Uyuz salgını korkusu arttı, Bakan Koca açıkladı: Endişe edecek kadar artış yok

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Uyuz salgını korkusu arttı, Bakan Koca açıkladı: Endişe edecek kadar artış yok

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde kamuoyuna yansıyan uyuz vakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vaka sayısında endişe edecek kadar artış olmadığını belirten Bakan Koca, " Bir salgın durumundan bahsedilmesi söz konusu değil" dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mısır ve Filistin Sağlık Bakanlıkları ile yakın diyalog içinde olduklarını belirterek, Gazze için bir gemi hastanesi ve 40 ambulansın hazırda bekletildiğini söyledi. Hem Refah Sınır Kapısı'na yakın bölgede hem de El Ariş Havalimanı'nda 20 sahra hastanesi kurmak için tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyleyen Koca, “Güvenliğin sağlanması ve izinlerin verilmesini bekliyoruz. İzin verilmesi halinde derhal sağlık operasyonlarını başlatacağız” dedi.

"ÇOCUKLAR HİÇBİR KAVGANIN ÖLEN TARAFI OLAMAZ"

İsrail tarafından hedef alınan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi hakkında da bilgi veren Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı: “36 bin metrekare kapalı alana sahip 180 yataklı TİKA tarafından yapılıp Filistin’e hediye edildi. Hastanede görevlendirilen bir sağlık çalışanımız yok. Hastanede halen 80 hasta onkolojik tedavi için yatırılmış durumda. Fakat ilaç tedariki yapılamadığı için kanser hastalarının tedavisi ciddi oranda aksadı. Bütün bu yapılanlar ne insanlığa ne vicdana sığar.

Sağlık çalışanlarının, kanser hastalarının hedef alınması, ölüme terk edilmesi ya da bombaların hedefi olması bir savaş suçu içeriyor. Çocuklar hiçbir kavganın ölen tarafı olamaz. Hastalar ve yaralılar hiçbir düşmanlığın ezileni olmamalı. Ancak gözler kin ve intikam duygusuyla yüklü, kulaklar da tüm insani haykırışlara kapalı olduğu için savaş suçu işlemeleri de maalesef çok kolay oluyor. Fakat sessiz kalan tüm insanlık vicdan mahkemesinde bunun hesabını vermeye mutlaka kendini hazırlamalı. Masumların çığlıkları bir gün hepimizin uykusunu bölecek ve hakkını bizden isteyecek.”

"UYUZ VAKALARINDA ENDİŞEYE YOL AÇACAK BİR ARTIŞ YOK"

Sağlık Bakanı Koca, son günlerde kamuoyuna yansıyan uyuz vakaları ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Endişeye kapılacak bir durum olmadığını söyleyen Koca şöyle konuştu:

“Uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik. Çok yakın takip ettiğimiz bir durum. Erken uyarı sistemlerimiz gayet iyi çalışıyor. Bu sayede olağan dışı gelişmelere erken müdahale şansımız oluyor. Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalans (yaygınlık) geçen yıl 2,03 iken bu yılın ilk dokuz ayında 2,17. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında bir artış gerçekleşmiş.

Deprem bölgesinde ise bu artış beklenenin altında, yaklaşık yüzde 13 oranında. Dolayısıyla ciddi bir artış olmadı. Bir salgın durumundan bahsedilmesi söz konusu değil. Son yıllarda özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artışın biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...