap ve iklime uyum önem arz etmektedir. İlerleyici bir özelliği de bulunan sıcak acilleri özellikle su ve tuz (sodyum) kaybı belirgin olduğunda ya da bilinç bozulduğunda acil müdahale gerektirecektir. Hafif şekillerinde geleneksel içeceğimiz olan ayran ideal bir tedavi ve korunma olurken, tüm sıcak yaralanmalarında öncelikle sıcak ortamdan uzaklaşılması ve mümkün olduğunca serin bir yere intikal ilk uygulanacak tedbirler arasında olmalıdır'' diye konuştu. Günay,hafif sıcak çarpmalarında ayran tercih edilmesini isteyerek, şunları söyledi:

MEŞRUBAT YERİNE AYRAN

''Ayran yerine tüketilen rafine meyve suyu veya gazlı içecekler sıcak acillerinde tabloyu daha da kötüleştirebilecektir. Rafine ürünlerin hem içeriğinde bulunan glikoz şurubundan üretilme şekerin zararı hem de su ve tuz kaybeden vücutta yapay gıdaların kaybı karşılayamaması belli başlı yanlış tercih nedenleri olarak vurgulanmaktadır. Soğuk meşrubatlar ayranın kesinlikle alternatifi değillerdir."