Alzheimer ve Demans nedenleri! Hastalıktan korunma yolları

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (KOÜBAT) tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen Ulusal Tıp Kongresi 'Nörosentez'de uzman isimler, geleceğin doktorlarıyla bir araya geldi. Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, Demans ve Alzheimer hastalığının nedenleri hakkında bilgi verdi. Alagöz, "Demans dahil birçok hastalıktan korunmak mümkün" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen Ulusal Tıp Kongresi, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından tıp fakültesi öğrencilerini bir araya getiren kongre, bu yıl nörolojik bilimler temasıyla (Nöroloji - Nöroşirürji - Radyoloji - Psikiyatri) alanında uzman isimleri ve öğrencileri buluşturuyor.
4 BRANŞA DAİR GÜNCEL BİLGİLER
Kongreyi düzenleyen öğrenciler, 'Nörosentez' adının tesadüfi olmadığını söyledi. Öğrenciler, amaçlarının yalnızca tek bir branş üzerinden ilerlemek değil, 4 farklı alandaki uzmanlık bilgisini bir araya getirerek daha kapsayıcı ve bilimsel açıdan zengin bir program sunmak olduğunu belirtti. 12 konuşmacı akademisyen, 4 branşa dair en güncel bilgileri ve klinik tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Kocaeli Üniversitesi'nden 80 kişilik gönüllü öğrenci ekibi, yaklaşık 6 ay süren yoğun hazırlık süreci sonunda 20 farklı üniversiteden gelen 600'e yakın tıp öğrencisini ağırladı.
"HASTALIK ÇOĞUNLUKLA TESADÜFÜ ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR"
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybala Neslihan Alagöz, özellikle toplum sağlığını ilgilendiren konulara vurgu yaptı. Demans ve Alzheimer hastalıklarına yönelik gerçekleştirdiği sunumunda hastalığın nedenleri ve korunma yollarını aktaran Doç. Dr. Alagöz, "Demans, özellikle Alzheimer hastalığı üzerinden ele alındı. Hastalık çoğunlukla tesadüfi şekilde görülüyor ve küçük kısmı genetik geçiş gösteriyor. Net olarak söyleyebiliriz ki sağlıklı hayat ilkeleri uygulandığında Demans dahil birçok hastalıktan korunmak mümkün. Akdeniz tipi beslenme, bol su tüketimi ve düzenli fiziksel egzersiz bu süreçte kritik rol oynuyor" ifadelerini kullandı.

"ÇOK DEĞERLİ BİR FİKİR"
Kongreye sponsor olan HEKİMSEN Sendikası da etkinlikte yer aldı. Bu etkinliği desteklemekten duydukları memnuniyeti dile getiren HEKİMSEN Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, "Nörosentez, 4 farklı branşın ortak bilimsel neticelendirme olarak çok değerli bir fikir. Nöroşirurjik travmaların psikiyatrik sonuçları olabileceği gibi, diğer branşlar arasında da birbirini tamamlayan ilişkiler mevcut. Bu kongre, bilim dallarının iş birliğiyle oluşan bir sentezin en güzel örneği oldu" dedi.