Vodafone, Türklerle 5G’de Dresden yazıyor

Düzenleyen:
Vodafone, Türklerle  5G’de Dresden yazıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Almanya'nın köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi’nde iki yıl önce 5G laboratuvarı kuran Vodafone, Türk mühendislerle geleceğin teknolojisini inşa ediyor

ÖMER TEMUR

Türkiye 1 Nisan itibarıyla yeni bir döneme giriyor. Bu yeni dönem için tüm hazırlıklarını tamamlayan Vodafone Türkiye, 5G çalışmalarına da hız verdi. İki yıl önce dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi’nin iş birliğiyle 5G laboratuvarı kuran Vodafone, gelinen son noktayı test etti. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao’nun katılımıyla Dresden Teknik Üniversitesi laboravatuarına yapılan ziyarette bu teknolojinin canlı örnekleri, Türk gazeteciler tarafından deneyimlendi. Canlandırmalarda özellikle 5G ile uzaktan anlık erişim örnekleri sergilendi. Dresden Teknik Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis’ın başkanlığında yürütülen çalışmalara Türk mühendisleri de destek veriyor. 5G Laboratuvar Araştırma Grubu'nun liderliğini ise aynı şekilde bir Türk olan Meryem Şimşek yürütüyor. 
Vodafone olarak 20 ülke ve pazarda 4G ve üstü hizmetler sunduklarını belirten Mallik Rao, " Vodafone Grubu olarak şimdi de 5G teknolojisi için global araştırma-geliştirme çalışmalarına destek  veriyoruz. Vodafone'un geleneksel üniversite-sanayi iş birliği anlayışı doğrultusunda Dresden Teknik Üniversitesi ile yürütmekte olduğu iş ortaklığının 5G standartlarının yazılmasında önemli sonuçları olacağını düşünüyoruz. 5G, şu an için teorik tartışmaları yürütülen ve 2020 gibi ileri bir tarih için planlanan bir teknoloji olsa da, Vodafone Türkiye olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve 4.5G'de olduğu gibi, 5G'de de Vodafone'un global deneyimini Türkiye'ye taşımak istiyoruz" dedi.
Karakutulu arabalar 10 yılda bir şarj edilen cihazlar
5G teknolojisi ile saniyede 10 gigabit hızlarla internette devasa boyutta içerikler oluşacağına dikkat çeken Gerhard Fettweis de "Sürücüsüz arabalar ancak 5G ile birlikte hayatımıza girebilecek. Bu aşamada trafik ışıklarını dahi kullanmayabiliriz. Arabaların tüm hareketlerini kaydeden, tıpkı uçaklarda olduğu gibi karakutuları olacak. Ayrıca, bunun çoğalarak arttığını da tek bir AAA pil ile 10 yıl şarj etmeden çalışabilen cihazlar ile göreceğiz” diye konuştu. Canlı yayın teknolojileri, akustik iletişim gibi alanlarda 5G ile çağ atlanacağını belirten Fettweis, “Sözgelimi bir sahanın her yerinden anlık görüntüler alınabilecek. Hatta, futbol maçlarını bir oyuncunun gözünden takip eder hale gelebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Vodafone, Türklerle  5G’de Dresden yazıyor

Gecikme süresi 1 milisaniyeye inecek

Araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle, mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekâsı gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Buna göre, 5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil makineler arası iletişim (M2M) uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması, sorunsuz bir şekilde mümkün olabilecek. Otomobilden ilaca, ayakkabıdan tencereye kadar birçok nesneyi internete bağlayacak 5G şebekesinde tüm nesneler birbiriyle internet üzerinden konuşabilecek. Gecikme problemini neredeyse ortadan kaldırarak 1 milisaniyeye düşüren 5G altyapısı, her durumda internet bağlantısının kopmaması anlamına geliyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...