SSK’lı EYT’lilerin kısmi emeklilik şartları nasıl olacak?

Sesli Dinle
A -
A +
SGK, ülkemizde sosyal sigorta hizmeti veren tek bir sosyal güvenlik kurumu olmasına karşın yapılan sosyal güvenlik reformları ve köklü değişikliklere rağmen hâlen sosyal güvenlik statülerine ve çalışma dönemlerine göre çalışanların emeklilik şartları farklılık göstermektedir. Aynı statüde olsalar bile 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olanların emeklilik şartları ve bağlanacak emeklilik maaşları açısından büyük farklılar bulunmaktadır.
 
EYT düzenlemesinin TBMM’ye gelmesine sayılı günler kala 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalılar EYT’den az primle kısmi emeklilik aylığından faydalanıp faydalanamayacaklarını, hangi şartlarda kısmi emekli olabileceklerini sormaktadır.
 
Hemen belirtelim EYT kapsamında olsun veya olmasın SGK’dan az primle kısmi emekli aylığı almak için de mutlaka gerekli bütün şartların eksiksiz olarak yerine getirilmiş olması zorunludur. 
 

EYT’den yararlanmak için ilk sigorta başlangıç tarihi belirleyici

Özellikle 4/1-a (SSK) sigortalılarında ilk sigorta başlangıcı büyük bir önem taşımaktadır. İlk sigorta başlangıcı 08 Eylül 1999 ve öncesi olanlar EYT’li kabul edilmekte olup emeklilik şartları açısından avantajlı bulunmaktadır.
 
Çok sayıda okurumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının konuşmalarında sadece normal şartlarda emeklilikten bahsettiğini kısmi emeklilikten söz etmediğini bu nedenle az primle 3600 gün ile emeklilikte düzenlemeye yapılamayacağı yönünde endişelerini dile getirmektedir.
 
Kanaatimce bu endişeler yersizdir. Keza EYT meselesi hem normal emekliliği hem de kısmi/yaş haddinden emekliliği kapsamaktadır.
 
Hâlihazırda 3600 günden emeklilik için başta sigorta başlangıç tarihi olmak üzere öngörülen sigortalılık süresi ile yaşın yerine getirildiği tarih önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında 08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık başlangıcı olanlar çok şanslı bulunmaktadır.
 

Az primle emeklilikte EYT’lilerin mağduriyeti

3600 günle emeklilik SGK uygulamasında "yaş haddinden emeklilik" olarak adlandırılmaktadır. EYT mağduriyetine yol açan 4447 sayılı Kanun öncesinde EYT’liler 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabiliyordu.
 
EYT mağduriyetine yol açan düzenlemeyle birlikte belirtilen şartları yerine getiremeyenler için ise yerine getirecekleri tarihe göre kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. Yaş haddinden emeklilik için 23/5/2002 tarihinde öngörülen şartları yerine getiremeyenler, bu şartları aşağıda belirtilen tarih aralıklarından hangi tarih aralığında yerine getiriyorsa o yaşlarda aylığa hak kazanacaklardır. Buna göre;

> 24/5/2002 ile 23/5/2005 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,

 

> 24/5/2005 ile 23/5/2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,

 

> 24/5/2008 ile 23/5/2011 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,

 

> 24/5/2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında yerine getiren erkeklerin ise 59 yaşını doldurmuş olmaları,

 

> 24/5/2014 tarihinden sonra yerine getiren erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olmaları,

Hâlinde emeklilik (yaşlılık) aylığına hak kazanacaklardır.

EYT’lilerin talepleri

Kamuoyunda 3600 gün primle emeklilik olarak bilinen kısmi emeklilikten günümüzde emekli olmak için kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
 
Şartsız EYT düzenlemesi talep eden EYT’lilerin istekleri aynen kabul edilirse bu emeklilik çeşidinden SSK’lı kadınlar 58 yaş yerine 50 yaşında emekli olacaklardır. Bu durumda kadınların sekiz yıl daha erken emekli olmaları mümkün olabilecektir. Erkekler ise 60 yaş yerine 55 yaşında emekli olacaklardır. Bu durumdaki erkeklerin de beş yıl daha erken emekli olmaları ihtimal dâhilinde bulunmaktadır.          
  ***
"Dalkavuklardan sakın! Onlar arı gibidir; ağzında bal, kuyruğunda zehir taşır." Hazreti Ali
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.