Borsada en itibar edilebilir tema…

Sesli Dinle
A -
A +
Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi cuma gününü 7.714,38 puandan tamamlayarak, tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Geçen hafta değer artışı yüzde 3,75 olarak kayıtlara geçerken, son bir ayda BİST100 endeksi yüzde 21,65 yükseldi. Deprem sonrası ve seçim öncesi, mayıs ayında görülen 2023’ün en düşük seviyelerinden itibaren gerçekleşen yükseliş de yaklaşık yüzde 79’u buldu.
 
Seçimin ardından kurlarda yaşanan yukarı hareket, vergi düzenlemeleri ve artan maaşlar sebebiyle Türkiye, yeniden enflasyonist bir sürece girecekti zaten. 2021’in ikinci yarısında dolarda yaşanan 8,00-18,00 hareketi borsayı nasıl sürüklediyse, şu anda da benzer bir görünüm yaşanıyor. Bu yıl dâhil önümüzdeki üç yıl için %58, %33 ve %15 resmî enflasyon beklentisi koyduk ortaya… Dolayısıyla düşüşler oldukça sınırlı ve isteksiz. Piyasa, en ufak bir realizasyona bile hemen tepki veriyor. Endekse TL bazında rekor seviyelerde diyoruz ancak döviz bazında son 10 yılın ortalaması olan yaklaşık 300-320 dolar seviyelerinin (-ki bu da en düşük 8.100 puana denk geliyor) hâlâ altında bulunuyoruz. Gelinen noktada öncelikle bu seviyeleri takip ediyor olacağız.
 
Bu süreçte enflasyonist ortamların sektörleri olan ve fiyat değişimlerini anlık olarak yansıtabilen perakende, otomotiv ve ulaştırma gibi alanlarda faaliyet gösteren hisselerin ön plana çıktığını gözlemledik. Sınai ve bankacılık sektörü biraz daha geriden geliyor. Özellikle yenilenebilir enerji tarafında ilginç hareketler yaşanıyor. Devletlerden şirketlere ve hatta hanelere kadar dünyanın hızla temiz enerji dönüşümü sürecinde olması ve küresel ısınma ile birlikte bu yaz ciddi artış gösteren enerji tüketimi, bu sektörde ana hikâyeyi oluşturuyor.
 
Endeks ve hisseler için tek hikâye enflasyon değil tabii ki… Ekonomi politikasında yaşanan değişim, Türkiye’nin risk primini düşürmeye başladı. “CDS aşağı-borsa yukarı” kuralı da şu an devrede… CDS, 400 puanın altında kalıcı olursa, son dönemde artan yabancı ilgisinin daha da ivmeleneceği bir döneme girebiliriz. Bu politikaların devamının, Türkiye’nin kredi notuna pozitif yansıyacağı yönünde gelişmeler de yaşanmaya başladı.
Bir de “alternatifsizlik” var… Başka dinamiklerden de etkilenebilen ve regülasyonlara maruz kalabilen altın ve dolarla birlikte, enflasyon beklentilerinin altında kalan risksiz TL mevduat getirileri, hisse senetlerini doğal olarak öne çıkarıyor.
 
Bilanço sezonunu da geride bırakmaya başlıyoruz. Genellikle “beklentiye yakın” ve “beklenti üzeri” finansal sonuçlarla karşılaştık.
 
Borsada bulunulan seviyeler, daha kısa vade için “temkinli” olmayı gerektirebilir. BİST100’de muhtemel geri çekilmelerde 7.500-7.200 destek bandının korunmasını önemserim. Sektör ve hisse seçimine dikkat edilmesi, “zarar kes” seviyelerine itibar gösterilmesi, açıklanan bilançoların, hissenin fiyatı ile uyumluluğuna bakılması önem taşıyor.
 
Sonuç olarak mevcut gelişmelerin korunması ve bunlara pozitif yeni katkıların gelmesi ana senaryosu altında; borsada geri çekilmelerin sınırlı olması ve ivmelenmenin daha orta-uzun vadeye yayılması, en itibar edilir tema gibi görünüyor.
 
Son 3 ayda BİST30 hisselerinin performansını tabloda göreceksiniz. Önden koşanlar, zaten konjonktürü de yansıtmış…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.