İyot eksikliği düşüğe yol açıyor

Düzenleyen:
İyot eksikliği düşüğe yol açıyor

SAĞLIK Haberleri

İyot eksikliğinin anne karnından başlayarak hayatın her döneminde ciddi problemlere sebep olabileceğine dikkat çeken Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya anne adaylarını iyot eksikliğine karşı uyardı.

Ziyneti Kocabıyık - Bu durumun başlangıçta hiç belirti vermediğini belirten Sarıkaya “İlerlediği zaman, tiroid bezinin büyümesine(guatr) ve tiroit hormonunun az üretilmesine (hipotiroit) sebep olur. İyot eksikliği sebebiyle hormon yapımı azaldığında tiroid büyüyerek hormon üretimini karşılamaya çalışır. İyot eksikliği hipertiroidiye yol açtıktan sonra cilt kuruluğu, hâlsizlik, saçta dökülme, kabızlık, üşüme hissi, kilo artışı, unutkanlık, tırnakta kırılma, depresyona sebep olabilir” dedi. Hamilelik ve emzirme döneminde iyot ihtiyacı artacağından alım yetersizliğinde eksiklik belirtilerinin ortaya çıkabileceğini hatırlatan Dr. Sarıkaya,  annede  ağır iyot eksikliğinin erken doğum, düşük tehdidi ve bebekte sakatlıklara sebep olabileceğini söyledi.  

Hayati bir mineral olan iyotun vücut tarafından üretilemediğini belirten Dr.  Sarıkaya, vücudun günlük iyot ihtiyacının yüzde 90’ının yiyeceklerden, yüzde 10’unun ise içme sularından temin edildiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...