2017’de DEAŞ’ı Suriye’den çıkarıp Afganistan’a kim götürmüştü?

A -
A +
2017’nin Kasım ayı... BBC’nin haberinin içeriği şöyleydi:
“BBC'nin özel araştırması, 250 IŞİD militanı ve ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ortaya koydu.”
O zaman bu haber çokça tartışılmıştı. ABD için DEAŞ bir terör örgütü. Hem de en ciddisinden. ABD bulduğu DEAŞ’lıları öldürür ama bunları Rakka’dan çıkarmıştı! BBC de bu tahliye görüntülerini yayınlamıştı... 
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da bir açıklamada bulunmuş ve DEAŞ’ın Rakka’dan çıkmak için SDG ile anlaştığını söylemişti...
Peki çıkarılan bu DEAŞ’lılar nereye gitti? Evet, Afganistan’a... Gözden kaçan ayrıntı bu. Rakka’dan çıkarılan DEAŞ’lılar Kâbil ve diğer illere kaydırılmıştı. 
Geçen cuma “Cem Küçük’le Günaydın Türkiye”de hatırlatmıştım. İbn-i Haldun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Talha Köse 8 Ocak 2018’de Star gazetesinde Fadime Özkan’a bir röportaj vermişti. Orada önemli bir değerlendirmesi var Talha Hoca'nın: 
“Son olarak Doğu’ya bakalım. İpek Yolu geleceğin projesi, İran da önemli bir durak. Eğer İran sokakları kasten kışkırtıldı ise, bu İpek Yolu’nun dinamitlenmesi mi demek?
İran değil Afganistan’da olayların karışıp kontrolden çıkacağı kanaatindeyim ben. DEAŞ’lı bir sürü aktör gibi John Bass’in de oraya gitmiş olması bunun bir sinyaliydi. İpek Yolu’nun Çin, Orta Asya, Pakistan, İran boyutu da var. O kadar kritik bir nokta ki. Hep öyle olmuştur. Suriye’deki DEAŞ’lıların ABD tarafından Afganistan’a taşındığı söylemi var. Öte yanda Rusya’nın Afganistan’da Taliban ile anlaştığı söylemi var. Beri yanda Pakistan’ın orada operasyonları var, artan gerilim var, McMaster’ın ABD’de kalacağına dair bir söylem var. Aslında Afganistan’daki gerilimin doğrudan İpek Yolu projesiyle ilgili olduğu görüyoruz. Çin’in önünü kesmek için yapılan bir operasyon. Aslında İpek Yolu’ndan en fazla istifade edecek üç ülke Çin, İran, Türkiye. Türkiye’ye Türk dünyası derinliğini kazandıran bir proje, yeni bir alan açacak. Avantajlıları dezavantajları var elbette ama Amerika’nın özellikle Çin’e yönelik olarak Afganistan’ı tıkayabileceğini öngörebiliriz. ABD zaten memnun değil İpek Yolu projesinden. Afganistan’daki pozisyonunu değiştirmesini ben buna bağlıyorum. Orada büyük bir gerilim potansiyeli görüyorum. Trump’ın Pakistan’ı gündeme getirmesini şans eseri saymıyorum. Pakistan’ı istediği gibi kullanamıyor. Pakistan şu an Çin’le ciddi stratejik ilişkiler içinde. Çin de Afganistan’ı Pakistan üzerinden kontrol etmeye çalışıyor. Amerika’nın Afganistan’ı kontrol etmesini engelliyor. Oradan da büyük öfkesi var Amerika’nın. Ben çatışmanın Orta Doğu’dan Afganistan’a taşınacağı kanaatindeyim. Orta Doğu önemini kaybedip orası merkezîleşecek. Çünkü ABD’nin yeni hedefi Çin. Yeni süper gücün dünyaya açılma alanı olan bir bölge orası ve orada bir çatışma potansiyeli görüyorum...”
Bakın Talha Hoca da DEAŞ’lıların Afganistan’a götürüldüğünü söylüyor ki, bu bilinen bir gerçek. Taliban Afganistan’da yönetimi ele aldı. İpek Yolu projesi var. O projeden en fazla galip gelecek ülke İran, Türkiye ve Çin. Afganistan karışır ve bombalar patlarsa, istikrarsızlık olursa İpek Yolu da zarar görür. Olaya bir de bu açıdan bakmak lazım... 
Bizi karıştırmak için eski büyükelçi John Bass’ın 2017’de Afganistan’a büyükelçi olarak atandığını da unutmayalım. Kâbil’deki DEAŞ’ın yaptığı saldırıyı ABD yaptı demek değil bu. Ama DEAŞ’ın bir AVM olduğunu ve herkesin de orada dükkânı olduğunu unutmayalım.
 
 CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI 
 
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.