Fransız Le Monde: FETÖ'nün sığınağı Avrupa

A -
A +
15 Temmuz başarısız darbe girişimi ile FETÖ’nün dünyadaki yayılmacı politikası gözler önüne serilmeye başlandı. Örgüt özellikle Avrupa’da kendine geniş yer buldu.
Fransız Le Monde Diplomatique’te Ariane Bonzon’un kaleme aldığı “Gülenci Şebekeler İçin Avrupa Sığınağı” başlıklı dikkat çeken bir yazı yayımlandı. Bonzon yazısında, FETÖ’cülerin Avrupa’ya nasıl yerleştiklerini ve yayıldıklarını deşifre etti. Le Monde Diplomatique’te yayımlanan yazıya göre, FETÖ Avrupa’daki etkisini her geçen gün artırıyor.

AVRUPA FETÖ’LEŞİYOR

FETÖ, kurulduğu günden bugüne her ülkede yayılmacı bir politika izliyor. Özellikle de Avrupa’da. Bunun en büyük nedeni Avrupa Birliği ülkeleri’nde FETÖ üyelerine verilen güvenceler. Bu nedenden ötürü Avrupa, giderek FETÖ’nün sığındığı önemli bir liman hâline geliyor. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası Avrupa’ya sığınan FETÖ’cülerin sayısı da giderek artıyor.
2016-2019 yılları arasında Avrupa’ya iltica başvurusunda bulunanların sayısı 55 bini buldu. Kaçak yolla gidenlerin sayısı ise net değil.
Türkiye’nin girişimleriyle FETÖ dünya çapında baskı altına alındı. Birçok ülkede destekçisini kaybetti. Yine de Avrupa’ya kaçan üyelerini desteklemeye ve yayılmacı politikasını sürdürmeye devam ediyor.

FETÖ’NÜN YAYILMACI POLİTİKASI

FETÖ’nün her ülkede sorumlu düzeyde bir imamı var. Dinler arası diyalog, sivil toplumla ilişkiler, barınma ve konaklama, okullar, iş adamları gibi konuları takip eden ayrı sorumlular var. Böylece, örgüt Avrupa’daki yayılmasını sistematik bir şekilde yürütüyor. FETÖ, Avrupa’da dinî ve siyasi ortamlarda da ilişkilerini geliştiriyor. Örgüte bağlı kuruluş ve dernekler, Avrupa’daki düşünce kuruluşları ile devamlı bağlantı hâlinde.
Ayrıca, FETÖ’nün geleneksel ve genç kadrosu da Avrupa’da toplantılar düzenliyor. Katılımcılar, hareketin Türkiye’de kamu kurumlarına sızıldığı gibi Avrupa’da da devam edilmesi fikrini savunuyor.
Ancak, örgütün genç ve geleneksel kadrosu arasında çatışmalar yaşanıyor. Le Monde Diplomatique’teki yazıya göre, genç kuşak 15 Temmuz sonrasında örgütün öz eleştiride bulunması ve yeniden yapılanması gerektiğini savunuyor.
Bu da genç kuşak ile eskisi gibi devam edilmesi gerektiğini savunan geleneksel kadro arasında tartışmaya sebep oluyor. Hatta örgüt içindeki çatlağa vurgu yapan Bonzon yazısında, Fetullah Gülen’in ölmesi hâlinde hareketin içten bir dağılma süreci geçireceğine de yer verdi.

ALMANYA İLK SIRADA

FETÖ’cülerin Avrupa’da yayılmaya başlamasında 15 Temmuz başarısız darbe girişimi de etkili oldu. Darbe girişiminin başarıya ulaşmaması sonrasında Türkiye’de kalmak istemeyen örgüt üyeleri Avrupa’nın yolunu tuttu.
FETÖ üyelerinin Avrupa’da gitmeyi ilk tercih ettikleri ülke Almanya.15 Temmuz’dan sonra yaklaşık 14 bin FETÖ’cü Almanya’ya kaçtı. Kaçan üyeler için ülkedeki FETÖ’cü kuruluşlar devreye girip, dil kursları, iş ve barınma imkânları sağlıyor.
FETÖ’cülerin Almanya’dan sonra en çok yerleştikleri Avrupa ülkeleri Belçika, Hollanda ve Fransa. Belçika’daki düşünce kuruluşları, FETÖ’cü olduğu bilinen TUSKON tarafından finansal olarak desteklendiği biliniyor. Ayrıca, Belçika’daki Louvain Katolik Üniversitesi’nde “Fetullah Gülen Kürsüsü” de bulunuyor.
Bonzon örgütün yayılmacı politikasının Fransa’da da etkili olduğuna yazısında yer verdi. FETÖ düzenli olarak her yıl Fransa Ulusal Meclisi bünyesinde organizasyonlar düzenliyor.
Ülkede örgüte ait yüzlerce okul, akşam kursları ve kültürel dernekler var. FETÖ, dinler ve kültürler arası diyalog platformlarıyla da Fransa’da kendine yer açmaya çalışıyor. Avrupa Parlamentosu’nda da özellikle Yeşiller grubu, Gülen Hareketini açık bir şekilde destekliyor.

AVRUPA’YA KAÇMANIN BEDELİ 10 BİN AVRO

Örgüt üyeleri Yunanistan veya Sırbistan üzerinden Avrupa’ya kaçmaya çalışıyor. Bonzon’un Le Monde Diplomatique’deki yazısına göre, Yunanistan’a kaçan FETÖ’cüler Avrupa’ya devam edebilmek ve daha sonra gelecek örgüt üyelerine yardım sağlayabilmek için bin avro vermek zorunda. Böylece, örgütün Yunanistan’da bulunan sorumlular hem kaçakların başka bir ülkeye gidişlerini sağlıyor hem de diğer örgüt üyelerine maddi yardım buluyor.
Ancak, Yunanistan’a gidebilmek için kaçakçılara verilecek bedelin ucu açık. Bonzon yazısında, Yargıtay’da görev yapmış bir FETÖ’cü hâkimin Yunanistan’a geçmek için bir kaçakçıya 10 bin avro verdiğine yer veriyor.
.....
Not: Yazıda geçen “Gülen Hareketi” ifadesi yazar Ariane Bonzon’a aittir.
  CEM KÜÇÜK'ÜN BİRİNCİ YAZISI   
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.