FETÖ’cü TUSKON Davası ve iş dünyasındaki diğer davalar

A -
A +
1 Mart 2014’te FETÖ’nün iş dünyasındaki yapılanması olan TUSKON Başkanı Rızanur Meral isimli Fetullahçı militan saldırganca kürsüden Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben şöyle haykırmıştı: 
“Yakın gelecekte kimlerin inlerde yaşadığını, kimlerin saklanacak delik arayacağını, kimlerin müsvedde kimlerin asıl olduğunu herkes görecek.” 
 
Açık açık kürsüden devlete meydan okumuştu Rızanur Meral. Okumakla kalmamış, güya devleti ele geçireceklerini iddia etmişti. Gel zaman git zaman 15 Temmuz darbe girişimi oldu ve FETÖ’ye çok ciddi hesap soruldu. 
Tabii hesap sorulması gerekenlerden biri de FETÖ’nün iş dünyasındaki yapılanmasıydı. Birçok dava açıldı. Geçmişte bu sayfada çok yazı yazdım. İsteyen arşive bakabilir. Hepsi mevcut. 
 
TUSKON davası bunlardan biriydi. 1 Temmuz 2019’da bu köşede aynen şöyle yazmıştım:
“Başlangıçta 86 sanıklı davada bazı iş adamları firar etmişti. 67 civarında tutuklu vardı. Son duruşmada üç tutuklu daha serbest bırakıldı ve duruşma 7 Ekim'e ertelendi. TUSKON davasında sadece 4 kişi tutuklu kaldı, diğer herkes serbest. Muhtemelen 7 Ekim'de bu tutuklular da bırakılır ve dava öylece biter. İstinaf ve Yargıtay aşaması derken birkaç yıl da öyle geçer.”
Geçen sene pandemi vardı. Mahkemeler de hep ötelendi. Geçtiğimiz 11 Haziran’da TUSKON Davası’nda karar çıktı. Karara bakalım. Mahkeme heyeti; FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un Başkanı Rızanur Meral, Genel Sekreteri Mustafa Muhammet Günay ve Mehmet Gökdeniz'in dosyalarının firari olmaları nedeniyle ayrılmasına karar verdi.
 
Rızanur Meral'in eşi Zeynep Meral, Ahmet Tuzlu, Ahmet Şener Gülenç, İlhan Karagöz, Salih Zeki Azak ve Arzu Üre'yi FETÖ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl üçer ay hapisle cezalandıran mahkeme, bu sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının da devamına karar verdi.
Mahkeme, 9 sanığı ise "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" suçundan 2 yıl birer ay hapis cezasına mahkûm etti.
Sanıklardan Çetin Pekdemir'e "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma talebiyle ifade veren sanık Yüksel Nalbant'ı ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapisle cezalandırdı. Sanıklardan 14'ünün ise üzerlerine atılı suçlardan beraati kararlaştırıldı.
 
Başta davada 86 sanık vardı. 67’si tutukluydu. Fetullah Gülen dâhil dört kişi firari. Geriye 63 kişi kaldı. 14 kişi beraat etti. 6 FETÖ’cüye örgüte üye olmaktan ceza verildi. 9 sanığa yardım suçundan ceza verildi. 1 kişi etkin pişmanlıktan faydalandı. Geriye kalıyor 33 kişi. Onlara ne oldu peki? Uzaya mı gitti? Bildiğimiz anlı şanlı FETÖ’cü iş insanlarından ceza alan var mı? Benim gördüğüm yok. 
Ha, 1 Temmmuz 2019’da şunları da sormuştum aynı yazıda:
“Dumankaya, Naksan, Aynes ne durumda bilen var mı? Bu davalar neden bu kadar uzun sürdü, bilen anlatsın. Ayrıca AKFA Holding davası ne durumda? Çin'e kaçtığı söylenen İhsan Kalkavan'a dava açıldı mı? Mallarına el konuldu mu? Konulmadıysa kontrolü kimde?”
 
Sahi ya, İhsan Kalkavan’a dava açıldı mı?
Malları kimin üzerinde? Bilmek hakkımız. Boydaklar davası İstinaf’ta onandı ama Yargıtay’da neredeyse 2 sene oldu karar çıkmadı? Neden bekletiliyor? Ahmet Küçükbay dosyası Yargıtay’da ne oldu? 
Sor sor bitmiyor. Bakın hepsini unuttuk çoktan. Bizler unutursak millet nasıl unutur diye yakınma hakkımız yok...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.