Ayşe Teyze de GittiGidiyor'dan ihracata başlayacak

Düzenleyen:
Ayşe Teyze de GittiGidiyor'dan ihracata başlayacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Gittigidiyor CEO'su Öğet Kantarcı, haziran ayından itibaren 18 bin Türk satıcının gümrük mevzuatına takılmadan ve herhangi bir kargo ücreti ödemeden Almanya'ya mal satmaya başlayacağını söyledi

ÖMER TEMUR

Haziran ayında Türkiye'ye vizesiz Avrupa'nın yolu açılıyor. Eğer şartlar yerine getirilirse Türkler İstanbul'dan Ankara'ya seyahat eder gibi hiçbir engelle karşılaşmadan Almanya ya da başka ülkelere gidebilecek. Bu güzel gelişmenin yanında bir güzel haber de Gittigidiyor CEO'su Öğet Kantarcı'dan geldi. 15 milyon üyesiyle Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olan Gittigidiyor’un kaptan köşkünde oturan Kantarcı, Almanya'ya e-ihracata başlayacaklarını müjdesini verdi. Artık Gittigidiyor satıcıları ürünlerini tek tıkla Almanya'ya satabilecek. Bunun için de herhangi bir kargo bedeli ödemeyecek. Yani sadece Türk vatandaşları değil aynı zamanda Türk ürünleri de herhangi bir engelle karşılaşmadan Avrupa'ya gidecek. Gittigidiyor’un CEO'su Öğet Kantarcı ile hem projeyi hem de Türkiye’de e-ticaret sektörünü konuştuk. 
 

¥ E-İhracat ne zaman başlıyor?
Haziran ayının içerisinde Türkiye'den Almanya'ya satış yapmaya başlıyoruz. Türkiye alt yapısı tamamlandı. Almanya tarafında ise çalışmalar sürüyor. Almanlar ve bu ülkedeki yaklaşık 5 milyon Türk ‘e ürün satabileceğiz. Firma eBay Almanya olarak faaliyet gösterecek. Türkçe ve Almanca olarak hizmet vereceğiz. Ama şunuda söylemem gerekiyorki; eBay Almanya operasyonlarının başına getirilen Gülfem Hanım’ın projenin hayata geçmesinde çok büyük katkıları oldu. eBay Almanya’yı çok iyi bilen bir isim. 
¥ Satıcıların bundan kazancı ne olacak?
Satıcılara ekstra bir yük getirmiyoruz. Büyük markaların Gittigidiyor üzerinden ürün satmasını sağlayacağız. 6-7 aydır üzerinde çalışıyoruz. Ekonomi bakanlığıyla da görüştük. . Kargo firması ile anlaşmak üzereyiz. Firma gidecek, satıcıların ayağından ürünleri alacak, gümrükleme dahil bütün işlemleri halledecek ve Alman tüketicisine ulaştıracak. Türkiye'den kargo bedeli olmadan mal almak Almanlara çok çekici gelecektir. Talebin çok artacağını düşünüyoruz. 
¥ Ücretsiz kargo iddialı bir söylem değil mi?
Yurt dışına ürün gönderdiğiniz zaman belli bir KDV indirimi alıyorsunuz. O indirim ve kargo maliyetinin birbirini karşılaması gibi bir durum var. Şu anda matematiksel olarak yapabilecek gibi görünüyor. Alman kanunları ile ilgili bir zorluk çıkmaz ise yapacağız. İleri ki aşamada da Almanya'dan Türkiye'ye satışı düşünüyoruz. 
¥ Ürün kaç günde Almanya'ya ulaşacak?
Bizim arzumuz bir hafta içerisinde teslim edebilmek. Ama "7 ila 13 gün arasında kapınıza teslim edeceğiz" gibi bir vaatle çıkacağız. 
¥ Türkiye'de e-ticaret sektörünün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de çok ciddi bir potansiyel var. Türkiye'de 36 milyon kişi online. Bunların 30-34 milyonun kredi kartı var. Sadece 12 milyon kişi internetten aktivitede bulunuyor. 24 milyon insan internette geziniyor. 
¥ Yani almamız gereken çok yol var?
Evet. Mesela eBay Almanya Türkiye'nin 40 katı kadar bir hacme sahip. Oradaki e-ticaret penetrasyonu yüzde 12'lere kadar çıkıyor. Türkiye'de ise yüzde 1.2 seviyesinde. Pasta o kadar küçük ki bu pazarı hep beraber büyütmemiz lazım. Düzgün hizmet vererek e-ticaretle tanışmamış insanları e-ticaretle tanıştırmak gerekiyor. Yoksa yüzde 2'yi bile bulmayan pastadan pay almak için yarışmanın bir anlamı yok. 

