HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Antalya’da 100 yıl öncesinin gazetesi bulundu

Düzenleyen: /
Antalya’da 100 yıl öncesinin gazetesi bulundu
Antalya, Gazete, Yaşam Haberleri, Haber

YAŞAM Haberleri

1920’li yıllarda Antalya basın tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Akdeniz Gazetesi’nin kayıp nüshaları Antalya’ya getirildi.

Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü, Antalya tarihine ışık tutacak Akdeniz Gazetesi’nin kayıp nüshalarına ulaştı. Elmalılı Dr. Ferruh Niyazi Ayoğlu tarafından yayımlanan ve 9 Mart 1925 tarihinde yayın hayatına başlayan Akdeniz Gazetesi, 1920’li yıllar Antalya’sına dair belge niteliği taşıyor. Akdeniz Gazetesi’nde yer alan birçok haberde kentin sorunlarına ve Antalyalıların ihtiyaçlarına değiniliyor.

ARŞİV ÇIKAN YANGINDA YOK OLDU

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, Akdeniz Gazetesi’nin Antalya’nın en eski gazeteleri arasında yer aldığını, ancak gazetenin 1926 yılında çıkan bir yangın nedeniyle kapanmak zorunda kaldığını belirterek, yangında gazetenin çok değerli arşivinin de yok olduğunu ifade etti. Çelik, bu nedenle Akdeniz’in orijinal nüshalarına ulaşmanın çok güç olduğunu ve bu güç işin üstesinden geldikleri için mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.

GAZETELERİN PEŞİNE DÜŞÜLDÜ

Londra, Marsilya, Atina, İstanbul gibi kentlerde arşivlerde çalıştıklarını anlatan Zülfü Çelik, Antalya’ya ilişkin tarihi belgelerin peşine düştüklerini, Akdeniz Gazetesi’nin kayıp 58 nüshasına da bu çalışmalar sayesinde ulaştıklarını ifade etti. 1925 ve 1926 yılları arasında Elmalı’da kaymakamlık yapan Mehmed Bahaaddin Bey’in koleksiyonuna ait olan gazetelerin Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı’nın araştırmaları neticesinde satın alınarak Antalya’ya kazandırıldığını söyleyen Çelik, arşive alınan gazetelerin bir süre sonra araştırmacıların kullanımına açılacağını belirtti. Akdeniz Gazetesi, kuruluş çalışmaları devam eden Antalya Kent Müzesi sergilerinde de kullanılacak.

100 YILLIK GAZETENİN HABERLERİ NELER?

Yaklaşık 100 yıl öncenin Antalya’sının tarihine ışık tutan Akdeniz Gazetesi’nde yer alan birçok haberde kentin sorunlarına ve Antalyalıların ihtiyaçlarına değiniliyor. Gazete haberlerine en çok konu olan kurum ise Antalya Belediyesi. Antalya Belediyesi yeri geldiğinde takdir ediliyor, yeri geldiğinde eleştiriliyor. Örneğin gazetenin 25 Mart 1925 tarihli nüshasında yayımlanan “Aferin Belediyeye” başlıklı haberde İmaret Kapısı civarındaki harap dükkânları yıktırdığı için Antalya Belediyesi takdir ediliyor. Gazetenin 9 Mayıs 1925 tarihli nüshasındaki “Belediye Unuttu Mu?” başlıklı haberde ise Kadın Yarında biriken suları temizlemeyen belediye eleştiriliyor.

Bir başka örnekte ise gazetenin 5 Ağustos 1925 tarihli nüshasında yayımlanan bir makalede Antalya Belediyesi, çöpleri denize atmadığı için sert bir dille eleştiriliyor. “Belediye çöpçüleri çöpleri şehrin en havadar yeri olan hastane civarına atmaktadır. Geceleri halkın en çok hava almak için gittiği yere çöp atmak herhalde belediyeye şeref veren bir iş değildir” sözleriyle başlayan bu makale, “Deniz olan yerde çöpler denize atılır, Belediye Reisi’nin nazar-ı dikkatine!” uyarısıyla bitiyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...