Diyabet ayağı vurmasın

Düzenleyen:
Diyabet ayağı vurmasın

SAĞLIK Haberleri

Her 7 şeker hastasından birinin ayağında hayatının bir döneminde yaralar açılabilir. Bu yaralar iyi tedavi edilmezse ayağının kesilmesine sebep olabilir.

Ziyneti Kocabıyık - Çoğunlukla çıplak ayakla yere bastığımız sıcak yaz günlerinde bizi bekleyen tehlikelerden biri de, ayağa yabancı cisim batması, kesmesi veya ayağımızı bir yere vurmak. Sağlıklı kişilerde çok da büyük bir problem olmayan bu durum, kan şekeri kontrolü kötü olan şeker hastalarının başına büyük dertler açabiliyor.
Kan şekeri yükselmesinin kalp ve damar hastalıklarına, görme bozukluklarına, böbrek fonksiyonlarında bozulmaya sebep olduğunu söyleyen Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çınar Yastı, yüksek kan şekerinin damarların yanı sinirleri de olumsuz etkilediğini belirterek “Ayak damarlarının hasarlanması sonucunda diyabetlinin ayak kanlanması bozulur.  Bu durum hem ayağı her türlü yaralanmaya yatkın hâle getirir hem de yaraya yeterli kan gitmediği için iyileşmesi gecikir. Ayrıca yine şeker yüksekliğine bağlı olarak ayak sinirleri zarar gördüğü için ayakta his azalır. Mesela sağlıklı bir kişi ayakkabısının içine giren taşı fark eder ve çıkarır. Diyabet hastası ise sinirlerde hasar olduğu için ayaklarını rahatsız eden herhangi bir cismi fark etmez ya da çok hafif hisseder. Hatta ayağı batan çiviyi, ısıtmak için uzattığı ateşten ayak tabanının yandığını hissetmeyen hastalar vardır” dedi.

AYAK KESİLMESİNE SEBEP OLUYOR
Herhangi bir kazaya bağlı olmayan ayak kesilmelerinin yarısının diyabetik ayak olarak adlandırılan ayak ülserleri yüzünden meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Yastı “Diyabetik ayak ülserleri, kan şekeri kontrol altında olmayan hastaların yüzde 15‘inde görülür. Yine bu hastaların yüzde 15 kadarında ayak kesilmesi olabilir” dedi.
Diyabet ayağı vurmasın
Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çınar Yastı

Ayak yarası kaçınılmaz mı?

İyi bir kan şekeri kontrolü ile ayak yaralarının ortaya çıkışının engellenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yastı “İlaçları düzenli olarak kullanan, doktorun ya da diyetisyenin tavsiye ettiği şekilde beslenen  ve egzersizle kan şekerini normal sınırlarda tutabilen hastalarda da ayak yarası görülebilir ama diyabetik ayak ülseri gelişmeyebilir. Çünkü bu hastalarda damar ve sinir hasarı olmadığı için sağlıklı bir kişideki gibi iyileşme sağlanabilecektir.  Eğer hasta düzenli olarak ayaklarını kontrol ediyorsa çok erken bir yarayı hatta kızarıklığı fark eder” dedi.

Tırnaklarınızı düz kesin!
- Önü düz ve kapalı ayağın rahat edeceği ayakkabılar seçin. ∂ Ayakkabınızı tabanlıkla destekleyin.
- Dikişsiz çorap giyin ve yere çıplak ayakla basmayın.
- Ayağınızı ısı kaynaklarından uzak tutun.
- Tırnaklarınızı oval değil, düz kesin. Çok uzatmayın, çok da derin kesmeyin.
- Sık sık ayaklarınızda kızarma, morarma veya yara olup olmadığını kontrol edin. 

Tiryaki risk grubunda
- Kan şekeri yüksek seyreden kişiler  
- Ayağında daha önce yara açılmış olanlar 
- Sigara içenler
- Ayak ve tırnakta mantar enfeksiyonu olanlar
- Obezler  
- Damar tıkanıklığı gelişenler 
- His kaybıolanlar 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...