Sanal devlet

Düzenleyen:
Sanal devlet

TEKNOLOJİ Haberleri

Blockchain teknolojisi ile devletler de sanallaşıyor. Artık sıra numarası alarak kapısında saatlerce beklediğimiz tapu dairesi ya da noter olmayacak.

Ömer Temür - Dünyada inanılmaz bir boyutta dijitalleşme yaşanıyor. Bu dijitalleşme kaçınılmaz olarak devletleri de dönüştürüyor. Öyle ki yakın bir gelecekte devlet kurumları da tamamen sanallaşacak. Bitcoin kavramı ile hayatımıza giren Blockchain teknolojisi ile sıra numarası alarak kapısında saatlerce beklediğimiz tapu dairesi ya da noter olmayacak. Blockchain ile bütün bankacılık işlemleri, tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları ve diğer hakların korunması, e-devlet çalışmaları, yerel ve genel seçimler, sağlık hizmetleri, e-ticaret, dijital sözleşmeler ve daha birçok alan tamamen internete taşınacak. Bu alanda ilk adım ise Dubai’den geldi. 2020 yılına kadar yüzde 100 sanal bir devlet yapısına kavuşma hedefiyle yola çıkan BAE, Smart Dubai projesi için yıl sonuna kadar 300 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. İlk sanal belediye de Global Blockchain Konseyi adı altında Dubai’de kuruldu. 42 hükûmet kuruluşu ve özel şirket temsilcilerinden oluşan Konsey, Dubai’nin dönüşümünden sorumlu olacak. Dubai’nin yanı sıra IBM, Microsoft ve büyük bankalar da daha hızlı işlem içi blok zincirleri üzerinde çalışıyor.
Proje ile Dubai hükûmetinin şu anda her yıl 100 milyondan fazla belgeyi oluşturduğunu tahmin ettiği vize başvuruları, fatura ödemeleri ve lisans yenilemeleri gibi dokümanlar, dijital olarak işlem görecek. Strateji uyarınca, uluslararası gezginler, önceden onaylanmış pasaport ve güvenlik izni ve vizeleri ile ülkeye daha hızlı giriş yapabilecek. Blockchain teknolojisinin kullanımının, 114  milyon ton CO₂ emisyonu tasarrufuna katkıda bulunabileceği ve belge işleme süresinde 25,1 milyon saatlik verimlilik sağlanacağı tahmin ediliyor. Blockchain teknolojisi ile gayrimenkul, finans ve bankacılık, sağlık, ulaşım, şehir planlaması, akıllı enerji, dijital ticaret ve turizm yeniden şekillenecek.

Blockchain teknolojisi ile işlemler aracı kuruma ihtiyaç olmadan gerçekleştirilebilecek. Bu da bir çok işletmenin iflası anlamına geliyor.

NASIL ÇALIŞACAK?
Blockchain teknolojisi ile şirketlerin iş yapış şeklide değişecek. Şirketler sanal ortamda kendileri kurallar koyup sanal ortamda işlem yapabilecek. Ağda yapılacak tüm işlemler fikir birliği ile gerçekleştirecek. Dijital hesap defteri üzerinde yapılan son işlemler, sonradan üzerinde oynanılmaması için değiştirilemez olup bilginin aslının açık olmasını sağlanacak. Böylelikle Blockchain sistemi, taraflar arasındaki anlaşmazlığı düşürerek işletmelerin daha verimli ve az masraflı olmasını sağlayacak.

BLOCKCHAIN NEDİR? 
Teknik olarak "Blockchain", internette açık kaynak kodlarıyla oluşturulan şifreli ve birbirine bağlı bloklara verilen ad. Yani bir anlamda dijital kayıt defteri. Bu teknolojide eski işlemler sonsuza dek korunur ve yeni hareketler defterine geri döndürülemez olarak eklenir. Şebekeyi kullanan herkes defteri kontrol edebilir ve aynı işlem geçmişini görebilir. Bu sebeple sistemde hile yapılması veya veri yapılarının değiştirilmesi, hem kriptolanmış ana blokun, hem de üretimi sürekli devam eden blokların aşılabilmesi mümkün değil. Blockchain sistemi üzerinden gerçekleştirilecek işlemler için hiçbir aracı kişi ve kuruma ihtiyaç duyulmuyor. Bu yönüyle hız ve erişilebilirlik açısından büyük fayda sağlayan sistem, maksimum güven ve gizlilik avantajı sağlıyor.

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...