Balayı dönemine aldanmayın

Düzenleyen:
Balayı  dönemine aldanmayın

SAĞLIK Haberleri

Obezite ameliyatından sonraki 1 yıl içinde hızla kilo veriliyor. Balayı dönemi olarak adlandırılan bu duruma aldananlar, kısa sürede eski kilolarına geri dönme riski ile karşılaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Obezite cerrahisi, diyetlere rağmen kilo vermeyi başaramayan, obeziteye bağlı kronik hastalıkları ortaya çıkan şişman kişiler için en başarılı çözümlerden biri. Sağlıklarını geri kazanmayı isteyen kişiler bu amaçla bıçak altına yatarak ameliyat oluyorlar ve takip eden aylarda çok güzel kilo veriyorlar. Peki sadece ameliyat, zayıflamak ve zayıf kalmak için yeterli mi? Obezite cerrahisi olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir? Obezite Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Coşkun, şişmanlık ameliyatı sonrasında hastalar için en aldatıcı dönemin “balayı dönemi” olarak adlandırılan, ilk bir yıllık dönem olduğunu belirterek “Ameliyattan sonra hızla kilo verirsiniz. Çünkü muazzam kilo verilen ilk on iki ay süresince, otobüsü kullanan sürücü siz değilsiniz. Ne yaparsanız yapın aynı miktarda kilo vereceksiniz. Balayı dönemine aldanmayın” diyor. Bu durumu tam olarak kavrayamayan kişilerin, hızla kilo kaybetmeye devam edeceklerini düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Coşkun “Bu kişiler her nasılsa sistemi kandırdıklarını ve patates kızartması yerken yine de kilo verdiklerini düşünüyorlar. Operasyon geçirmiş kişiler, farklı yiyecekleri seçmez, sağlıklı beslenme sistemini oturtamazlarsa, hedefledikleri kiloya kadar bütün kiloları veremeyebilirler veya birkaç yıl içinde tekrar kilo alabilirler. Obezite ameliyatının işe yaraması için ameliyattan sonra da beslenme ve egzersiz düzenine dikkat etmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Coşkun yapılan hataları şöyle sıraladı:

 

DAHA AZ YİYİN, DAHA ÇOK YAKIN! 

Fast food’dan, kolay ve hazır yemeklerden uzak durun, taze yemek pişirin ve sofranıza daha sağlıklı seçenekler yerleştirin. Hayatınızın geri kalan bölümü için, yapacağınız beslenme planı “önce protein, ardından düşük karbonhidratlı sebzeler” olsun. Fazla karbonhidrat tüketmeyin. Tabağınızı alıp sofraya oturun, sonra yavaş yavaş yemeye başlayın; karın tokluğu size ne zaman duracağınızı söyleyecektir. Abur cubur yemek, mideniz dolmadığı için daha uzun sürede daha fazla miktarda yiyecek tüketmenize izin veren bir davranıştır. 
Her gün 10 dakikalığına bile olsa kalp atışlarınızı hızlandırmanın getirdiği enerji, daha hızlı kilo vermenizi, verdiğiniz kiloyu da daha uzun süre muhafaza etmenizi sağlar.

 

GAZLI İÇECEK MİDEYİ ŞİŞİRİR

Obezite ameliyatı yaşayan kişilerin arada sırada olmak şartıyla günde bir tane gazlı içecek içmesi mideye zarar vermese de sayı arttıkça hem mide zarar görür hem de kilo alma riski artar. Ameliyat olduktan sonra kişilerin yemeklerde gazlı içecek içme ihtimali daha yüksektir ve işte bu gazlı içecek ile yemek bileşimi sonunda geri kilo almanıza sebep olacaktır. Sağlıklı kişilerin uzak durması gereken gazlı ve asitli içecekler, obezite ameliyatı geçirenler için daha da risklidir.

 

VÜCUT, SUSUZ KALMASIN 

Susuzluk, obezite ameliyatı geçirenlerin hastaneye yatma sebeplerinin başında gelir. Yemeklerle birlikte su içmeniz yasaktır. Ancak doktorun verdiği program çerçevesinde su içmeye devam etmelisiniz. Başarılı bir ameliyat geçiren çoğu kişi, kâfi miktarda su içmediği için 10 günden sonra baş dönmesi, midesi bulantısı, baş ağrısı hissetmeye başlar. Odaklanma problemi yaşar ve cümlenin ortasında uykuya dalar. Bunu engellemenin tek yolu programlı şekilde yeterince su içmektir.

 

YEMEK YERKEN SU İÇMEYİN

Ameliyattan sonra, yemek yerken bir şeyler içmek, yemekleri midenizden alıp götürür. Siz de tekrar yemek yer, yine ameliyatlı torbacığınızı doldurursunuz. Ayrıca küçük mideniz yeterli proteini alamaz ve daha erken acıkmanıza sebep olur. Yemekten 20 dakika önce bir bardak su içebilirsiniz. Yemek başladıktan sonra, genzinize 
bir şey kaçmadıysa, 
sıvı almayın.

 

VİTAMİN TAKVİYESİ ŞART

Midenizin büyük bir bölümü çıkarıldığı veya bağırsaklarınız yarıdan kesilerek bypass yapıldığı için ciddi kilo vermeniz kaçınılmazdır. Bu durumda vitamin eksikliği de ortaya çıkar ve mutlaka vitamin takviyesi yapılması gereklidir. Hekimin tavsiye ettiği vitaminler, hem bağışıklık hem de kemik yapısı için önem taşır. Obezite ameliyatlarından sonra kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz sık görülür. Küçük bir darbe ya da düşme sonucu kemikler kırılabilir.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...