Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün ifadesi ortaya çıktı. Ancak verdiği ifadelerin çoğu ya cehalet ya da suçu başkasına atma. Mesela şöyle demiş:
“Otel, 1998 yılında inşa edilmiştir. O tarihlerde yağmurlama sistemi zorunluluğu yoktu. Daha sonraki denetimlerde yağmurlama sistemini yapmamıza dair bir şey söylenmedi.”
1998’in mevzuatıyla 2025 aynı olur mu? Yağmurlama sistemi her otelde zorunlu. Bunları bilmek için "kahin" olmaya gerek yok!
Halit Ergül ayrıca çalışanları suçlamış. Bakın ne demiş?:
“Aşçıbaşı: Mutfaktaki elektrikli eşyalar aşçıbaşının kontrolünde. Anormal bir şey görüldüğünde aşçıbaşının tekniğe haber vermesi gerekmektedir. Otelin mutfağındaki ızgaranın üzerinde her türlü yağda kızartma yapılmaktadır.
Mutfak personeli: Gece, Grand Kartal Otel’in mutfağında 4 kişi kahvaltıyı hazırlamak üzere görev yapmaktadır. Oradaki malzemelerin sorumluluğu da bunlara aittir.
Elektrikçi: Ben, elektrikçiyle yangın ikaz butonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmiştim. Yangın ikaz butonlarından otelin elektrikçisi sorumludur. Her departmanın kendi şefi vardır.”
Halit Ergül, "Otelde 2 yılda bir, sezon açılışından önce yangın tatbikatı yapılır. Tatbikatlara bütün personel katılır. Otelde yangın hâlinde her odada kişilerin kaçacağı yeri gösteren kaçış planları vardır. Bu kaçış planları doğrultusunda ışıklı yol gösteren tabelalarımız da mevcuttur" demiş.
Aslında Bolu Belediyesi gelip yangın raporu vermek için denetlemiş. Eksiklikleri görmüş. Orada Turizm Bakanlığı’na ihbarda bulunması yeterliydi. Ama olayı örtbas etmiş. Çünkü yangın konusunda denetim ve rapor verme yetkisi sadece belediyede. O yüzden otelde yangın yeterlilik belgesi almak için belediyeye başvuruyor.
Halit Ergül’ün şu açıklaması da tuhaf: “Yangına karşı alarm sistemi vardı. Ancak büyük ihtimalle yangının başlangıcında bu sistem hasar aldığı için çalışmadı. Ancak duman dedektörleri devreye girdi. Otelin yanında bulunan 70 metrekare alan için bir rapor talebi olmuş, bizim otelin tamamı için herhangi bir talepte bulunduğumuza dair benim bir bilgim yoktur. Ben otelin tamamı için talebin geri çekilmesi için talepte bulunmadım. 2007 yılında oteli hizmete açarken Bolu Belediyesi’nden yangına karşı yeterlilik belgesi aldık. Ondan sonra da İl Özel İdaresi’nden açılış belgesi aldık.”
İl Özel İdaresi’nden ruhsat alıyorsun! Yangın belgesi belediyeden alınıyor. Bize kimse bir şey demedi diye bir savunma olur mu? Sen otel sahibi olarak her ayrıntıyı bilmek zorundasın. Otel sahibi kendisi dışında herkesi suçlamış!
Kültür ve Turizm Bakanı son 3 yılda 4.380 tesisin kapatıldığını söyledi. Aslında her otele çok detaylı bakmak gerekiyor. En küçük eksiği olan tesisi kapatmak şart.
Ama tekrar edelim. Yangınla ilgili mevzuatta tek yetkili belediyedir. Yangın ve itfaiyeyle ilgili raporu verecek tek merci belediyelerdir. O yüzden Grand Kartal Otel de belediyeye müracaat etti. Belediye olayı örtbas etti. Bolu Belediyesi işini yapmamıştır.
Devletin yerel yönetimleri teftiş etmesi gerekir. Devlet teftiş etmezse hiç kimse işini doğru dürüst yapmaz.