Ayşe Teyze de GittiGidiyor'dan ihracata başlayacak

SALINCAKTA EĞLENEREK ÇALIŞIYORLAR

Öğet Kantarcı ilk iş olarak ofisten başlamış. Gittigidiyor’un alışılmışın dışında tasarlanan farklı çalışma ortamıyla çalışanların motivasyonunu üst seviyeye çıkarıyor. eBay renklerinde dekore edilen şık, modern ve farklı açık ofiste çalışanlar, yoğun iş tempolarından fırsat buldukça Play Station oynama alanında video oyunları oynuyor, lounge alanında sohbet ediyor, masaj koltuklarında dinleniyor, langırt masası ve salıncakta eğlenceli vakit geçiriyor. Çalışanlar, ayrıca lounge alanında çalışma arkadaşları ile birlikte dart, tabuu ve Jenga da oynayabiliyor. 

 

Sokakta küçük mağazalar açacağız

¥ Hep sanal olarak mı kalacaksınız yoksa sokaklara da inmeyi düşünüyor musunuz?
Küçük küçük mağazalar açmak istiyoruz.  Bu mağazaların içerisinde iPad'ler, bilgisayarlar olacak. Müşteriler oraya gidip alışverişlerini yapabilecek. İlk mağazamızı yıl sonunda Bağdat caddesinde açmayı planlıyoruz. Küçük bir Pop-up Store olacak.  
¥ Sizce e-ticaret siteleri çok fazla ürün ve satış odaklı değil mi? 
Biz de insanların Gittigidiyor’u sadece biri alışveriş platformu gibi değerlendirmesini istemiyoruz zaten. Bunu da aşmaya başladık. İnsanlar sitemize gelip hiç ürün almadan bilgilenebiliyor.

YENİ PROJELER YOLDA

Çamaşır makinesi Gittigidiyor'dan sipariş verecek 

¥ Satıcılarınıza ve müşterilerinize sürprizleriniz olacak mı?
Şu an Visa ile bir iş birliğimiz var. Bir kaç ay içerisinde canlı hale getireceğiz. Kredi kartınızı Visa üzerinde Gittigidiyor platformunda saklayacağız. Ama Gittigidiyor bunun alt yapısını görmeyecek. Sadece bir numara girerek alışverişinizi yapabileceksiniz. Kredi kartı sisteme tanımlı olduğunda mesela çamaşır makinenize bir buton koyacağız. Deterjan bittiğinde butona basacaksınız. Adresinize otomatikman deterjan gelecek. 

eBay CEO'su Türkiye'ye geliyor 

¥ Çalışmalarınız eBay tarafından nasıl karşılanıyor?
İlk defa bu sene global CEO'muz bizi ziyarete geliyor. 25-26 Mayıs'ta İstanbul'da olacak. Gittigidiyor ekibini görmek istiyor. Dünyada en hızlı gelişim gösterin ülkeyiz. Geçen sene yüzde 50 büyüme ile kapattık. Bu sene de yüzde 40’ın üzerinde büyüme bekliyoruz. Bu yüzden Türkiye’nin gelişimine çok önem veriyorlar. Yani Türkiye biraz onlar için deneme tahtası gibi. Yeni şeyleri buradan deniyorlar. Sonra kendilerine adapte ediyorlar. ABD’ye göre şuan çok küçüğüz ama çalıma şeklimizi çok beğeniyorlar. 

Hıyar satanın ticari hayatı biter  

¥ Ürünlerinizden "hıyar" çıkıyor mu?
Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Çok ciddi bir satıcı eğitim sistemimiz ve denetleme sistemimiz var. Satıcılarımızı denetliyoruz. Onların puanlarını inceliyoruz. Satıcılarımızın puanları onların başarılarını etkiliyor. Ne kadar başarılı iseniz o kadar üst sırada çıkıyorsunuz. 15 milyon üyeve 18 bin satıcınız olduğunu düşünürseniz ön planda olmak çok önemli. 
¥ Yani güven ilişkisine dayalı bir sistem 
Bizim kötü alışveriş deneyim oranımız yüzde 5 seviyelerinde. Buna gelen parfümün kokusunu beğenmemek bile dahil. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Zaten böyle birşey olduğunda satıcı kargo firmasıyla sorunu halledip satıcıya yansıtmıyor. Eğer satıcıya yansıtırsa notu kırılır. Notu düşük olan satıcıda alt taraflarda yer almaya başlıyor. Alıcının onaylamadığı bir ürünün parasını da biz ödemiyoruz. Güven önemli ama puan çok daha önemli. 

 

 

 

 

 

Ayşe Teyze de GittiGidiyor'dan ihracata başlayacak

Öget Kantarcı KİMDİR?

1999 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olan Öğet Kantarcı, iş hayatına Peugeot Kurumsal Satış Departmanında başladı. Ardından Turkcell ve Estore’da çeşitli görevlerde bulunan Kantarcı, Çukurova Grubuna bağılı e-ticaret sitesinin başına geçti. Orada ilk defa e-ticaretle tanışan Kantarcı daha sonra Otto Grup’un Türkiye'deki operasyonlarını yürüttü. Kantarcı, 2014 yılında katıldığı Gittigidiyor ailesinde önce Ticari Direktör, 1 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla da Gittigidiyor Genel Müdürlüğü görevini üstlendi. 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...