Öncelikle belirtelim ki borsada bir hisse, sadece "ucuz" olduğu için alınmaz. Ucuzluğun "göreceli" olduğunu, yani ucuzun da ucuzu olabileceğini, bunun da "bazı sebeplerinin bulunabileceğini" göz önünde tutmak zorundayız. Şirketin mali yapısıyla ilgili problemleri bulunabilir, ortak satışları gözlemlenebilir, bedelli sermaye artışına gidilebilir, borçluluk oranı yükselirken gelirleri azalıyor olabilir... Bulunduğu sektör bazında bir takım olumsuz beklentiler ve haber akışı yaşanabilir... Bunun tam tersi de geçerli. Yani bir hissenin "primli" görülmesi de, daha da yükselmeyeceği anlamına gelmez. Nitekim zirve üzerine zirve yapan banka hisseleri, geçen hafta neredeyse her seviyeden alana "kısa vadeli ve düşük marjlı da olsa" kâr bıraktı. Bunlar işin, "hisse" tarafıyla ilgili olan boyutu...
1 KOYUP 2 ALMAK MI!..
Bir de tasarruf sahibiyle (yatırımcıyla) ilgili olan boyutları vardır. Borsaya, "bugün 1 koyayım, yarın 2 alayım" zihniyetiyle yaklaşmak, baştan kaybettirir. Zaman zaman yaşanan bu tarz hareketleri "istisna" kabul etmek zorundayız. Ve bu istisnalar kaideyi bozmaz... Pazardan domates alırken bile kaç tane tezgâhı gezdiğinizi, nasıl seçtiğinizi göz önüne alın. Aynı hassasiyeti, hem de büyük tasarruflarımızı yatıracağımız hisse senedi seçiminde gösteriyor muyuz? Bu sorunun cevabını herkes kendisi versin...
BİLMEDİĞİNİZİ ÖĞRENİN
İMKB cuma günü 69.969 puanı gördü, 70 bin sınırına dayandı. Birçok küçük yatırımcı bu yükselişten yararlanamadığını söylüyor. Hatta bazıları "yükselen borsada kaybettiğini" ifade ediyor. Yükselişin bankalar ve büyük holdinglerle gerçekleştiğini görüyoruz. Bu sektörlerde bulunmayanlar, tabii olarak yükselişten de istifade edemedi. Grafiklere baktığımızda; elektrik, taş-toprak, spor ve turizm endeksi, İMKB endeksine göre "primsiz" görülüyor. Hemen yazının başında kaleme aldıklarımızı hatırlatalım ve bunun bir "tavsiye niteliği taşımadığını" özellikle vurgulayalım. Sözün özü, yatırım kararlarımızı verirken mutlaka işin uzmanına danışalım. En azından bilmediklerimizi öğrenerek yatırım yapılması gerektiğini vurgulayalım...
ELEKTRİK ENDEKSİ Kârlar iyi, ihalelere dikkat
Artan doğalgaz ve elektrik fiyatları, bunları girdi olarak kullanan sektör şirketlerinin maliyetini yükseltiyor. Kış mevsimi, enerji tüketiminin de arttığı dönem. Faaliyetin yükseleceği sezona giriyoruz. İkinci çeyrek bilançoları artıda... Sektör hisselerinin uzun vadeli borç yükümlülükleri bulunuyor. İhaleler de yakından takip edilmeli.
TAŞ-TOPRAK ENDEKSİ Seçim yılına giriyoruz
Konutta stokların artması ve talebin (faizin de etkisiyle) azalması, kısa vadeli problemler... Kentsel dönüşüm ve markalı konut projeleri, sektörü canlı tutar. Çimentocuların, belediye yatırımlarının artacağı yerel seçim dönemlerinin çok iş yapan sektörlerinden olduğunu hatırlatalım. Bilançolar iyi, temettü dönemlerine dikkat!
SPOR ENDEKSİ Bedelli, temettü ve gol!..
Şike iddialarıyla yıpranan spor hisselerinin her zaman taraftar, sponsor, yayın hakları ve spor toto gibi kalemlerden gelen net gelirleri var. Hisse hareketlerine bakıldığında sportif başarının da etkisinin olduğu görülüyor. Son bilançolar ekside... Bedelli sermaye artışı ve temettü ödemeleri, hisse bazlı hareketlere sebep oluyor.
TURİZM ENDEKSİ Krizde seyahatler azaldı
2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'ye gelen toplam turist sayısında yaklaşık yüzde 2'ye yakın bir daralma yaşandı. Ağustos ve eylül aylarının nispeten iyi geçtiğini belirten sektör temsilcileri, küresel ekonomik kriz ortamında seyahat harcamalarının azaldığını söylüyor. Sektörde mevsimsel hareketlilik gözleniyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak "yatırım danışmanlığı" sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.