ÜNİVERSİTE TERCİH ROBOTU 2023! Doğru tercih nasıl yapılır? Taban puan nasıl hesaplanır?
Editör: Demet İlce

Milyonlarca öğrenci 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde girdiği üniversite sınavının sonuçlarını merakla bekliyor. ÖSYM tarafından açıklanacak sonuçların ardından YKS tercihleri başlayacak. Bu kapsamda adaylar, “üniversite tercih robotu 2023” şeklinde aramalara başladı. Üniversite tercihi yaparken birçok konuda dikkatli olmak gerekiyor. Şimdiden doğru tercih nasıl yapılır araştırılıyor. Taban puana ve başarı sıralamasına göre tercihler yapılacak. Peki, Taban puan nasıl hesaplanır? İşte, üniversite tercihleri ile ilgili merak edilen detaylar…
Üniversite tercih robotu 2023! YKS sınavı (TYT, AYT, YDT) giren adaylar, ÖSYM’den gelecek olan son dakika açıklamalarına kilitlendi. Sınava giren yaklaşık 3 buçuk milyondan fazla aday, 20 Temmuz’da üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Aldıkları puan ve başarı sıralamasına göre tercih yapacak adaylar, “doğru tercih nasıl yapılır?” sorusuna şimdiden yanıt aramaya başladı. Sonuçların açıklanmasını bekleyen öğrenciler, ÖSYM tarafından açıklanan YKS cevap anahtarına göre; TYT, AYT, YDT sınavından doğru ve yanlışlarını hesaplamaya başladı. Peki, Taban puan nasıl hesaplanır? İşte tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler…
ÜNİVERSİTE TERCİH ROBOTU 2023!
YKS sınavına giren adaylar, aldıkları puan ve başarı sıralamasına göre üniversitelerin 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans bölümlerini tercih edecek. Tercih işlemleri, ÖSYM ‘nin https://ais.osym.gov.tr/ adresi üzerinden yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. ÖSYM tercih kılavuzunun açıklanmasıyla tercih tarihi belli olacak.
DOĞRU TERİCH NASIL YAPILIR?
- En iyi üniversitede okuma hayali kuranlar, doğru tercih nasıl yapılır sorusunu aratıyor. Öyle ki yanlış yapılan tercihler mutsuz bir sona sebep olabilir. Bu kapsamda her YKS tercihinden önce uzman isimlerden doğru tercihin nasıl yapılması gerektiği konusunda uyarılar geliyor. İşte, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar…
- Sınav sonuçları açıklandıktan sonra sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak gerekiyor. Bu yöntem puana göre tercih listesi hazırlamaktan daha iyi bir yöntemdir. Üniversite tercihleri açıklandıktan sonra her yıl ek yerleştirme için boş kontenjanlar açılıyor. Bunu da değerlendirmek gerektiğini unutmamalısınız.
- YKS tercihinde adaylara 24 tercih hakkı veriliyor. Puana göre değil, sıralamaya göre tercih yapılması tavsiye ediliyor.
- Hangi üniversite ve bölümde okumak istiyorsanız o üniversitenin başarı sıralamasına bakmalı ve ona göre listenizi doldurmalısınız.
- 24 tercihin hepsini doldurmak gerekiyor.
- Tercih esnasında seçeceğin üniversitenin kontenjanlarını da araştırman önerilir. Öyle ki sınava girdiğiniz yıl, bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa o programın başarı sıralaması düşmüş demektir. Başarı sıralaması düşmüşse o okulda okumak istemeyebilirsiniz.
- ÖSYM tercih kılavuzunu dikkatli bir biçimde inceleyin. Özel şartları ve sıralama isteyen bölümleri araştırın.
- Sınav belgenizdeki başarı sıralamasını ve puanları düzgün bir şekilde analiz edin.
- Kararsız kaldıysanız uzmanlardan destek alın ve farklı meslekleri de değerlendirin.
- Kariyer odaklıysanız hangi mesleği yapabileceğinizi ve hangisinde mutlu çalışabileceğinizi düşünüp ona göre tercih yapın.
- Üniversite tercihi yaparken yazdığınız üniversitenin ya da bölümün akademik olarak tatmin edici olup olmadığını sorgulayın.
- Gideceğiniz üniversitenin lokasyonunu da dikkate alın.
- Kampüs bir üniversitedeki her şey demektir. Üniversitenin kampüsünü araştırın.
- Seçtiğiniz üniversitenin yanında nerede yaşayacağınız da önemli. Kalacağınız ev ya da yurdun üniversiteye yakın olup olmadığını kontrol edin.
- Üniversitelerin sosyal olanaklarını da araştırın. Hem okurken hem de kendinizi geliştirebileceğiniz bir üniversite tercihinde bulunun ki 4 ya da 2 yılınız güzel ve dolu dolu geçsin.
- Üniversitenin bulunduğu şehirde ulaşım imkanlarını, konut giderlerini ve sosyal yaşantısını araştırın.
- En önemlisi ise üniversitelerin kariyer olanaklarını öğrenin.
YKS TABAN PUAN NASIL HESAPLANIR?
YKS (TYT, AYT, YDT) taban puan hesaplaması şu şekilde yapılıyor…
Net puan (ham puan) hesabı: Ham puan, her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayılarına göre hesaplanıyor. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılıyor ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan hesaplanıyor.
OBP (ortaöğretim başarı puanı) hesaplama: OBP puanı hesaplanırken, ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılıyor ve OBP’ye dönüştürülüyor. Liseyi bitirme notu en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP puanına dönüştürülüyor. OBP 0,12 katsayısıyla çarpılıyor ve sınav puanlarına ekleniyor. Yerleştirme puanlarının hesaplaması da buna göre yapılıyor.
85 DİPLOMA NOTU YKS’DE KAÇ PUAN GETİRİR?
500 üzerinden OBP: 425,000
0,12 katsayılı OBP: 51,000
0,18 ek katsayılı OBP: 76,500 (Ek puanlı)