2023 yılı için kendime 23 tavsiye

Sesli Dinle
A -
A +
1- Yaşadığın hayal kırıklıklarını sev. Hüznünün kıymetini bil. Utanmaktan utanma. Hüzün, hayal kırıklıkları ve mahcubiyet kulluğun müjdesidir. Yaşam koçlarına kanıp da mutluluk budalası olma.
 
2- Kalbin kırıldığında çok üzülme. Hatta sevin. Çünkü taşlaşmış kalpler kırılmaz. Ayrıca insan en çok kalbi kırıkken kendine yaklaşır. Mahzun, kalbi kırık ve başı önünde birisi olmak, taşkın, kalbi taşlaşmış ve burnu havada olmaktan daha kıymetlidir.
 
3- Hoşgörü sahibi olmak iyidir. Ama “hoş” görmekle “hor” görmek arasında ince bir çizgi vardır. O yüzden merhametini samimiyet testine sok. Sırf kendini daha iyi hissetmek için birilerine acıyorsan, otur kendine acı.
 
4- Küskünlüklerini ve kırgınlıklarını üzerinde taşıma. Affet ve hafifle. Ruhunu en çok yoran şeyin kırgınlık, dargınlık ve düşmanlık olduğunu aklından çıkarma!
 
5- Haklıyken bile özür dilemeyi altta kalmak olarak görme. Bazı durumlarda alttan almak kadar kazançlı bir alışveriş yoktur. Özür dilemenin maliyeti yoktur ve kazancı çoktur.
 
6- Bakışlarına dikkat et! Bazen aşağılayıcı bir bakış, yüzlerce cümlelik hakaretten daha çok yaralayıcı olabilir. Herkese tepeden bakmanın, alçak bir karakterin belirtisi olduğunu da unutma.
 
7- Gözünün değdiği her şeyin bir fotoğraf albümünde biriktiğini ve bir gün o albümü sevdiklerinle birlikte inceleyeceğini düşün. O albümde utanacağın fotoğraflar biriktirme.
 
8- Değersizlik hissi, yanlış ölçümlerle oluşan yapay bir değerlilik hissinden daha kıymetlidir. O yüzden kendini değersiz hissettiğin anlara düşman olma! Asıl korkun, kendini çok değerli görüp, kibir karanlığına düşmek olsun.
 
9- Kendinle barışmak için uğraşma! Hatta en büyük kavgan kendinle olsun. Bütün gücünü başkalarıyla kavga etmek için harcarsan, kendine yenik düşersin. Önce kendi nefsinin sırtını yere getirmeden, başkalarını dize getiremezsin.
 
10- Güvendiğin dağlara kar yağdığında yıkılma! Erimesini bekle. Koskoca bir dağın karını tek başına küremeye çalışırsan sadece yorulursun.
 
11- Niyetler, internetteki reklam algoritmaları gibidir. Yani randevuların niyetlerine göre oluşur. O yüzden aklına gelen başına geldiğinde sinirlenme. Aklın başına gelince otur, niyetini düzelt.
 
12- Bir konuda ne yapacağına karar veremediğin zaman, çok kıymet verdiğin bir insanı düşün ve “Bu durumda o ne yapardı?” diye sor kendine. Tecrübelerin telif hakkı yoktur. O yüzden kaynağını doğru seç ve zor durumlarda alıntı yap. Kaynağın doğruysa, intihal oranının yüksek olması iyidir.
 
13- Her ay kendine hikmetli bir söz seç ve bir ay onunla yaşa. Satırlarla aranda hatır oluşsun. Sözlerin tesiri ilaç gibidir. Bir gün kullanıp kenara atarsan fayda göremezsin.
 
14- “Şu kadar yıldır eğitim sektöründeyim” gibi cümleler kurma! Alttan dersin çoksa meslekte geçirdiğin yıl sayısıyla övünme. Bir yıl doğru yaşanan hayat, seksen yıllık yanlış hayattan daha kıymetlidir. Hiç kendine kandırma.
 
15- Birisi sana laf getirdiğinde dinleme. Söz taşıyana güvenme. Kanalizasyon çukurunda temiz su kaynağı aranmaz. Sonra demedi deme.
 
16- Bütün pilini gündüz harcayıp, akşam eve tek dişi kalmış şarjla dönme. Güç tasarrufunu aç ve kendine düşük yoğunlukta bir parlaklık seç. İlla her ortamda parlamak zorunda değilsin.
 
17- Gündüz iş yerinde yaşadığın stresi, akşam çocuklarının erişemeyeceği bir yere koy. Gündüzün telaşını akşama taşıma. Profesyonelliğin zirvesi, iş hayatındaki sıkıntıları eve yansıtmamaktır. Daha bunu beceremiyorsan, hiç kariyerden falan bahsetme.
 
18- Çocukların üzülmesin, hayal kırıklığı yaşamasın diye kendini parçalama. Hayatın sillesini elbet bir gün yiyecekler! Ne kadar geciktirirsen sillenin şiddeti o kadar ağır olur. Sakın unutma!
 
19- Devamlı kendi başarı hikâyesini anlatan bir insanın başarısı hikâyedir. O yüzden kendini anlatıp durma. Başarın hikâye kıvamına gelirse, zaten birileri anlatır. Sen hiç kendini yorma.
 
20- Maddiyatla tatmin olmak, ruhu mutmain olmamış kimselerin tercihidir. İhtiyacı olan ihtiyatlı olur. Giderdiğin her ihtiyaçla birlikte hayatından bir ampul sönüyor. Sen aydınlandığını zannediyorsun ama bu yol tatminsizlik ve azgınlık karanlığına çıkıyor. Yapma.
 
21- Yatmadan bir saat önce telefonunu kapat ve kitap oku. Güne veda ederken sosyal medyada birileriyle dalaşmak yerine, seni dinlendirecek ve ruhuna iyi gelecek satırlarda dolaş.
 
22- Hayatını bir cümleyle özetlemeye çalış. Muhtemelen son nefesini o cümlenin içine bırakıp gideceksin. Eğer hayatını özetleyen cümleyi beğenmiyorsan vakit varken cümleyi yeniden kur ve hayatını da buna uygun yeniden şekillendir.
 
23- Efendi olmak kadar etkili bir iletişim stratejisi, lafını esirgemek kadar kazançlı bir tasarruf planı, haddini bilmek kadar da güçlü bir varoluş biçimi yoktur. O yüzden başını biraz eğik tut, az konuş ve haddini aşma.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.