Böyle bir medeniyete sahip isek...

A -
A +

"Uyutmak" kelimesini “öldürmek” yerine kullanmayı reddediyorum. Uyku mevzubahis değildir. Sokaktaki köpekler de aslında bizim hayvanlarımızdır. Bizimle hayatı ve memleketimizi paylaşmaktalar. Göçebe ve ziraata dayalı toplumlarda insanlara hizmet eden sadık varlıklardı. Şimdiki hâlden köpekler değil toplum olarak yöneticilerimiz olarak biz mesulüz. Sanayileşme ile gelen değişikliklerde bu hayvanları ihmal ettik. Suçlusu biziz. Faturayı köpekler değil biz ödemeliyiz...

 

Çözüm olarak kültürümüze vicdanımıza uygun olanı seçmemiz gerek. Topluca öldürmenin alternatifi yok diyenler yeterli ispat ve izah getiremediler. Çünkü geniş çapta kısırlaştırmak da mümkündür. Bir millî seferberlik hâlinde başta veterinerler, doktorlarımız, sağlık ekipleri ve eczacılar ve gönüllü vatandaşlar (eğitim alıp) hayvanları kısırlaştırabilirler. Bunu yapan gönüllüler var. Aşırı açlıktan, insanlara saldıran sokak köpeği ve kuduzlu köpek var diye bütün sokak köpeklerini öldürmek insafsızlıktır... İnsana zarar verecek durumda olanların itlaf edilmesine kimse karşı gelmez ama “köpekse öldürülsün” diye bütün köpeklerin öldürülmesine gönül razı olmaz...

 

Nice yavru köpek, yaşlı köpek, masum bakışlı sevgi merhamet arayan bakışlı köpek vardır. Toptancı yaklaşımla onları ölüme gönderemezsiniz. Biz karıncayı ezmekten bile çekinen medeniyetin çocuklarıysak, dağdaki aç kurtlara et temin eden bir medeniyetin çocuklarıysak Peygamber Efendimiz kolluğunun üzerindeki uyuyan kedi uyanmasın diye kolluğunu kestirmeyi yeğlemiş ise Bayezid-i Bistâmî Hazretleri bir yerden mendiline çiçek tohumu toplarken bir karınca karıştığını fark edince onca yolu o karıncayı yuvasına bırakmak için geri dönüyorsa bunun gibi nice misallerimiz varsa o hâlde bütün yolları araştırmadan ve denemeden milyonlarca zararsız köpeği, saldıranlar da var diyerek ölüme göndermeye "dur" diyelim.

 

     Mustafa Evgin

 

 

ŞİİR

 

 

Gazzeli çocuklar!

 

 

 

Toz olmuş kıvırcık saçların

 

Gözlerinde acının feryadı

 

Çaresiz buğulu bakışlar

 

Hep böyle mi olacak Gazzeli çocuklar?

 

 

 

Kiminin yanmış yüzü

 

Saklamaya çalışır hüznünü

 

Amma ışık saçar nur yüzü

 

Hep böyle mi olacak Gazzeli çocuklar?

 

 

 

Anaları enkaz altında bağırır

 

Babalarının eli ayağı dolaşır

 

Abilerinin figanları birbirine karışır

 

Hep böyle mi olacak Gazzeli çocuklar?

 

 

 

Küçücük yüreklerinde çelikten bir iman

 

Fark etmez kim olursa olsun düşman

 

Bize yeter bizi Yaradan

 

Böyle Müslüman Gazzeli çocuklar...

 

 

 

          Erdinç Kaya

 

 

MERAKLI BİLGİLER

 

 

RASATHANE: Gerçek ve modern anlamlı rasathaneler ferdî kuruluş olarak İslâm dünyasında doğmuş ve büyük gelişme devreleri geçirmiştir. İslâm dünyası âlimlerinin ilk iltifat ettikleri ilim astronomidir. Diğer ilimler içinde astronomiye çok büyük önem vermelerinin esas sebebi; Allahü teâlânın Kur’ân-ı kerîmin birçok yerinde mealen; “Yerleri, gökleri, canlıları, cansızları ve kendinizi inceleyiniz, gördüklerinizin içini özünü araştırınız, bütün bunlarda yerleştirmiş olduğum kuvvetimi, kudretimi, büyüklüğümü ve hâkimiyetimi bulunuz, görünüz, anlayınız!” buyurmasıdır.

 

İmâm-ı Gazali hazretleri de “Astronomi ve anatomi bilmeyen Allahü teâlâyı tanıyamaz” demiştir. Astronomiyle uğraşan İslâm âlimleri, çağımız astronomi ve matematiğine ışık tutmuştur. Roger Bacon, Galileo, Giordano Bruna ve Kopernik ile çağdaşlarının yetişip ortaya çıkmalarına sebep olmuşlardır.

 

Kopernik ünlü eserinde, Batrûcî, İbn-i Şâtır ve Nâsirüddîn Tûsî’nin eserlerinden ilham aldığını belirtmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.