Noter nasıl olunur? Başvurusu, şartları

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Noter nasıl olunur? Başvurusu, şartları

YAŞAM Haberleri

Noter olmak için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Daha sonra, Adalet Bakanlığı tarafından açılan sınavı kazanarak stajyer noterlik yapmanız gerekmektedir. Peki, Noter nasıl olunur? İşte Başvurusu, şartları...

Noter olmak isteyen kişilerin takip etmeleri gereken ve belirli bir çerçeve dahilinde ilerleyen ciddi bir başvuru sürecinden söz edilebilir. Noterlik başvurusu yapmak isteyen kişilerin, belli bir eğitim ve sınav sürecinden geçmeleri gerekir. Bu eğitim sürecinin akabindeki başvuru aşamasını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hukuk Fakültesi mezunu olun: Noter olmak için ilk şart, hukuk fakültesinden mezun olmaktır. Hukuk fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin noterlik sınavlarına girebilmeleri için en az 4. sınıf derslerini tamamlamaları gerekir.
  • Noterlik Sınavlarına Girin: Noter olmak isteyenler, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen noterlik sınavlarına girmelidirler. Sınavlar iki aşamadan oluşur. İlk aşama yazılı, ikinci aşama sözlü sınavdır.
  • Staj Yapın: Noterlik sınavlarını başarıyla geçen adaylar, 6 ay staj yapmak zorundadırlar. Bu staj noterlik odalarında yapılmalıdır.
  • Tez Hazırlayın: Noter adayları, staj sonrası tez hazırlamak durumundadırlar. Tez konusu, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir.
  • Atama Bekleyin: Noterlik sınavlarını başarıyla geçip stajını tamamlayan ve tezini teslim eden adaylar, boş olan noterlikler arasından tercih yaparak atamalarını bekleyebilirler.

Noter nasıl olunur? Başvurusu, şartları

NOTER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Noter başvurusu yapmak isteyen kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nın ilan ettiği noter atama başvuru şartlarını karşılamaları gerekir. Bunun dışında noter başvurusu yapmak için aşağıdaki adımların izlenmesi yeterlidir:

  • Başvuru Şartlarını Kontrol Edin: Noter olabilmek için belirli şartları sağlamak gereklidir. Bu nedenle; noterlik başvurusu yapmadan önce, Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan noterlik başvuru şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz mecburidir.
  • Gerekli Belgeleri Toplayın: Noterlik başvurusu yapmak için gerekli belgeleri toplamalısınız. Bu belgeleri ise aşağıdaki alt başlık üzerinden inceleyebilirsiniz.
  • Başvuru Merkezine Başvurun: Noterlik başvurusunu yapmak için İstanbul'da bulunan Adalet Bakanlığı Noterlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne doğrudan başvuru yapmanız zorunludur.
  • Başvuru Ücretini Ödeyin: Noterlik başvurusu yapmak için belli bir ücret ödemeniz gerekir. Ücretler her yıl belirlenir ve Adalet Bakanlığı tarafından açıklanır.
  • Başvuru Sürecini Takip Edin: Noterlik başvurusu yapmanın ardından, başvurunuzun durumu hakkında bilgi almak isterseniz; Adalet Bakanlığı Noterlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak süreci takip edebilirsiniz.

NOTER BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Noterlik başvuru şartları arasındaki tüm maddeleri, sırasıyla şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. En az dört yıllık hukuk fakültesi mezunu olmak.
  3. 35 yaşını geçmemiş olmak.
  4. Adli sicil kaydının temiz olması.
  5. Askerlikle ilişiği olmaması veya askerlik görevini yapmış veya muaf olması.
  6. Sağlık açısından noterlik mesleğini yapmaya engel bir durumun olmaması.
  7. Türk Dil Kurumu tarafından kabul edilen Türkçeyi doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmek.
  8. Muhasebe, finans, ekonomi gibi alanlardaki temel bilgilere sahip olmak.
  9. Noterlik sınavlarını başarıyla geçmek.
  10. İlgili bölge noterliklerinde en az 2 yıl avukatlık veya hakimlik yapmış olmak ya da en az 2 yıl stajyer noterlik yapmış olmak.

Noter nasıl olunur? Başvurusu, şartları

NOTER BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Noterlik başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Kimlik fotokopisi
  • Mezuniyet belgesi veya diploma
  • Adli sicil kaydı
  • Sağlık raporu
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Başvuru formu
  • Stajyer noterlik belgesi

NOTERLİĞE KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Noterlik başvurusu yapabilecek kişiler arasındaki en büyük değişim, genellikle yukarıda da ayrıca belirtilen şartlar üzerinden sağlanır. Çünkü noterlik başvurusu yapabilmek adına kişilerin, bu şartların tamamını karşılıyor olmaları mecburidir. Öte yandan başvuru sahipleri, noterlik sınavlarına hazırlanarak, gerekli belgeleri toparlayarak ve başarılı bir şekilde noterlik sınavlarını geçtikten hemen sonra noter olarak atanabilirler.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...