“Senin niye madalyan yok?”

A -
A +

“Deli emmi sen de İstiklal Savaşına katılmışsın ama senin niye madalyan yok!”

 

 

 

Geçtiğimiz pazar günü 13 yaşındaki oğlumla sohbet ediyorduk. Biraz eskilerden konuştuk, tarihten bahsettik. Konu Kurtuluş Savaşı’na geldi.

 

“Baba Kurtuluş Savaşı’na katılan gazi gördün mü?” dedi.

 

Evet, görmüştüm. Bu onuru yaşayan şanslı kişilerdendim. Doğup büyüdüğüm çocukluğumu geçirdiğim köyümüzde o yıllarda hayatta olan gazilerimiz vardı. Sağ göğüslerine taktıkları kırmızı şeritli madalyalarıyla gururla dolaşırlardı. Savaşa katılan Mehmet isminde bir amcamız daha vardı, yalnız onun madalyası yoktu.

 

Mehmet Amca sohbetlerde İstiklal Harbi’ne katıldığını Alman yapımı mavzer tüfeği olduğunu söylerdi. Peki madalyası neden yoktu?

 

Bir de köyde ona herkes deli derdi. Ama o bundan gocunmaz kimseye de kızmazdı. Köyde Mehmet Amca ile dedemlerin evi yan yanaydı. Bir gün dedemlere misafir geldiklerinde aklımdaki bu soruyu sordum:

 

“Deli Emmi başından geçenleri anlattı. Düşman işgali sonrası seferberlik ilan ediliyor. Eli silah tutan gençler cepheye gönderiliyor. Birkaç yıl süren savaş zaferle bitince asker terhis ediliyor.

 

Mehmet Amca’nın bağlı olduğu birlik ise henüz dağıtılmamış haber beklerken köyden kendisine ulaşan bir acı haber üzerine Mehmet Amca yerinde duramıyor. Bölüğüne teslim edilmek üzere askerî malzemelerini tüfeğini arkadaşına emanet ediyor, terhisini beklemeden o gece firar ediyor. Yaya olarak düşüyor yollara. O yıllarda ulaşım imkânları kısıtlı. Otobüs yok tren yok. Olsa da binecek durumu yok çünkü firari. Günlerce yürüyerek köye geliyor. Üstü başı yırtılmış, aç susuz perişan hâlini gören köylüler askerden kaçan bu delikanlının aklını oynattığını düşünerek ona deli diyorlar.

 

Savaştan birkaç yıl sonra İstiklal Harbi’ne katılmış askerlere gazi madalyaları dağıtılıyor. Mehmet Amca firari olduğu için madalya verilmiyor.

 

Mehmet Amca diğer gazilerimiz gibi madalyasını göğsüne takamadı onunla gururla dolaşamadı ama bu olaydan sonra kendisine takılan “deli” lakabını da ölene dek gururla taşıdı. Deli Emmi oldukça uzun bir ömür sürdü, doksanlı yaşlarında köyde vefat etti.

 

Vatan için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

 

     Tolga Turan

 

 

 

Ünal Bolat'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.