Tek atışla hedefini donduran tabanca üretildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tek atışla hedefini donduran tabanca üretildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Virginia Üniversitesinden bir profesör, Batman'in karakteri Mr. Freeze'den esinlendi, plazma lazer kullanarak yüzeyleri soğutabilen bir cihaz geliştirdi.

Profesör Patrick Hopkins, uzay araçlarında ve yüksek irtifa jetlerinde soğutma elektroniği için bir çözüm arıyordu. Araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Şu anda birincil sorun bu. Uzay gemilerindeki pek çok elektronik cihaz ısınıyor ancak soğutmanın bir yolu yok." dedi. ABD Hava Kuvvetleri'nden 750 bin dolar değerinde hatırı sayılır bir hibe alarak çözüm üretti. Hopkins, bir yüzeyi vurarak soğutabilen küçük bir plazma lazeri tabanca geliştirdi. 

'UMUT VERİCİ' BİR HAMLE

Uzayda veya ince atmosferlerde, doğal soğutmayı sağlayacak hava çok azdır. Çok fazla soğutma sıvısı taşımak ise ağırlığı artırır ve verimliliği azaltır. Hopkins ve ekibi, mor bir plazma jeti kullanarak deneyler yaptı ve bunun altın kaplama bir yüzeyi ısıtmadan önce soğuttuğunu buldu. Bu beklenmedik bir sonuçtu ama bunu, vücudu soğutan suyun vücuttan buharlaşmasına benzeterek açıklıyorlar.

Araştırmacılar, plazma jetinin emilen türleri yüzeyden kopardığında enerji saldığına ve soğumaya neden olduğuna inanıyor. Plazma lazeri kullanarak yüzey sıcaklıklarının sadece birkaç mikrosaniyede birkaç derece düşürülebileceği bulundu. Bu teknolojinin uzayda veya soğutma sistemlerinin çok önemli olduğu yüksek rakımlarda uygulanması mümkün olabilir.

Bu plazma lazer cihazının geliştirilmesi, aşırı ortamlarda soğutma elektroniği alanında önemli bir hamle olarak görüldü. Uzay aracı ve yüksek irtifa jetlerindeki aşırı ısınma elektroniği sorununa umut verici bir çözüm sunuyor. Bu teknolojiyi iyileştirmek ve tam potansiyelini keşfetmek için daha fazla araştırma gerekiyor. 

(Kaynak: Fagen Wasanni Technologies) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...