On inmeden dokuzu önlenebilir

Düzenleyen:
On inmeden dokuzu önlenebilir

SAĞLIK Haberleri

En önemli ölüm ve sakatlık sebeplerinden biri olan inme hayat tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme ve hipertansiyonun kontrol altına alınması ile engellenebilir.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Dünyada yılda yaklaşık 6 milyon kişinin ölümüne sebep olan inmenin önlenebilir hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk “10 inmeden dokuzu gerçekleşmeden engellenebilir. Basit hayat tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi ile inmeden korunmak mümkündür” dedi.
İKİ SANİYEDE BİR KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR
Son açıklanan TUİK raporlarına göre Türkiye’de beyin damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı 2016 yılında yaklaşık 40 bine ulaştığına işaret eden Prof. Dr. Öztürk “Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçiriyor; hayatını kaybediyor veya sakat kalıyor. En yeni bilgiler 2 saniyede bir kişi inme geçirdiğini gösteriyor. Bu problem ülkemiz için de önem taşıyor. Kontrolsüz hipertansiyon oranlarının yüksek oluşu, yüksek tuz tüketimi, stres faktörü inmeyi en önemli sakatlık sebeplerinden biri hâline getiriyor” dedi. 
BİLGİLENDİRMEK TEDAVİ KADAR ETKİLİ
İnme hastalarının risk faktörlerini azaltacak hayat tarzı değişiklikleri konusunda aydınlatılması ve bu konuda toplumun bütün organlarının uygun ortamı hazırlaması ve sürdürmesinin ilaç tedavileri kadar etkili olduğunun ispat edildiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk “Bütün bu tedbirlerle inmelerin yüzde doksanının önlenebileceği gösterilmiştir. Okullardan başlamak üzere sebze ve meyveyi yeterince içeren doğru beslenme alışkanlıklarının edindirilmesi, sigara ve alkol kullanımının önlenmesine yönelik bilgilendirme, fiziksel aktiviteyi artıracak düzenlemeler ve ortamların sağlanması, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıklarının düzenli kontrolü ve uygun tedavisi ile inme oranları     azaltılabilir” diye konuştu.
112’Yİ ARAYIN
İnme tedavisinde en önemli faktörün tedaviye çabuk ulaşabilmek olduğunu söyleyen Türk Nöroloji Derneği İnme Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Mehmet Akif Öztürk “Biz bunu ‘Zaman Beyindir’ şeklinde ifade ederiz. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. İnme ile karşılaşınca hiç vakit geçirmeden 112 aranmalıdır. Çünkü uygun zamanda müdahale ile inmeye yol açan, beyin damarlarını tıkayan pıhtılar hem damardan ilaç verilerek eritilebilir hem de anjografi ile çekilerek alınabilir. Tek şart uygun zamanda uygun hastaneye gidebilmektir. Bu tedavileri yapacak nöroloji uzmanları, görüntüleme imkânları ve nöroyoğunbakım üniteleri sadece belli merkezlerde bulunur” dedi.

Bu belirtilerİ İHMAL ETMEYİN

¥ Ani gelişen konuşma bozukluğu 
¥ Yüzde eğilme 
¥ Kol veya bacaklarda kuvvetsizlik
¥ Ağız köşesinde asimetri 
¥ Baş dönmesi ve dengesizlik 
¥ Ani görme kaybı 
veya çift görme

İLK 4,5 SAAT ÖNEMLİ

Erken dönemde kol damarlarından serum içerisinde verilen pıhtı eritici bir ilaçla beyindeki damar tıkanıklığının açılması ile hastaların üçte birinin hayatının kurtulduğunu ve 10 hastadan birinin tama yakın düzeldiğini anlatan Türk Nöroloji Derneği Yoğun Bakım Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Ethem Murat Arsava “Tedaviye felç başlangıcından sonra en geç 4,5 saat içerisinde başlanması gereklidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa elde edilen fayda da o kadar fazla olmaktadır” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...