İsrail, İran'dan özür dilese
27 Mart 2013 01:00
İran genelkurmay başkan yardımcısı Mes'ud Cezayirî, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine dair konuşmuş. Dediklerinde hiçbir makul ve insaflı taraf yok.
İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi İran'ı niçin rahatsız eder?
Eğer, rahatsızlık duyulmaktaysa, söyleyecek sözleri varsa, neden alt dereceden bir subay vasıtasıyla çıkış yapılmakta? Cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanı varken bir genelkurmay başkan yardımcısı konuşturuluyor.
Buna kaçak dövüş denmez mi?
Yapılacak hakaret yapıldıktan, atılacak çamur atıldıktan ve edilecek laflar edildikten sonra -muhtemelen- daha üst kademe bu denilenleri yalanlayacak, bu beyanlara katılmadıklarını açıklayacaktır. Daha evvel böyle olmuştu.
İran, bölgenin büyük kültür ayaklarından birini teşkil eden köklü bir devlettir. Bu bölgenin üç büyük devleti Türkiye, Rusya ve İran'dır. Ancak, İran zaman zaman kendine yakışmayanı yapmaktadır.
Beklenirdi ki şu özür onu memnun etsin.
İsrail, hiçbir zaman BM'de kınanmadı. Hiçbir zaman hiçbir eyleminden dolayı kimseden af dilemedi. Bu defa ise Gazze'ye yardım götüren bir sivil gemiye açık sularda askerî birliklerle saldırarak 9 Müslümanı şehit etti. Türkiye, üç yıldır ona bunun bedelini ödettirmek için diplomatik münasebetleri kesmek dahil her tedbiri aldı. İsrail de özür dilememek için her şeyi denedi. Fakat tavizsiz tavrımızla yola gelmek zorunda kaldı.
Böyle bir neticeden İran'ın rahatsız olmasını akıl ve mantıkla izah etmek mümkün değildir. Türkiye'nin 'ABD ve İsrail'le iş birliği yaparak anti siyonist direnişi kırmak istediği' iddiası gülünçtür. Kaldı ki o direniş nerededir? 'ABD, İslam âleminde İran'ın yerine ikame edeceği devlet arıyor' sözü ise tarihî gerçeklerle de günün gerçekleriyle de alâkasızdır. İran, ne zaman ve hangi süreyle İslam âlemini temsil etmiştir? Türkiye'ye 'maşa' denmesini ve 'Amerikan İslamı' teşkil edilmek istendiği absürdlerini ise hiç söylenmemiş kabul ediyoruz.
İran ve Türkiye, değişik dini ve siyasi farklılıklara rağmen eski komşu ve kültürleri birbirini derinlemesine etkilemiş iki ülkedir. Bu komşumuzun yarısı neredeyse Azeri Türkü'dür. Dayanışma halinde olmamız gerekirken kıskançlık fevkalade yanlıştır. Bu hareket, 28 Şubat rejiminin İran'dan doğal gaz alınmasına karşı çıkma taassubuna denktir. İsrail ve İran arasında da çeşitli çekişmeler olmakta. Yarın İsrail bir başka sebeple İran'dan özür dilese buna biz, çok memnun oluruz. Kimsenin aklından İran'ı karalamak gibi bir düşünce de geçmez.
Zaman zaman nükseden bu münasebetsizlik dileriz ki son olsun.
Bu densizlikler, İran'ın dengesini bozar.
Özür, kaybettirmez.
Kıskançlık ise keskin sirkenin küpüne zarar vermesi gibi sahibine ziyan verir.