‘Bekle-gör’ ve ‘temkinli risk al’

Sesli Dinle
A -
A +
Yeni bir yıla “merhaba” derken, yatırımcılar, görülmemiş bir borsa performansı ile geçen seneyi kapattı. Borsada “ne aldıysan yükseldi” şeklinde tezahür eden bu dönem, aslında bu işle ilk tanışanlar için çok da “tecrübe edindikleri” bir dönem olmadı. Tecrübenin, kaybetmekle oluşacağını savunan biri olarak böyle düşünüyorum. Neyse… Gelelim 2023 borsa beklentilerine...
 
Borsada yeniler çok bilmez ama grafiklere bakanlar görür; BİST 100 endeksi geçmişte üç defa 500 dolar seviyesine gitti ve oradan döndü. Burayı en yakın gördüğümüz dönem ise bundan tam 10 yıl öncesine dayanıyor. 2013 yılında 500 dolardan başlayan düşüş, 2021 yılında 125 dolara kadar devam etti. Tabii ki bu süreçte doların 1,8 TL’den 18 TL’ye çıkması da endekste değerlemeleri doğrudan etkiledi. Sonra… 2022 yılında olağanüstü tepki ile 300 dolara yakın seviyelere varan yükseliş yaşandı.
 
Şimdi soru şu: Bu borsa üç defa 500 dolara gittiyse, şimdiki yolculuk da oraya doğru mu?
 
Bunun cevabı hakkında birçok teknik ve temel analiz yöntemleriyle tahmin yürütebiliriz. Ben bunu, teknik analizde sıklıkla kullanılan “Fibonacci Geri Alım Seviyeleri” ile ölçeceğim.
 
‘Bekle-gör’ ve ‘temkinli risk al’
 
Bu sistemde en yüksek ve en düşük seviyeler arasında 5 durak var. En düşükten yukarı doğru yolculukta, bu durakların sırasıyla hedef alınabileceği varsayılıyor. Grafikte de görüldüğü üzere; en zirve ve en dip arasındaki ilk iki düzeltme seviyesi (FİBO yüzde 23,6 ve yüzde 38,20) aşılmış. Sırada, en yakınımızda FİBO yüzde 50 seviyesi görülüyor. Bu anlamda borsada yükseliş hevesinin devamı hâlinde, dolar bazında ilk durak 317 dolar seviyesi...
 
2017 ve 2018 yıllarında da (yaklaşık olarak) en yüksek bu seviyelerin test edilmiş olması; 317-323 dolar aralığının önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacağı yönündeki ihtimalleri kuvvetlendiriyor.
 
TL bazında bakacak olursak; 2023 yılında borsanın ilk etapta 6.000 seviyesine yönelmesi beklenebilir.
 
“Ben biraz soluklanmak istiyorum” derse de (grafiğe göre) 270 dolara kadar realizasyon normal karşılanmalıdır.
 
“FİBO yüzde 50 seviyesinin yukarısındaki iki durak görülür mü” sorusuna gelince…
 
Burada alternatif getirilere bakacağız. Eğer alternatif artarsa, borsanın hızı, geçen yıl gibi olmayabilir. Mesela ons altın “FED, faiz artışında frene basacağı için” 2.000 dolar seviyesini test edebilir mi? Bu durumda gram altın 1.300 TL’yi aşar mı? Hiç riski olmayan mevduat getirilerinde bugün yıllık yüzde 25’lere kadar ulaşan oranlar kalıcı olur mu? Ne dersiniz? Bunlar hep ihtimal dâhilinde, değil mi?
 
Gelelim enflasyona…
 
Gaz ve elektrikte yaşanan fiyat indirimleri, maliyet baskısını aşağı çekecektir. Buna (seçim yılında olmamız sebebiyle) yeni alanlarda yeni indirimler de eşlik edebilir. Dolayısıyla enflasyonda (2022’ye göre) ciddi gerilemenin yaşanacağını görebiliriz. Yani “enflasyon fiyatlaması” hikâyesinin de harareti düşebilir.
 
Seçimler demişken… Yatırımcıların radarında artık siyaset tarafındaki gelişmeler de daha etkili olacaktır. Bu sebeple en azından yılın ilk yarısında biraz “bekleyip görmek” biraz da “kontrollü risk almak” şeklinde eğilimler öne çıkacak gibi görünüyor.
‘Bekle-gör’ ve ‘temkinli risk al’
Şöyle bir 2022 getirilerine de baktım, 2 tabloda… Âdettendir, kim ne kazandırmış diye. Sadece borsa ve hisse senetleri enflasyona karşı galip gelmiş. “Kontrollü risk” derken, tam olarak bunu kastediyorum aslında. Yani risk almamak da bazen büyük bir risktir. Bunu gördük 2022’de…
 
Önce sağlıklı, sonra kazançlı bir 2023 diliyorum. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.