Bir süredir susuyoruz. Güzeli söylemekten çekiniyor, hayrı dillendirmekten korkuyoruz. “Riya olur mu?” deyip susmayı tercih ediyoruz. Oysa şer, sokak ortasında davul çalıyor; günah, reklam panolarında parlıyor; kötülük, ekranlarda başköşeye kuruluyor.
Biz ise, bir yetimin başını okşadığımızı gizliyoruz. Sadakayı sağ elimizle veriyor, sol elimiz bile duymasın istiyoruz. Elbette niyet temizliği esastır. Lâkin iyiliği tamamen gizledikçe ortada örnek kalmıyor. Zaman, öyle bir zaman ki insanlar artık seyrederek öğreniyor. Çocuk rol model arıyor, genç örnek arıyor. Görmediğini ne bilsin? İşitmediği bir güzelliği nasıl yaşatsın? İnsan, seyrettiğine özenir. Sen hayrı gizledikçe, şer kendine alan bulur. Şer bağırır, çağırır, meydan okur. Hayrın suskunluğuysa şeytana alkış olur. Oysa bir tebessüm bile sadaka değil miydi? Öyleyse neden saklıyoruz? Bak, nice çocuklar sokak ortasında küfrü, kavgayı, nefreti seyrediyor. Televizyonda entrika, sosyal medyada hayâsızlık, sokakta ahlaksızlık izliyorlar. Kalplere bu görüntüler siniyor, gönüllere bu karanlıklar işliyor. Çünkü hayır ortada yok! İyilik mahrem olmuş, güzellik hicap giymiş.
Hayrı ortaya koymazsan, şer gelir ve hâl olur. Ne gösterirsen onu giydirir zaman. Sen utanmadan, sıkılmadan bir iyilik yap. Göster, yaşa ve yaşat. Niyetin riya değilse korkma; senin hayrına şahit olacak nice gönül vardır.
Güzellik susarsa, kötülük konuşur. Karanlıklar hayrı bastırmasın diye bir mum yak. Karanlıktan şikâyet etmek yerine, ışık olmaya gayret et. Zira insan, gördüğünü sever; sevdiğini taklit eder, taklit ettiğini karakter edinir. Hayrı gizleyerek riyadan kaçalım derken, şerri moda hâline getirmeyelim. Yoksa sonra “Nerede o eski insanlar?” diye ağlarız da bir zamanlar örnek olmayı çok gördüğümüz kendi nefsimiz çıkar karşımıza…
Selman Devecioğlu
KAHRAMANMARAŞ: Mahallî yemekleri, Tirşik çorbası, Tarhana çorbası, ekşili çorba, mercimek çorbası, pıt pıt lapası, bulamaç, simit köftesi, kısır, içli köfte, patlıcan musakka, yoğurtlu kebap, havuçlu Maraş pilavı, peynirli börek, peynir helvası, un helvası, ballı börek, harmanda baklavası. Maraş dondurması -ki Türkiye ve Türkiye dışında da meşhurdur. Dondurma yapımında kullanılan salep özel olarak toplanıp öğütülür. Dondurma dibekte döğme usulüyle yapılır. Sütten yapılan kaymaklı dondurma sakız gibi olur. -Çiğ köfte Güneydoğu Anadolu’nun ortak zevkidir ama Kahramanmaraş çiğ köftesi farklıdır. Taze siyah et, taze çekilmiş bulgur, bol baharat ve kırmızı biber ile usta bir yoğurucu tarafından yapılır.
Yörede çiğ köfte yapılırken deyiş olarak söylenen şiirleri de meşhurdur.
Yetenekli Kalemler'de önceki yazılar...