Zirvede patinaj!

Sesli Dinle
A -
A +
Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen pazartesi 7.868’e değerek tarihî zirvesini gördü. Ancak haftanın geri kalanında daha zayıf bir görünüm sergileyerek, cuma günü kapanışını 7.513 puandan gerçekleştirdi.
 
Fiyatlarda zirveye yakınlık, sürekli olarak “kaçış planı hazırlığında olmayı” gerektirdiği için, temkin seviyesinin de zirve yaptığı günlerde gibiyiz. Bazı hisselerde bilanço beklentisinin de bitmesiyle birlikte zirveden daha hızlı düşüş gerçekleşirken, BİST100 endeksinde yorulma emareleri öne çıktı.
 
Geçen hafta 7.500’ün üzerinde “tutunma” görüldü. Fakat 7.800’ün üzerinde “kalıcılık” gerçekleşmemesi ve haftanın son işlem gününde yaşanan sert gerileme, önümüzdeki hafta ilk etapta 7.400-7.200 destek bölgesinin sınanmasını gündeme getirebilir. Hızlı yükselişlerin ardından yaşanan bu kâr realizasyonlarını sağlıklı karşılamak gerekiyor.
 
Öte yandan borsada kalıcı bir düşüşü destekleyecek şartlar oluşmadığı gibi, bu tarz muhtemel geri çekilmelerde, kademeli olarak pozisyon artırma fırsatlarının kollanması gerektiğini düşünüyorum. Şu da bir gerçek ki; pandemi döneminde ve seçim sonrasında gerçekleşen yüksek ivmeli hisse hareketlerinden ziyade, yükseliş marjlarının daralacağı bir dönem bizi bekliyor olabilir. Bu dönemin karakteristik özelliği; sektör ve hisse bazlı ayrışma, daha yatay ilerleyen ve belli destek-dirençler arasında hareket eden bir piyasa olarak öne çıkabilir.
 
Bu arada şirket kârlılıklarında; kur farkı ve personel giderleri başta olmak üzere birtakım maliyetlerde artış gözlemleniyor. Kârlılık marjlarında ise aynı oranda yükseliş gerçekleştirmediği görülüyor. Hisse senedi piyasalarının orta-uzun vadede “enflasyondan korunma aracı olma” hikâyesinin süreceğini ve bu senaryodan beslenebilecek perakende, ulaştırma, gıda, otomotiv gibi sektörlerin, realizasyon süreçlerinin ardından daha hızlı toparlanabileceğini söyleyebiliriz.
 
Bilançolar demişken… Bu hafta iki tablo paylaşıyorum, farklı dinamikler sebebiyle kârdan zarara geçenler de var, zarardan kâra geçenler de…

İÇERİDE FAİZ KARARI

Önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi, içeride, 24 Ağustos tarihinde açıklanacak TCMB faiz kararı olacak. Piyasa beklentisi, bankanın, politika faiz oranını 200-250 baz puan artış ile yüzde 19,50-20,00 seviyesine yükseltebileceği yönünde… Banka, 20 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği son toplantısında, politika faizini yüzde 15,00’ten yüzde 17,50 düzeyine çekmişti. Toplantının ardından yayımlanan açıklamada; enflasyon ana eğilimlerinde gözle görülür bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaşmanın, gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak süreceği deklare edilmişti. Enflasyon eğilimlerinde yukarı yönlü risklerin ağırlık kazanması sebebiyle, TCMB’nin gerçekleştireceği bu toplantı önem kazanmış durumda. Özellikle karar metninde, gelecek dönem açısından beklentiler aranmaya devam edilecek.

DIŞARIDA JACKSON HOLE

Küresel piyasalarda ise gözler, her yıl düzenlenen ve bu yıl 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Jackson Hole Toplantılarına çevrildi. Özellikle FED’in 20 Eylül tarihli faiz kararı öncesince, Jackson Hole’de, Başkan Powell’ın açıklamalarının önemi artmış durumda.
 
Ons altın üzerinde son dönemde artan baskı, güçlü gelen ABD verilerinden kaynaklanıyor. Ve ABD ekonomisindeki bu güçlü görünüm, ülkede faiz oranlarının bir süre daha yüksek tutulacağı yönünde beklentileri besliyor. Bu durum, dolar endeksinin 100 seviyesi üzerinde tutunmasına ve ons altının 1.900 doların altına doğru sarkmasına sebep oldu. Onsta 1.880-1.850 dolar bölgesinin çalışması, içeride ise dolar/TL’nin 27,00 TL üzerinde tutunması senaryosunda; ‘gram altın’ tarafında da 1.600 TL’nin ana destek olarak öne çıkması beklenebilir.

GEÇEN HAFTA NE OLDU?

> Yabancıların BİST’te hisse senedi varlığı 30,07 milyar dolar ile 18 ayın zirvesine ulaştı.
 
> KKM hesapları 75,3 milyar TL'lik artışla 3,36 trilyon TL’ye çıktı ve rekor tazelendi.
 
> TCMB’nin net rezervleri 15,72 milyar dolardan 15,75 milyar dolara yükseldi.
 
> Türkiye’nin kısa vadeli dış borcu 2022 sonuna göre %9,2 artı ve 162,8 milyar dolar oldu.
 
> TCMB’nin anketine göre; katılımcıların 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %42,01’e yükseldi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

> 24 Ağustos Perşembe; TCMB Para Politikası Kurulu toplanacak ve faiz kararı açıklanacak.
 
> 25 Ağustos Cuma; küresel piyasalar için önemli olan Jackson Hole Sempozyumu başlayacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.