Kanserin şifrelerini çözüyor

Düzenleyen:
Kanserin şifrelerini çözüyor

SAĞLIK Haberleri

ODTÜ’lü genç bilim kadını Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ’ın kanser hücrelerindeki karmaşık etkileşim ağlarının sırrını matematiksel formüllerle ortaya çıkaran yazılımları, uluslararası çevrelerin dikkatini çekti. Doç. Dr. Tunçbağ’ın bilimsel çalışmaları uluslararası saygın bilim dergilerinde yayınlanmaya değer görüldü.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Vücutta on binlerce molekülün arasında yüz binlerce etkileşim bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Tunçbağ, buradaki hataların çeşitli hastalıklara sebep olduğunu belirterek “Bu hastalıklardan biri de kanser. Normal hücrelerle karşılaştırıldığında kanser hücrelerinde birçok farklılık bulunuyor. Bu yüzden aynı tip kanser olmasına rağmen aynı tedavi yöntemi aynı etkiyi göstermiyor” dedi. Çalışmalarında, hücrenin içini modelleyerek bu proteinler arasındaki etkileşimlerin her bir hastada nasıl değiştiğini ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Doç. Dr. Tunçbağ,  Bunun için telekomünikasyon ve ulaşım sistemlerinin düzenlenmesi için uygulanan çeşitli algoritmaları, biyolojik sistemlere uyarladığımız yazılımımızı kullanarak kanserde hücre iletişimini, kişiye özgü olarak ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Araştırmalarımızda en büyük hedefimiz, kanserde kişiye özgü en uygun tedavi stratejisinin geliştirilmesine katkıda bulunmak” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...