Yarım zamanlı çalışmaya ilişkin “Torba Kanun” 10 Şubat 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. İşçi annelerle ilgili yönetmelik 8 Kasım 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. İşçi anneler bu haktan 8 yıldan beri yararlanmaktadır.
Ancak memur anne-babalar 8 yıldan beri Kanunun yayımlanmasına karşın bugüne kadar bir türlü yayımlanamayan yönetmelik nedeniyle maalesef bu haklardan mahrum kaldı.
Bu nedenle anne memurlardan her gün yüzlerce e-Mail yazısı gazetemize gelmektedir. Ayrıca başta CİMER olmak üzere çok sayıda idari yere bu hususta yakınmalar olmaktadır.
Memur annelerin haklı taleplerini daha önceden defalarca gazetemizde gündeme taşımıştık.
Nitekim beklenen yönetmelik yayımlandı.
Artık memur anne ve babalar da yarım çalışma hakkını 18 Temmuz 2025 tarihinden itibaren kullanabilecek.
Yarım zamanlı çalışma, doğum veya evlat edinme sonrasında memurların normal haftalık çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenen bir çalışma şeklidir.
Bu çalışma şeklinden memurlardan önce İş Kanununa tabi işçiler faydalanmaya başlamıştır.
Yönetmelik, ebeveynlerin her ikisinin memur olmaları şartıyla kadın-erkek memur ayrımı olmaksızın çocuklarının mecburi ilköğretim çağına başlayacağı tarihi takip eden ay başına kadar bu haktan belirli şartlarla faydalanma imkânı sunmaktadır.
Yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanabilmek için belirli şartlar öngörülmüştür;
Doğum hâlinde memurun veya eşinin doğum yapmış olmasının yanı sıra ayrıca;
Çocuğun sağ olması
Daha önce aynı çocuk için bu haktan yararlanılmamış olması gerekmektedir.
Evlat edinme durumunda da bu haktan faydalanmak mümkündür. Ancak, daha önceden evlat edinen aynı çocuk için bu haktan yararlanılmamış olması şartı aranmaktadır. Söz konusu haktan faydalanmak için diğer bir şart ise talepte bulunma şartıdır. Bağlı bulundukları Kurum sadece şartların bulunup bulmadığını kontrol edecek. Şartları tutanları bu haktan yararlandıracak.
Yarım çalışma hakkından faydalanmada bir diğer kısıtlama memurun kadro ünvanının yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak ünvanlar arasında yer almaması gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında şube müdürü ile dengi ve üstü yönetici ünvanlı kadrolarda görev yapan memurlar ile yurt dışı teşkilatında görev yapan memurlar yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanamayacaklardır.
Bunların dışında kalmakla birlikte kamu hizmet sunumunu aksatmayacak şekilde, hizmet gerekleri ve kamu yararı açısından belirlenen bazı kadro ünvanları da Cumhurbaşkanlığı onayı ile bu haktan yararlanamayacaklar arasına dâhil edilebilir.
Yarım zamanlı çalışan memurun haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresinin yarısı şeklinde tanzim edilebilecek.
Haftalık çalışma günü en az 3 gün olacak. Çalışma saatleri ise 3 saatten az veya 8 saatten fazla olmayacak. Günlük çalışma saatleri günlere göre farklı belirlenebileceği gibi eşit olarak da dağıtılabilecek.
Yarım zamanlı çalışma döneminde memur anneler süt izni kullanamayacak. Diğer mazeret izinleri ve yıllık izinler de Devlet Memurları Kanununda belirtilen süreler ile esaslar dikkate alınacaktır.
Mali haklar ve sosyal yardımlar konusunda ise, yarım zamanlı çalışan memura, bu çalışmaya başladığı tarihi izleyen ay başından itibaren her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak. Başka bir anlatımla memur ne kadar çalışmışsa ona göre mali ve sosyal hakları belirlenecek.
Derece yükselmesi ve kademe ilerlemesiyle ilgili hizmet süreleri açısından, yarım zamanlı çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınacaktır.
Son olarak mali ve sosyal haklarda belirtilen kısıtlamaların, memurların yarı zamanlı çalışmadan faydalanmasının cazibesini azaltacağını söyleyelim…
İsa Karakaş'ın önceki yazıları...