Timsahın Gözyaşları

A -
A +

 Portekizli gemicilerin XV. Asrın sonlarında deniz yollarını keşfetmeleri üzerine  Cenubî/Güney Afrika'yı Portekizli, İngiliz ve Hollandalı beyaz adamlar doldurdu. Afrikalı o bilge zâtın dediği meşhur cümleyi hatırlayabiliriz:

-Beyaz adamlar, bir gün topraklarımıza geldiler; onların ellerinde İncil, bizim ellerimizde inciler vardı. "Gözlerinizi yumun, biz 'açın!' deyinceye kadar da açmayın!" dediler. Gözlerimizi açtığımızda bizim ellerimizde İncil, onların ellerinde inciler vardı".
Bu gelen yabancılar, günümüze kadar kara renkli-ak kalbli insanların kıt'asını soydular, sömürdüler ve gemi gemi devletlerine apardılar. Ayrıca; 1910'da Güney Afrika devletini kurmuşlardı. Burası da kabilelerden meydana gelmekteydi. Onlardan biri de Thembu Kabilesiydi;  Xhosa lisanını konuşuyorlardı. 18 Temmuz 1918 Tarihinde kabile reisinin bir erkek çocuğu dünyaya geldi. Bebeğe  "hakszılığa isyan eden" anlamında Rolihlahla ismi verildi. Bu isim, aile ismi Mandela'yla birlikte Rolihlahla Mandela oldu. Fakat emperyalist zihniyet, O'nun ismine bile dokundu. Öğretmeni, Nelson adını koydu.
Genç Mandela, çevresinde olup bitenleri çabuk kavradı. Bu beyaz adamlar, niçin buradaydılar ve bu toprakların evlâtlarını neden insan yerine koymuyorlardı? İlk eylemi lise yıllarında oldu, boykotlar organize etti. Bunun üzerine mektepten uzaklaştırıldı. Yaşadığı şehir Transkei'den Transvaal'a taşındı. Maden ocaklarında bekçilik yaptı. Bu arada uzaktan eğitimle hukuk fakültesine devam ediyordu. 1942'de mezun olduğunda ülkenin ilk zenci avukatı unvanını taşımaktaydı.
Devlet, hâlâ müstemlekecilerin torunlarının hakimiyetindeydi. Yerliler ise  beyinleri yıkana yıkana dillerini, dinlerini, servetlerini kaybetmişlerdi. Yönetim, yüzde 10 gibi bir beyaz ekalliyetin/azınlığın elindeydi. Memleketin aslî sahibi siyahîler parlamentoda temsil edilemiyordu.
Avukat Nelson Rolihlahla Mandela, Johannesburg'ta iken sömürgecilere karşı direnişçilerle buluştu. ANC partisinin gençlik kolları kurucu başkanı oldu. 1956-1961 Seneleri arasında eylemler tertipledi. Güney Afrika Komünist Partisiyle iş birliğine gitti. Umkonto we Sinwe isminde bir kurtuluş teşkilatı kurdu. Bu teşkilat, resmî dairelere de taarruz etti.
Mandela, 1962 senesinde İngiltere'yle bazı Afrika devletlerini dolaştı. Sosyalist devletlerden silah ve para yardımı temin etti. Dönüşte "ülkeden izinsiz çıkmak, ahaliyi isyâna teşvik etmek ve kundaklamalar yapmak" suçlamalarıyla nezarete alınırak tutuklanarak 1964 Yılında müebbed hapse mahkûm edildi.
1990 Yılına gelince milletlerarası bir kampanya düzenlenerek Mandela'nın serbest bırakılması istendi. 27 Sene sonra hürriyetine kavuştu. Başına geçtiği  ANC partisi seçim zaferi kazandı. 10 Mayıs 1994'te ilk yerli devlet başkanı oldu. Zenciler, parlameto ve yönetime girdiler, toprak ve sağlık gibi alanlarda reformlar yapıldı.
Rolihlahla Mandela, ömür boyu ırk ayırımcılığı ve sömürgeciliğe karşı mücadele verdi ve kazandı. Yüzlerce ödül aldı. 1993 Yılında Nobel Barış ödülününe layık görüldü.
Fakat; O'na "Baba" demekle en büyük ödülünü halkı verdi.
ABD Mandela'yı 2008 Yılında terörist listesinden çıkarttı.
Ve 5 aralık 2013'te her fâni gibi Rolihlahla da öldü.
O öldü biz şaşırdık:
Beyaz adamlar, yerli halkın -Kosa Kabilesinin diliyle -'Modiba' dedikleri 95 yaşındaki bir dâva adamı için yas tutuyor, göz yaşı döküyorlardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.