SGK’nın genel sağlık sigortası harcamalarında rekor artış!

A -
A +

Sosyal devletin temel görevlerinden biri de tüm vatandaşlara kaliteli ve yeterli sosyal güvenlik hizmeti sunmaktır. Ülkemizde 2008 yılında hayata geçirilen sosyal güvenlik reformu ile getirilen yeniliklerin başında hiç kuşkusuz genel sağlık sigortası gelmektedir.

 

Sosyal güvenlik sistemimizde genel sağlık sigortasının uygulamaya girmesi ile birlikte birkaç istisna haricinde kalan vatandaşlarımızın neredeyse tamamına yakını sosyal güvenlik şemsiyesi kapsamına alınmıştır. Bugün itibarıyla ülkemizin sosyal güvenlik sisteminde genel sağlık sigortasının vatandaşları kapsama alanı %99’a ulaşmış bulunmaktadır. Bu sigortanın hayata geçmesiyle birlikte sağlığa erişimin önündeki birçok engel kaldırılmış, vatandaşların sağlık hizmetlerine kesintisiz ve kolay bir şekilde ulaşabilmeleri sağlanmıştır. Bu bilinç ile SGK, vatandaşların sağlık hizmetlerine eşit şartlarda erişimini sağlamaya devam etmektedir. 

 

 

KAPSAMDA BULUNAN SİGORTALILAR

Genel sağlık sigortası vatandaşlarımızın yanı sıra ülkemizde öğrenim gören yabancı öğrenciler ile ikamet eden diğer yabancıları da kapsamaktadır.

 

30 gün primi bulunan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamındaki zorunlu sigortalılar ile isteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortasından otomatikman faydalanabilmektedir. Bunların dışında kalan işsizler, kaçak sigortalı çalışanlar, hiçbir işte çalışmayanlar, 18 yaşından sonra öğrenim hayatını sonlandıranlar, 20 yaşını aşan lise mezunları ile 25 yaşını aşan üniversite mezunu işsizler, sigortasız tarım işçileri, sigortasız ev hizmetlerinde çalışanlar ile hiçbir sigortalılığı bulunmayıp sağlık harcamalarını kendi cebinden karşılayanlar ile diğer tüm sosyal güvenliği olmayan vatandaşlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren gelir testi sonucu muhtaç durumda olduğu belirlenenlerin primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Test yaptırmayanlar ile muhtaç durumda olmadığına karar verilenler ise genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden istifade etmektedir.

 

 

2023 YILINDA SAĞLIKLA İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

Genel sağlık sigortası kapsamının genişliyor olması, ülkede sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması gibi nedenlerle sağlık giderlerinde meydana gelen hızlı artışlar bu alanda etkin tedbirlerin alınmasını da gerektirmektedir. Sağlık sigortacılığı bakımından birçok ülkenin örnek aldığı bir noktaya gelen Kurum, arz odaklı hizmet anlayışını 2023 yılında da sürdürmüştür. Kurum ile Sağlık Bakanlığı arasında “Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Sözleşme ve Usul Esaslar” 2023 yılında yeni bütçe rakamıyla imzalanmıştır. 2023 yılı “Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi” 19/12/2022 tarihinde yayımlanmış olup 1/1/2023 tarihinden geçerli olacak şekilde sözleşmeler imzalanmıştır.

 

Girne Asker Hastanesi ile “Götürü Bedel” üzerinden hizmet alım sözleşmesi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kolan Biritish Hospital ile Kurum arasında Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi 2023 yılında da imzalanmıştır. Ayrıca KKTC’de faaliyet gösteren Yakın Doğu Üniversitesi ile imzalanmış olan Sağlık Hizmeti Alım Protokolü, 2023 yılında da devam etmiştir. 

 

22/12/2023 tarihli ve 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; GSS prim borcu ve 4/1-(b) kapsamında prim borcu olan sigortalıların, 31/12/2024 tarihine kadar kamu ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilmeleri sağlanmıştır.

 

GSS kapsamında sağlık güvencesi olan bütün vatandaşların kesintisiz bir şekilde en iyi şartlarda ilaç almalarını sağlamak amacıyla Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile 25/9/2020 tarihinde 4 yıl geçerli olarak imzalanan Protokolde, 28/4/2023 tarihinde imzalanan 2023/1 Sayılı Ek Protokol ile revizyon yapılmış, eczane hasılat baremleri, iskonto oranları, reçete başına hizmet bedellerinde yapılan düzenlemeler sonucunda eczanelere mali yönden iyileştirme sağlanmıştır.

 

 

SAĞLIK HARACAMALARI KATLANDI!

Genel sağlık sigortası kapsamının genişlemesi ve sağlık hizmetlerine kolay erişimin sağlanması gibi olumlu gelişmeler sağlık harcamalarını etkilemektedir. Öyle ki geçen yıl sonu itibarıyla SGK’nın sağlık harcamaları âdeta katlanarak büyüdü. Zira 2022 yılında 283.224 milyon TL olan sağlık harcamaları 2023 yıl sonunda %95,3 oranında artış göstererek 553.143 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

 

Bu tutarın %66,4’ünü tedavi harcamaları oluşturmaktadır. İlaç, reçete hizmet bedeli ve diğer harcamalar ise toplam tutarın %33,6’lık kısmına karşılık gelmektedir.

 

SGK’nın 2023 yılına ait sağlık harcamalarına ilişkin sayısal veriler aşağıdaki tabloda gösterilen şekilde gerçekleşmiştir.

Sağlık Harcama Kalemleri

Harcama Tutarı

Tedavi367.098
Devlet Hastanesi258.000
Üniversite Hastanesi74.573
Özel Hastane34.525
İlaç178.273
Reçete Hizmet Bedeli1.927
Diğer5.846
Diğer (Tıbbi Malzeme, Diş, Optik vb.)5.655
Yolluk Giderleri191
Toplam553.143

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.