3 Dönem kararını yeniden düşünmek

A -
A +

AK Parti, 14 Ağustos 2001'de kuruldu. Parti kurulurken nizamnameye/tüzüğe bağlayıcı bir kayıt kondu. 3 Dönem arka arkaya milletvekilliği yapanlar, 4. dönemde aday olamayacaktı.

Bu madde elzem miydi?
O günkü şartlarda elzemdi. 10 yıllardır milletvekilliği yapanlar vardı. Oysa siyaset meslek değildir. Ne zenaattır ne san'attır. Bu yüzden devlet erkânındakiler dış temaslarda "mevkidaş" diye zikredilir. "Meslektaş" denmez, denemez. Tensiple, seçilerek gelinen her iş, istisnai hizmettir. Hal böyle iken istisna, bazıları için esasa kalbolmuş, genel başkanlar, katmerli politikacılar tarafından kuşatılmıştı.
AK Parti ise yeni bir iddia ve yeni bir teklifti. Daha başlangıçta bu kötü geleneğin önüne set çekmek için 3 dönem engelini getirdi. Bir kimse, velev ki bu isim genel başkan olsun, 3 dönem seçildiyse TBMM'deki hizmeti tamamlanacaktı. Karar, emsali daha evvel görülmemiş olduğundan o günkü Türkiye'de oldukça takdir topladı. Sonra âdeta unutuldu. 3. Dönemin sonuna yaklaşınca da gündeme gelmeye başladı.
Sn. Erdoğan, 30 Eylül 2012 Kongresinde 132. Maddeye atıfta bulunarak o maddenin millete verilmiş bir söz olması hasebiyle vazgeçilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. İnsanın prensip sahibi olması, sağlam karakterinin ifadesidir. Şu var ki hayat da yerinde durmuyor. Mevzubahis maddenin yazılmasıyla bu konuşmanın yapılması arasında  11 sene geçmiş. Bu zaman zarfında ilk mektep çocukları, hayata atıldı, Türkiye, krizli günlerden bölge liderliğine yükseldi, her şey çok değişti. Bu değişim bir siyasi kadro eliyle yapıldı. Kadronun tamamı yerinde kalsın demek yanlış olur. Hatta tamamı da değişebilir. Fakat parti kurucu liderinin, Sn. Erdoğan'ın yerinde kalması kahir ekseriyetin arzusudur. Başkanlık sistemi olmadığına göre, Tayyip Erdoğan, ustalık döneminde bir yere gitmemelidir. Kendini buna mezun görmemeli. Gelişen iç ve dış şartlar, vazifesinin başında kalmasını emretmekte. Biz, 2023 ve 2071'e yürürken, bölge de yeniden şekillenmekte. Bu manzarada deneme-sınama-yanılma usulünü tercih mümkün değildir. Anayasa değiştiğine göre tüzük, niçin değişmesin? 3 Dönem kararı millete verilmiş bir sözse; sözün arkasında mertçe durulduğu da bir gerçek! Söz verilen millet, gönüldaş kitle, o maddenin en azından genel başkan için değişmesini istemekte.
Aksi halde ileride telafisi ağır zararlar doğabilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.